"Če namreč ne delujejo osnovne in enostavne zadeve, ki so povezane z delovanjem komisije (organizacijo poti in kritjem stroškov) ni realno pričakovati, da bodo morebitni vsebinski rezultati dela deležni drugačne pozornosti," poudarjajo na uradu. Foto: BoBo

Nataša Pirc Musar je bila ena od petih evropskih strokovnjakov s področja varstva osebnih podatkov, ki jih je Evropska komisija na predlog ministrstva za pravosodje imenovala v posebno ad hoc skupino EU-ZDA, so sporočili z urada informacijskega pooblaščenca.
Skupina naj bi ugotovila dejansko stanje dejavnosti ameriške agencije National Security Agency (NSA) glede množičnega zbiranja informacij in osebnih podatkov o državljanih EU-ja. Pirc Musarjeva se je udeležila prvega sestanka konec julija v Bruslju. "Vendar ministrstvo ni želelo prevzeti nobene obveznosti, ne kot predlagatelj za varnostno preverjanje za dostop do tajnih podatkov EU-ja in NATA ne kot plačnik stroškov sodelovanja," so zapisali.
Ker teh stroškov ne želi prevzeti niti Evropska komisija, je Pirc Musarjeva sodelovanje v skupini odpovedala, saj tudi njen urad nima potrebnih sredstev. "Očitno delo ad hoc skupine za komisijo in za našo vlado ni niti prioritetno niti pomembno," še sklepajo v uradu informacijske pooblaščenke.

Ministrstvo "upa na ugodno rešitev"
Vlada je v svojem odzivu na družbenem omrežju Twitter zapisala, da ministrstvo za pravosodje zaradi varčevalnih ukrepov nima proračunskih sredstev, s katerimi bi lahko zagotovili kritje njenih stroškov v skupini.

Ministrstvo na prošnjo informacijske pooblaščenke "pri Evropski komisiji in Svetu EU-ja še vedno intenzivno ureja povrnitev stroškov in upa na ugodno rešitev", je v drugem tvitu dodala vlada.

Snowden sprožil plaz
Ustanovitev skupine je sprožilo razkritje nekdanjega analitika NSA-ja Edwarda Snowdna o popolnem nadzoru podatkov s spleta in ameriških telekomunikacijskih operaterjev ter podatkov, ki jih v t. i. oblak Googla, Facebooka, Microsofta, Amazona in drugih množično dajejo tudi Evropejci.