Finančni minister Dušan Mramor je dejal, da bi strukturno izravnani proračun lahko dosegli leta 2020. Foto: BoBo
Finančni minister Dušan Mramor je dejal, da bi strukturno izravnani proračun lahko dosegli leta 2020. Foto: BoBo

Strukturni primanjkljaj v skladu s pogodbo o fiskalnem paktu v posameznem letu ne bo smel preseči 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda, od česar se bo smelo odstopati le v izjemnih primerih. Finančni minister Dušan Mramor je dejal, da bi strukturno izravnani proračun tako predvidoma lahko dosegli leta 2020.

Vlada bo prvi predlog proračunskega okvira skupaj z osnutkom programa stabilnosti državnega zbora (DZ) fiskalnemu svetu posredovala najmanj 20 dni pred rokom za posredovanje programa stabilnosti Evropski komisiji v letu 2016, ki se izteče konec aprila. Prvi proračun v skladu s fiskalnim pravilom bo tako pripravljen za leto 2017, a je minister Mramor že večkrat opozoril, da proračunsko načrtovanje že zdaj poteka v duhu fiskalnega pravila.

Novost: fiskalni svet
Zakon o fiskalnem pravilu pa ustanavlja tudi fiskalni svet, ki bo imel izredno pomembno nalogo. Med drugim bodo ocenjevali vzdržnost in skladnost javnofinančne politike s fiskalnimi pravili, spremljali tekoče izvrševanje državnega proračuna, občinskih proračunov, zdravstvene in pokojninske blagajne ter ocenjevali, ali so nastale oziroma prenehale okoliščine, ki omogočajo odstopanje od srednjeročne uravnoteženosti. Ocene stanja bo redno posredoval tako vladi kot DZ-ju.

Svet bo imel tri člane, ki jih bo na predlog vlade za petletni mandat imenoval DZ. Vsak član pa bo lahko imenovan največ dvakrat zaporedoma. Šlo bo za strokovnjake s področij makroekonomije, javnih financ ali ekonomije, pri čemer mora vsaj eden izmed njih biti s področja makroekonomije, vsaj eden pa s področja javnih financ.