Slovenija
Neustrezno ukrepanje oz. neukrepanje naj bi pomenilo tveganje za nacionalno varnost, pranje denarja in financiranje terorizma pa bi lahko ogrozili stabilnost delovanja NLB-ja in škodili ugledu države. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
banka
Z NKBM-om se bodo predvidoma ukvarjali tudi v naslednjem sklicu parlamenta. Foto: BoBo
VIDEO
Poslanci o sumih pranja d...

Dodaj v

DZ pritrdil komisiji: Za sume pranja denarja v NLB-ju politično odgovorna Pahorjeva vlada

Izredna seja DZ-ja
24. maj 2018 ob 07:50,
zadnji poseg: 24. maj 2018 ob 18:38
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Z 41 glasovi za in enim proti je DZ na zadnji izredni seji potrdil ugotovitve končnega poročila preiskave suma pranja denarja in financiranja terorizma v NLB-ju ter suma pranja denarja v NKBM-u, med drugim so poslanci sprejeli, da je za dopuščanje tega politično odgovorna Pahorjeva vlada.

DZ je deset dni pred volitvami, na zadnji seji parlamenta, obravnaval končno poročilo preiskovalne komisije DZ-ja o sumu pranja denarja iranskega izvora in financiranja jedrske proliferacije, ki jo je vodi Jani Möderndorfer (SMC). Komisija je v poročilu ugotovila, da v primeru Nove Ljubljanske banke (NLB) ni šlo za klasično pranje denarja, temveč za tako imenovano iransko shemo oziramo nakazila iranskih državnih bank prek NLB-ja za preboj mednarodnih sankcij.

Odgovornost za to je politična, in sicer zaradi neustreznega odziva ali sploh neukrepanja pristojnih državnih organov. Komisija ugotavlja, da so odgovorni nekdanji guverner Banke Slovenije Marko Kranjec, nekdanja ministra za finance oz. zunanje zadeve France Križanič oz. Samuel Žbogar ter nekdanji premier Borut Pahor.

DZ je podprl predlog, da se sumi kaznivih dejanj naznanijo organom pregona, in sicer za nekdanji uslužbenki NLB-ja ter za nekdanjega uslužbenca NKBM-a Primoža Britovška.

DZ je podprl tudi predlog, da se naslednjemu sklicu DZ-ja predlaga nadaljevanje te preiskave, v kateri naj se osredotoči na vlogo nekdanjega prvega moža NKBM-a Aleša Hauca, ki se je pričanju izmikal, ter na primer državljanke BiH-a Dijane Đuđić, pri kateri je SDS najel posojilo in ga že vrnil, saj so tudi pri njej zasledili sume pranja denarja in davčne utaje.

Poročilo podprle vse stranke razen SDS-a
Poročilo in sklepe so podprle vse parlamentarne stranke razen SDS. Večina je namreč ocenila, da morajo sume pranja denarja v NLB-ju in v NKBM-u do konca raziskati organi pregona ter da mora država, ki je zaradi obeh zgodb izgubila ugled doma in v tujini, oz. prihodnja vlada izboljšati obveščevalno-varnostni sistem, ker se je zdajšnji izkazal za pomanjkljivega.

.

V SDS-u so dejali, da cenijo storjene napore, a sklepov niso podprli, ker poročilo "nekaterim v zdajšnji politiki namerno daje odvezo", je pojasnil Branko Grims. V NSi-ju so pozvali, naj po privatizaciji NKBM-a ista usoda vendarle doleti tudi NLB. DeSUS se je zavzel za spremembo področne zakonodaje, SD pa je pozval k vzpostavitvi pravičnega sistema zaupanja v institucije in potrebnih mehanizmov.

SMC, Levica in NP pa so ugotovili, da se tako v tem kot v drugih poročilih preiskovalnih komisij DZ-ja ugotovitve dotikajo predvsem obdobja, ko sta vladne prostore zasedala SD ali SDS. Ocenili so, da politika potrebuje nove obraze z integriteto, ljudje, ki so se v teh zgodbah premoženjsko ali karierno okoristile, pa naj kazensko in odškodninsko odgovarjajo.

Banka Slovenije bo preučila poročilo
Banka Slovenije bo podrobno preučila poročilo parlamentarne preiskave suma pranja denarja in financiranja terorizma v NLB-ju in suma pranja denarja v Novi KBM. Kot so sporočili iz Banke Slovenije, so večino nepravilnosti sicer že odpravili, saj so že posodobili interne akte in postopke, spremenili in okrepili kadrovsko sestavo ter dejavno pristopili k večjemu zavedanju problematike pranja denarja in temu prilagojenih postopkov v samih bankah. "Ugotavljanje morebitnih disciplinskih odgovornosti zaposlenih zaradi zastaranja ni več mogoče," so poudarili.

.

Med sejo nenapovedan nadzor v Sovi in na sedežu uprave kriminalistične policije
Med sejo, ki je za javnost niso zaprli, saj o zaupnem delu poročila niso razpravljali, je komisija DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) opravila nenajavljen nadzor na sedežu uprave kriminalistične policije in Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova). Kot je pojasnil Grims, so namreč ugotovili, da ne policija ne Sova Möderndorferjevi komisiji nista predali nobenih podatkov o primeru državljanke BiH-a Dijane Đuđić. Da bi se lahko Knovs seznanil z novimi dejstvi, je predlagal prekinitev izredne seje, kar je DZ zavrnil.


Al. Ma., Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
sumtb
# 24.05.2018 ob 09:45
Ko medicinski brat z nekimi preiskovalnimi komisijami meče dimne bombice namesto da bi delo opravljajo tožilstvo in sodstvo veš, da je Slovenija še kakšnih 8 svetlobnih let za urejenim svetom.

Na Islandiji sedijo kriminalci v zaporih pa niso bili politikanti tisti ki so jih preganjali.
Bivši uporabnik
# 24.05.2018 ob 09:58
Hahahah Nemec reče - Bolj kot NLB je zaskrbljujoč NKBM. Ja torej je milijarda opranega denarja manj vredna kot 400 tisoč €.
pobrisan
# 24.05.2018 ob 09:15
SamoRes

Zanimiv dokument, financiranje Nova24 prek NKBM iz Madžarske
--------------

Sedaj pa prilimaj še kak link o financiranju Mladine iz Italije.
Bivši uporabnik
# 24.05.2018 ob 09:30
Posojilo stranke SDS: če bi sodil tudi po drugih zadevah, bi sklepal, da ima vrh te stranke zelo slabe svetovalce, ki škodujejo desnici. Nalašč ali po neumnosti, kdo bi vedel, ampak politiki, ki si pustijo svetovati od ljudi oz. sodelovati z ljudmi, nevrednimi zaupanja, si ga niti sami ne zaslužijo.
galoper
# 24.05.2018 ob 09:09
V BS naj pogledajo zakaj niso ustrezno ukrepali na osnovi naznanila o tajkunskih kreditih in od občana pričakovali raziskavo ter posledično imena, zneske in ostale podrobne podatke.
V bankah so nam ukinili obresti na depozite, mediji so poročali o odpisih neodplačanih kreditih, mi pa ne smemo vedeti komu še, razen objavljenih, so tako podarili naše obresti. V bistvu je to kraja denarja in sklicevanje na tajnost je le legalizirano prikrivanje kraje. Javnost vse do letos ni vedela koliko kreditov ni odplačala Adria Airways, pred leti smo lahko le zaznali, da so določeni ljudje lahko zelo poceni potovali. So to bile podkupnine za še več kraje, bo DZ to povedal javno ali le za zaprtimi vrati?
OMNIC
# 24.05.2018 ob 16:06
Seja DZ o spornih posojilih? Pranju denarja?
Pa ne, no, pa ravno pred volitvami?!
a.vehar
# 24.05.2018 ob 09:49
Trenutno zdravstveni tehnik opravičuje svoje pranje denarja prek NLB, nevrnjen kredit iz časa Olimpije, vmes navrže še par floskul glede Dijane Đuđič in kredita, ter na vsake tri besede omeni SDS in JJ. Predvolilno nabiranje točk.
navigator007
# 24.05.2018 ob 08:20
Kako skriti pralne stroje in obesiti nekoga, ki je v bistvu samo vzel kredit.
generusus
# 24.05.2018 ob 18:30
Pripadniki tranzicijske levice, ki so se poskrili v večino levih strank, nekateri tudi v desne, so glavni krivci za bančno luknjo. Med njimi so večidel ljudje, ki jim je prejšnji režim omogočil izgradnjo neformalnih mrež, ki jih učinkovito uporabljajo še sedaj in prenašajo na svoje naslednike. Dejansko ti ljudje niso niti približno levo usmerjeni, ampak to oznako uporabljajo zgolj za slepljenje naivnih volivcev, ki na vsakokratnih volitvah v prastrahu pred nujnimi spremembami obkrožijo stranke tranzicijske levice.
Sandalovina
# 24.05.2018 ob 13:45
Kot je g. Trček povedal v DZ, ni kemične čistilnice, ki bi očistila umazanijo, ki so jo strankah SDS in SD (dve strani istega kovanca) nagrmadili v Sloveniji. Armada SDS vojščakov in vernikov se trudi minimizirati in relativizirati najeti sporni kredit. Dr. "ekonomskih znanosti", g. Janša, ki vsem soli pamet in se ima za absolutnega poznavalca na tem področju, "ne ve" kje in kako se najema kredit.
A lahko verjamete temu?A vas dejansko tak človek, ki sodeluje v mafijskih poslih, lahko prepriča, da je sposoben voditi to državo? Govoričenje o majhnem znesku je zavrženo, gre za modus operandi SDS in JJ, ki bi bil enak v upravljanju z financami države. Tega resnično ne potrebujemo!
kapljač
# 24.05.2018 ob 15:07
Pričakujem da uredništvo vsebinskih postov ne briše. Oziroma pod izgovorom "sovražnega govora" ne briše vse po vrsti, kar naši politiki ne odgovarja
Bivši uporabnik
# 24.05.2018 ob 09:36
Möderndorferjev govor:

Janša . . .SDS....so mislili....SDS....so rekli takrat.....pravijo.....Janša....Janše.
..SDSa...
Treblinko
# 24.05.2018 ob 08:33
Državni banki NLB in NKBM, ki so ju nadzirali nadzorniki, ki jih je imenovala Janševa vlada, sta v letih 2005-2008 po tekočem traku podeljevali kredite za menedžerske prevzeme, mariborske cerkvene tajkune in financirale razne leasing operacije. To je dejstvo. Fakti bruti.

Fakti bruti?! ufff...kdo pa so dejansko bili prejemniki (katera podjetja, lastniki) teh večinoma slobo zavarovanih posojil, kreditov? Vedno se o tej bančni luknji selektivno piše, pač odvisno kateri ideolog katere stranke piše o tem..
Bivši uporabnik
# 24.05.2018 ob 10:40
@SamoRes
Dejstvo je, da tedanja vlada pod vodstvom Janeza Janše ni želela prodati deleža v NLB, s čimer je tedaj izgubila okrog 640 milijonov evrov,
Kako prikladno ubesedeno. Tako prikladno, da se zabriše dejstvo, da je bil Desus tisti, ki je bil proti, ne pa SDS.
a.vehar
# 24.05.2018 ob 09:54
Pri Nemcu bom dala na mute, ga je lažje gledat kot poslušat...
maja kibira
# 24.05.2018 ob 18:19
Pahor pa kar se mirno sedi v svojem sedlu..res moralno
Franc 1952
# 24.05.2018 ob 23:19
S koliko nulami, ali vsaj urami v zaporu se kaznuje "politična" odgovornost? Nič? Zakaj pa potem takšna hajka in razprava? Pa pridemo spet do karavane in lajajoče kužke!:)
kapljač
# 24.05.2018 ob 22:24
Švicarji vsak dan "pretopijo " nekaj miljard . Zato pa so Švicarji. In mi ne moremo biti Švicarji nikoli , ker ko se začnemo iti Švicarje , se zašvicamo že na prvi stopnici.
kapljač
# 24.05.2018 ob 14:09
Nič od tega ni res, kar se v tem času tako trobi. Politiko je potrebno spremljat ves čas mandata, tako da veš kdo deluje in kod ne. Čas pred volitvami je treba prespat in se zbudit zgolj na volilno nedeljo oddat svoj glas in iti nazaj počivat.
kurirka
# 24.05.2018 ob 22:40
"politično odgovorna Pahorjeva vlada"

In? Vsem skupaj se to prisrčno žvižga, saj nihče ne bo kaznovan.
prizemljen
# 24.05.2018 ob 18:47
Ali ni bilo to poročilo o sumu pranja denarja v NLB? Zakaj potem niso govorili o tem, ampak so zapravljali čas in pozornost z nešteto drugimi stvarmi?
kawboy
# 24.05.2018 ob 17:17
SDS je že bil na oblasti in se je videlo za koga so oni poskrbeli in za koga ne! Na žalost je pa tako, da vse dosedanje vlade od osamosvojitve najprej poskrbijo za sebe in svoje privilegije ter izbrance plačance za ostale državljane jim je pa malo mar in dokler bo tako nam žal ni pomoči.
Vsak ima nekaj masla na glavi zato pri nas nič ne deluje tako kot bi moralo in smelo. Krivci pa niso ne kazensko in ne odškodninsko preganjani oziroma sankcionirani.
enix
# 24.05.2018 ob 15:40
so že na dijani đuđić, poslastica razprave o pranju denarja v NLB
Sandalovina
# 24.05.2018 ob 13:55
alberta

A ni lepo, da imamo demokracijo in lahko vsak zagovarja svoja stališča in napiše kar misli?

Glede na to kar ste zapisali, demokracije nimamo, ker SamoRes nima pravice do svobode govora. Ne samo, da bi ga v vaši "demokraciji" utišali, tudi odstranili bi ga radi. Čudovito! Hvala, ne SDS demokraciji!
gorenc007
# 24.05.2018 ob 13:41
a je to v vednost ljudem, da bodo ponovno po volitvah plačevali bančno lukno, ki so jo nekateri povzročili, oni bodo brezskrbno žurirali, narod bodo pa skubl, mene ne zanima od kje so in kaj so, pobrat vse premoženje pol nej pa oni dokazujejo od kje jim denar...................
volil bom pa tistega, ki bo uvedel finančno policijo................
a.vehar
# 24.05.2018 ob 11:20
Očitno je bolj pomembno vrnjeno posojilo stranke SDS kot pa milijarda opranega denarja!
Bivši uporabnik
# 24.05.2018 ob 11:04
Vidim, da sem bil nagrajen z minusom za mnenje o slabih svetovalcih in neumnih politikih.
Bom povedal drugače: če si enkrat ob ženo, je to obžalovanja vredno naključje. Če jo izgubiš še drugič, si imel smolo. Če pa se ti to zgodi še tretjič, si brez dvoma kriv sam.
Robiland
# 25.05.2018 ob 08:11
levi in desni oboji kradejo, sredinski, VSI!
To nam preprecuje, da jih pozapremo. Odprite oci.
itak
# 24.05.2018 ob 21:10
Tole je cist v stilu odlicne angleske nadeljevanke - Yes minister :-)
Gepard007
# 24.05.2018 ob 20:46
Gremo stavit, da spet ne bo nihče odgovarjal...
AMFIBIJA
# 24.05.2018 ob 18:59
Jani Pralšek

PROGRAM PRANJA

Je četrtek, blizu konec tedna,
novega nič v bolnici, kot kaže,
še naprej nje vodstvo vneto laže,
poročila se vrstijo redna.

So perila zopet polni kupi,
se umazanije je nabralo,
s kupa nekaj malega pobralo,
drugo v pranju je v postani župi.

Dani bolničar je zdaj dežurni,
da opere madeže s perila,
da bo halja čista se svetila,
vključil pranja je program večurni.

Sistematično fant odstranjuje
madeže, podobo ki kazijo,
ki iz pralnice močno smrdijo,
druge pa namerno zaznamuje.

Krivi za nesnago so nekdanji,
vsi sedanji čisti so kristalno,
ugotavlja Dani kajpak stalno,
in da dve sta še potrebni pranji.

K sreči kmalu se program izteče,
pralnico zapustil z njim bo Dani,
bolničarja se odhod naznani
in umazanija stran odteče.
Haso
# 24.05.2018 ob 18:47
Joj, to vrabci na strehi vedo tudi brez Mododorferja.
Nekaj povsem drugega pa je kazenska odgovornost konkretnih posameznikov, če so zakrivili kazniva dejanja pranja denarja. Še posebej, če so od tega imeli osebno korist. Te bi radi slišali in videli obsojene.
patriot44x2
# 24.05.2018 ob 18:14
Zanimiv dokument, financiranje Nova24 prek NKBM iz Madžarske

Prosim da prilimaš še link o financiranju nemške Die Linke Mesečarja.
tore
# 24.05.2018 ob 16:50
pobrisan - Zakaj potem v tujini vodijo postopke proti bankirjem, ki so bili vpleteni v ta posel? O naših "nepolitičnih" kriminalistih pa je škoda izgubljat besede.

Velikim EU bankam, ki imajo tudi v ZDA banke, lahko ZDA izsili "kazen". Bankam, ki pa nimajo nič v ZDA pač ne morejo nič vzet. Na povezavi so manjše D banke, ki še in bodo poslovale z Iranom tudi v bodoče.
https://global.handelsbl
att.com/finance/small-german-banks-iran-deals-sanctions-924599

Je pa to izsiljevanje iz strani ZDA, čisto mafijski način poslovanja, vse obsodbe vredno. To je kriminal, nič drugega.

Sem poslušal zaslišanje. Kriminalisti so spraševali v EU po dokazih za pranje denarja, pa niso nič dobili, samo da sumijo, nič več.
božo1
# 24.05.2018 ob 16:19
Joj, kdo je imel danes čas ali priliko malo spremljati to izredno sejo in, če je pri tem znal slišati kaj se je govorilo in kako, potem bi lahko prišel do zaključka kot ga je v eni razpravi zelo odkrito povedal dr. Trček.
"Gospe in gospodje" z Grimsom itak, no kako pa je ostal brez municije Tanko, kljub njegovi stari dolgoveznosti, pa je bil višek. Mene pa je presenetil še Logar, ki je tudi ostal v vakumu in besedoval pač za neko publiko s skrajno nizkim IQ-jem, če še takih je sploh kaj.
Če bi to "izredno srečanje" šteli za predvolilno tekmo potem je pri meni bila 1. liga : Levica (Trček) in SMC (vsi nastopajoči).
kapljač
# 24.05.2018 ob 15:05
S petnajstimi procenti volilnega telesa SDS ne more zmagat. Hvala Janša, odkar predstavljaš vernike in desnico si iz 45% le teh, zmanjšal zgolj na 15%, kot pravi kardinal Franc Rode in se drži za glavo!
redrose*
# 24.05.2018 ob 09:29
@SamoRes Zanimiv dokument, financiranje Nova24 prek NKBM iz Madžarske
https://pbs.twimg.com/media/DdexOrAVMAAm
RK6.jpg


Odličen ponaredek dokumenta.
Bivši uporabnik
# 24.05.2018 ob 09:22
kdaj so iranski teroristi koga napadli? ponaadi so savdijci, palestinci, pakistanci, ne pa iranci.
in kdaj je iran nzadnje koga napdel? pred 80 leti? 100?


Po spominu. Iran je imel nekakšen dogovor (memorandum) z argentinsko predsednico države, po katerem je vrh države hotel umor tožilca Nismana prikazati kot samomor - ubil naj bi se na večer pred dnevom, ko je napovedal, da bo v parlamentu dokazal, da je predsednica države Cristina Fernández de Kirchner z visokimi vladnimi uradniki prikrivala iransko vpletenost v bombni napad na judovski center v Buenos Airesu l. 2015. Dve leti poprej je prišlo do napada na izraelsko ambasado v Buenos Airesu. Nismana so našli v od znotraj zaklenjenem prostoru, s kroglo v glavi. Ubit je bil s pištolo njegovega sodelavca oz. pomočnika. Predsednica države je nato odstopila.

To je samo tisto, kar nam mediji (v tem primeru zahodni) povedo.
Koliko pa je še očem javnosti skritega ...
V primeru NLB so očitno sklenili, da bodo obtožili neposredno odgovorne bančne delavce,
ki pa zanesljivo ne bodo kaznovani, saj so - to je pač moje mnenje - gotovo delovali v skladu z navodili od zgoraj.

Navajam več virov, ker se nekoliko razlikujejo v detajlih.

https://www.jpost.com/International/INTE
LLIGENCE-FILE-Attempting-to-get-away-with-murder-446870

https://www.nytimes.com/2017/12/26/world
/americas/argentina-nisman-indict-homicide.html

https://www.theguardian.com/world/2017/n
ov/06/argentinian-lawyer-alberto-nisman-was-murdered-police-report-finds

https://www.nytimes.com/2017/12/26/world
/americas/argentina-nisman-indict-homicide.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_A
lberto_Nisman
Arndovia
# 24.05.2018 ob 23:03
Zanimivo, da so porocilo podprli tudi v SD, glede na to, da se ravno njim ocita najvec krivde.

Od SDS itak pricakovano...

Ampak Pahor pa bi zdaj tudi lahko potegnil ustrezno odlocitev in naredil Sloveniji in politicni kulturi eno veliko uslugo in sicer, da bi odstopil kot predsednik. Kredibilnost slovenskih nosilcev odgovornosti je je zaradi takih potem na samem dnu.
kapljač
# 24.05.2018 ob 22:22
Afera , ki to ni! Medsebojnega Obračunavanja radi , to je vse. Vsaj Cerarju tega ni blo treba.
Noreja
# 24.05.2018 ob 20:04
Smiselno bi bilo , da mediji vse vrednosti nad 1 milijon € zaradi boljšega razumevanja povprečnega slovenskega državljana konvertirajo v vrednosti zemljišč v Trenti, vrednost 8 let starega Volva ali vrednost 35-letnega traktorja. Kot kaže ima družba resne probleme z razumevanjem velikih števil.
nepokorni
# 24.05.2018 ob 19:31
@UH-Me piš
Daj nam povezavo na to poročilo. Da se še malo smejimo, čeprav me že zdaj boli trebuh ...
semaino
# 24.05.2018 ob 13:04
Mafijski postopki se vidijo v stranki SD, tudi SMC jih podpira in DESUS gleda v zrak. Levica pa instruirana s strani stricev.

Kaksno brezno brezhrbtenjacarjev smo Slovenija.
GORILA
# 24.05.2018 ob 12:33
Moderndorferjeva komisja je bila ustanovljena z razlogom.

A Logarjeva pa ne?
pobrisan
# 24.05.2018 ob 12:31
tore

Pranja denarja ni bilo, so kriminalisti večkrat pojasnili
---------------

Zakaj potem v tujini vodijo postopke proti bankirjem, ki so bili vpleteni v ta posel? O naših "nepolitičnih" kriminalistih pa je škoda izgubljat besede.
LukecT
# 24.05.2018 ob 10:20
Spremljam to razpravo o pranju denarja v banka. Vidim, da levaki opravičujejo pranje denarja v NLB in v ospredje porivajo NKBM z razlogom, da bi zmanjšali pomembnost Logarjevega poročila in opravičevali pranje denarja v NLB. Moderndorferjeva komisja je bila ustanovljena z razlogom.
Bivši uporabnik
# 24.05.2018 ob 09:27
Končno poročilo o domnevnem pranju denarja v NLB-ju

Cel čas pa le blatenju SDSa - očitno so nekomu stopili na žulj, da so vsi proti njim.
bilzerian
# 24.05.2018 ob 08:16
no, v redu. pa recimo, da so iranci res prali denar preko NLB.
ampak financiranje terorizma?
kdaj so iranski teroristi koga napadli? ponaadi so savdijci, palestinci, pakistanci, ne pa iranci.

in kdaj je iran nzadnje koga napdel? pred 80 leti? 100?
Alchemist
# 24.05.2018 ob 22:42
Pahorja in Janšo na smetišče zgodovine. Hvala!
pomladnidnevi
# 24.05.2018 ob 20:01
42 jih je glasovalo?? Kje pa je bilo še 48 ostalih poslancev? Plačo so dobili menda za tam sedet.
Aja, SDS pa proti. Seveda,pa kar med sejo bi skakali po uradih Sove in kriminalistične policije. Skrajni čas za nove poslance.
Kazalo