Drnovšek bo inavguracijo novega predsednika izkoristil tudi za svojo pobudo za rešitev razmer v Darfurju. Foto: EPA
Drnovšek bo inavguracijo novega predsednika izkoristil tudi za svojo pobudo za rešitev razmer v Darfurju. Foto: EPA
Janez Drnovšek in Kofi Annan
Na srečanju v New Yorku sta govorila o Darfurju. Foto: EPA

V La Pazu se je najprej udeležil poslovilnega sprejema dosedanjega predsednika Eduarda Rodrigeza Velteza, v nedeljo pa še zaprisege novega bolivijskega predsednika Eva Moralesa.

Povabljenci in program slavja
Slovesnosti v La Pazu se je udeležilo najmanj 10 predsednikov držav, med njimi Hugo Chavez iz Venezuele, Alejandro Toledo iz Peruja, Nestor Kirchner iz Argentine, Luiz Inacio Lula de Silva iz Brazilije, Alvaro Uribe iz Kolumbije ter Alfredo Palacio iz Ekvadorja. Prišla naj bi tudi kubanski predsednik Fidel Castro in visoki predstavnik EU-ja za zunanjo in varnostno politiko Javier Solana.

Na sobotnem programu povabljencev je bila tudi tradicionalna indijanska slovesnost, na kateri se bo novoizvoljeni bolivijski predsednik v posebnem obredu zahvalil materi Zemlji. Obred je bil v starodavnem mestu Tihuanacu, ki je bilo pred 5.000 leti središče tamkajšnje civilizacije.

Drnovšek tudi o Darfurju
Ob uradnih srečanjih se namerava Drnovšek s kolegi iz latinskoameriških držav srečati tudi na samem, na teh pogovorih pa jim bo predstavil svojo pobudo za pomoč pokrajini Darfur.

O Darfurju se je Drnovšek še pred odhodom v Bolivijo pogovarjal z generalnim sekretarjem ZN-a Kofijem Annanom in drugimi predstavniki ZN-a. Po slovesnostih v La Pazu naj bi Drnovšek na poti domov opravil še postanek v Bruslju, kjer bi svojo pobudo predstavil predstavnikom evroatlantskih institucij, vendar naj bi ta del predsednikovega potovanja po zadnjih podatkih odpovedali.

Drnovšek je za časopis Delo povedal, da je namen njegove pobude prebuditi mednarodno skupnost. Projekt, ki ga podpira, pa se je v zadnjih tednih razširil, saj so prišli do spoznanja, da zgolj človekoljubna pomoč ni dovolj. Drnovšek poudarja, da je treba sprožiti široko mednarodno politično akcijo, ki jo je doslej zaradi lastnih interesov v sudanski pokrajini ovirala Kitajska. Na odgovor iz Pekinga predsednik še čaka, dejal pa je, da se bo s Kitajsko treba pogovoriti.