Svarun, ki je dobil ime po slovanskem bogu Svarogu, nadaljuje tradicijo zgodovinskega poimenovanja oklepnih vozil. Tudi lahko kolesno oklepno vozilo valuk je pred leti dobilo zgodovinsko ime - po prvem karantanskem knezu Valuku. Foto: MMC RTV SLO
Svarun, ki je dobil ime po slovanskem bogu Svarogu, nadaljuje tradicijo zgodovinskega poimenovanja oklepnih vozil. Tudi lahko kolesno oklepno vozilo valuk je pred leti dobilo zgodovinsko ime - po prvem karantanskem knezu Valuku. Foto: MMC RTV SLO
Dinamični prikaz vadbenega streljanja
Podpolkovnik Cebek o svarunih
Predstavitev oborožitvenega sistema in notranjosti

V treh mesecih usposabljanja pripadnikov Slovenske vojske na oklepnikih ni bilo zaznati ne poškodb vojakov ne poškodb vozil in sistema, je ob predstavitvi vadbenega streljanja s Patriinimi oklepniki dejal poveljnik 74. motoriziranega bataljona SV podpolkovnik Igor Cebek.

Cebek je poudaril, da so si vozila med pripadnicami in pripadniki vojske pridobila zaupanje, kljub temu je bilo na vozilih po njegovih besedah nekaj manjših napak, a so bile te s pomočjo finske ekipe, ki je bila v enoti, odpravljene v nekaj dneh.

Ob tem je poveljnik predstavil dosedanje dejavnosti 74. motoriziranega bataljona (MOTB) v zvezi z usposabljanjem. Še preden je Slovenska vojska (SV) 3. julija uradno prevzela prva vozila, je bila tako med drugim določena skupina za uvajanje srednjekolesnih oklepnih vozil (SKOV) 8 X 8 v uporabo. Izdelali so tudi program usposabljanj in določili njihove izvajalce.

Operativna uporaba uradno s 1. oktobrom
Po uradnem prevzemu so se začela tudi praktična usposabljanja, v okviru katerih je bilo izvedenih več tečajev. Na osnovi izvedenih aktivnosti in doseženih rezultatov v procesu uvajanja ter na podlagi poročil izvajalcev usposabljanja in skupine za nadzor uvajanja SKOV 8 X 8 je bilo po besedah Cebka ugotovljeno, da so "izpolnjeni vsi pogoji iz naslova pravilnika o uvajanju vojaške opreme in enot v operativno uporabo v SV-ju ter direktive za izvajanje opremljanja SV-ja". Uradno pridejo SKOV 8 X 8 v operativno uporabo v Slovenski vojski s 1. oktobrom.

Ostala vozila: odločitev v rokah politike
Ob tem je napovedal tudi nadaljnje aktivnosti bataljona, povezane z oklepniki 8 X 8. Tako se bodo do junija prihodnje leto zvrstila usposabljanja para, oddelka, voda in čete, nazadnje pa še certifikacija čete. Na vprašanje, kdaj bodo vozila in posadke pripravljene do te mere, da bo z njimi mogoče iti na mednarodno misijo, je Cebek odvrnil, da tega v tem trenutku ne more reči. "Enota pa bo dosegla končne operativne zmogljivosti julija 2010," je pojasnil. Tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez nam je ob tem povedal, da so to prva vozila, ki jih je prevzelo Ministrstvo za obrambo RS, o naslednjih pa še tečejo pogovi: "Vse je odvisno od denarja oziroma formiranja proračuna."

Oborožitev: Ni najmočnejša, a je natančna
Sicer pa je Cebek izrazil upanje, da bodo prihodnja vozila opremljena z močnejšim oborožitvenim sistemom, ki bi zagotavljal večjo ognjeno moč. Obstoječi oklepniki so sicer opremljeni z mitraljezom 12,7 milimetra ali avtomatskim bombometom HK 40 milimetrov (orožji se lahko na vozilu menja) z dimnimi lanserji 76 milimetrov, ob vprašanju glede večje ognjene moči pa je Cebek poudaril, da "se ognjena moč danes meri tudi v natančnosti". Se bo pa ognjena moč izboljšala ob uvedbi svarunov, ki bodo opremljeni z minometi 30 mm - ta vozila bodo zaradi tega tudi nekoliko drugače konfiguirana.

Pripadniki 74. MOTB-ja so ob tem prikazali bojno streljanje z oklepniki na premikajoči se tarči in tudi dinamično predstavitev posadke vozila.

Zmogljivosti svaruna so si dan prej, torej 24. septembra, ogledali tudi člani poveljniške strukture Slovenske vojske, med gosti pa je bil tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alojz Šteiner.

Ime povezano s slovensko zgodovino
Novo ime so v Slovenski vojski zbrali med naborom predlogov v 74. motoriziranem bataljonu od 10. julija do 10. septembra, na koncu pa so v enoti največ glasov namenili svarunu, kar je slovensko ime za Svaroga, poganskega boga iz slovanske mitologije, ki je bil stvarnik sveta in prvi bog sonca. Ime Svarun je bilo omenjeno tudi v zgodovinskem romanu Pod svobodnim soncem slovenskega pisatelja Frana Saleškega Finžgarja. Ta naj bi v 6. stoletju našega štetja popeljal Slovane v boj proti Bizantincem. Partizansko ime Svarun je nosil tudi slovenski general Rudolf Hribernik, ki je bil eden izmed prvih poveljnikov Teritorialne obrambe Republike Slovenije.

V priloženih videoposnetkih si oglejte prikaz streljanja, izjave podpolkovnika Cebka o svarunih, predstavitev oborožitvenih in drugih sistemov ter postroj enote in vožnjo s SKOV 8 X 8.

Dinamični prikaz vadbenega streljanja
Podpolkovnik Cebek o svarunih
Predstavitev oborožitvenega sistema in notranjosti