"Kazensko procesno pravo ni samo sebi namen, ampak da v pravno urejenem postopku ugotovimo dejstva in da varuje udeležence v postopku," Fišer odgovarja na očitke, da se v izjavah osredotoča le na formalnosti postopkov. Foto: MMC RTV SLO
Hilda Tovšak
"Ko smo dobili informacije, da je odpotovala z letalom, smo preverili pri letalskih družbah, ali so bile izdane letalske karte na to ime. Nobena informacija, ki smo jo dobili, se ni potrdila," o iskanju pove generalni direktor policije. Foto: BoBo
Stanislav Veniger
"Najprej je treba ugotoviti, kdo je vedel za njeno skrivanje. Tega še nismo preiskovali, to bomo po posvetovanju s tožilcem storili v prihodnjih dneh," pojasnjuje Veniger. Foto: MMC RTV SLO

Na pravosodnem ministrstvu proučujejo poročilo tožilca Harija Furlana o tem, kaj se je dogajalo konec prejšnjega tedna, ko je Hilda Tovšak zapustila pripor in potem izginila. O tem, kdo, kje in kakšno napako je storil, minister za pravosodje Senko Pličanič še ne more natančno govoriti, je pa v odgovoru na novinarsko vprašanje smer odgovornosti jasno nakazal - na tožilstvo.

"Najprej je treba ugotoviti dejstva in potem dati ocene. Stavek "zdi se, da je krivda ..." je za pravnike precej nizek dokazni standard in precej majhna stopnja verjetnosti, da bi tako bilo," na to odgovarja generalni državni tožilec Fišer, ki je bil gost v Odmevih.

Sodišče ni pravočasno končalo preiskave
Pojasnjuje, da je tožilec Harij Furlan obtožnico vložil šele pred enim tednom zato, ker je menil, da preiskava ne bo končana in je presodil, da je bolje, da počaka. "Nekateri so zelo na lahko rekli, da je obtožba zamujala. Sam bi rekel, da je bila ta obtožba morda prehitro vložena, saj sodna preiskava še ni bila končana. To je napaka sodišča, da ni pravočasno končalo preiskave."

Opozoril je tudi na dejstvo, da je bila Tovšakova predolgo v priporu: "Ko je bila zahteva za preiskavo spremenjena v kaznivo dejanje milejše vrste, veljajo pravila za dolžino pripora, ki veljajo za sumarni postopek - to je 15 dni pred vložitvijo obtožbe. Gospa Tovšak je bila tedaj v priporu že več kot 15 dni in pripor bi po uradni dolžnosti moralo odpraviti sodišče."

Kljub temu poudarja, da ni nikoli rekel, da ni bilo napake na strani tožilstva, ampak je "treba ugotoviti dejstva, jih ovrednotiti in ugotoviti, ali je kdo storil napako". O sankcijah zato še ne razmišlja, so pa - če se potrdi, da je krivda na strani tožilca - mogoče različne oblike sankcioniranja, od negativne službene ocene do najhujše sankcije.

"Objektivna odgovornost je konec pravosodja"
O svoji odgovornosti pa pravi: "V pravosodju ni prostora za objektivno odgovornost, objektivna odgovornost je politična odgovornost. Tožilci in sodniki delajo na podlagi ustave in so samostojni, nihče jim ne more ukazovati, kako naj delajo. Zato je sistem njihove odgovornosti natančno določen. Vsi kriteriji, ki jih imamo za objektivno odgovornost, odpadejo - nosilec politične oblasti zahteva objektivno odgovornost nosilca pravosodne funkcije. Tukaj padejo vsi strokovni kriteriji, funkcija ni več strokovna, ampak zgolj politična. To je nedopustno, to je konec pravosodja."

Poročali smo tudi:
-
Novo stalno prebivališče Hilde Tovšak bo zapor na Igu
- Virant po predaji Hilde Tovšak:
"Pred zakonom ni svetih krav"
- Pličanič:
Poročilo Harija Furlana je po mojih informacijah nepopolno

Veniger: Ves čas sem bil optimist
Medtem pa policija po ponovni privedbi Tovšakove v pripor in nato še v zapor zdaj ugotavlja, kdo vse je vedel za njeno bivanje na kmetiji blizu doma. "Ugotoviti je treba, ali so ljudje, ki so ji te dni nudili streho nad glavo, storili kazensko dejanje," je povedal generalni direktor policije Stanislav Veniger.

Čeprav so dobili veliko informacij občanov, pa se nobena o tem, kje naj bi bila Tovšakova, ni izkazala za pravilno. "Koordinacijska skupina je imela veliko informacij, ki smo jih preverjali. Ves čas sem bil optimist, da bomo v nekaj dneh prišli do iskane osebe. Oseba, ki se skriva - ni bila na begu, saj je bila izpuščena, ampak se je skrivala -, je pod psihičnim pritiskom. Tudi to, da policisti dnevno obiskujejo svojce in v kraju zbirajo obvestila, ni prijetno. Pogosto to privede do tega, da se oseba sama javi."


Oglejte si pogovor Slavka Bobovnika z generalnim direktorjem policije Stanislavom Venigerjem in generalnim državnim tožilcem Zvonkom Fišerjem.

Primer Hilda Tovšak (n)ima epilog(a)
Primer Hilda Tovšak (n)ima epilog(a)