Zakonca Türk morata porušiti svojo hišo z dvema apartmajema. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl
Zakonca Türk morata porušiti svojo hišo z dvema apartmajema. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl
Črnogradnja Vitoslava Türka
Odločba še ni pravnomočna, pričakovati je, da se bodo Türkovi pritožili in si prizadevali za legalizacijo objektov. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl
Črnogradnja Vitoslava Türka
Da je Vitoslav Türk črnograditelj, je bila koprska inšpekcija obveščena že leta 2007, a je inšpektor Pavel Galjanič za prvi ogled potreboval kar tri leta, nato pa se ni zgodilo nič. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl

Inšpekcija črno na belem: zakonca Türk morata porušiti svojo hišo z dvema apartmajema, zraven pa še vse pomožne objekte, garažo, podhode in celo zunanjo ureditev. Dobila sta tudi prepoved prodaje ali prepisa objektov. "Gradbeni inšpektor je z odločbo tudi odredil njihovo odstranitev v roku dveh mesecev po vročitvi odločbe," na naša vprašanja odgovarjajo na inšpektoratu za okolje.

Inšpektor napotil bager tudi k Virtusu
Rušiti mora tudi podjetje Virtus v lasti sinov Vitoslava Türka. Inšpektorji so mu naložili "ustavitev gradnje osnovnega počitniškega objekta, armiranobetonskega bazena in kamnitega podpornega zidu ter njihovo odstranitev v roku dveh mesecev po vročitvi odločbe". Virtus je prav tako dobil prepoved prodaje ali prepisa objekta. Pasti mora torej vila s pogledom na morje, ki je zrastla tam, kjer bi po gradbenem dovoljenju lahko stala le sušilnica sadja.

Odločba inšpekcije dokončno potrdila naše odkritje
Ko smo marca letos razkrili črnograditeljstvo nekdanjega direktorja Elesa in vidnega člana SDS-a Vitoslava Türka, je ta zatrjeval, da z objekti na Parecagu nima nič in da je vse v lasti podjetja Virtus. Napovedal je pravni boj z vsakomer, ki bi ga povezoval s Parecagom. A smo ga ujeli na laži. Da je prav on lastnik in investitor v črno gradnjo, smo mu še isti dan dokazali z zemljiškoknjižnim izpiskom.

Zdaj je prav vse naše navedbe potrdila tudi inšpekcija, ki je eno izmed obeh odločb naslovila na zakonca Türk. V razlago moževih neposrečenih izgovorov se je pred kratkim vpletla tudi Metka Türk, ki je pred kamerami povedala, da smo novinarji takrat njenega moža slabo razumeli. Razlagala je, da bodo v postopkih dokazali, da imajo vsa dovoljenja za gradnjo, ki naj bi jih izdale pristojne državne institucije, a javnosti jih ni hotela pokazati.

Legalizacija bi bila čudež
Odločba še ni pravnomočna, pričakovati je, da se bodo Türkovi pritožili in si prizadevali za legalizacijo objektov. A že takoj ob razkritju so na piranski upravni enoti dali jasno vedeti, da objekti takega obsega in namembnosti na tistih zemljiščih nimajo česa iskati. Prav tako so ovrgli navedbe Metke Türk, da naj bi Türkovi imeli potrebna uradna dovoljenja za gradnjo, saj je za izdajo gradbenih dovoljenj na območju piranske občine pristojna samo Upravna enota Piran.

Da je Vitoslav Türk črnograditelj, je bila koprska inšpekcija obveščena že leta 2007, a je inšpektor Pavel Galjanič za prvi ogled potreboval kar tri leta, nato pa se ni zgodilo nič, do marca letos, ko je nezakonito ravnanje družine Türk razkrila TV Slovenija. Spomnimo, da so se Türkovi nezakonito priključili tudi na komunalno infrastrukturo, za uporabo katere dolga leta niso plačali niti evra.

So pa Türkovi objekta, ki sta bila po popisu Gursa vredna vsega skupaj dva tisoč evrov, sredi junija vendarle prijavili geodetski upravi: "S strani Virtusa in Vitoslava ter Metke Türk smo dne 18. 6. 2013 prejeli elaborat za vpis njihovih nepremičnin v evidence Geodetske uprave RS, vpis v evidence bo izveden v skladu z zakonom," so nam odgovorili na geodetski upravi.

Tine ali Tone, to je zdaj vprašanje?
Vitoslav Türk se na naše klice popoldne ni odzival, prav tako je v prazno zvonil telefon Metke Türk. V podjetju Virtus pa je slušalko dvignil eden izmed njunih sinov. Kateri, ne vemo, saj nam tega ni želel povedati. "Ne komentiram," pa je odgovoril na naše vprašanje, kako komentira odločbo o rušenju. "Nič ne vem o kakšni odločbi," je dejal, čeprav so nam na gradbeni inšpekciji povedali, da sta bili odločbi strankama vročeni.

Eugenija Carl, TV Slovenija

Bo Türk jeseni ostal brez vile v Parecagu?
Bo Türk jeseni ostal brez vile v Parecagu?