Slovenija
Branko Grims je predstavil sklepe in priporočila komisije za nadzor tajnih služb. Foto: BoBo

Dodaj v

Grims: Verjetno bomo potrebovali še eno ograjo, in to na meji z Italijo

Poročilo komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb
16. april 2018 ob 17:22
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Komisija DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je sprejela končno poročilo o delu v letu 2017. Poročilo je sestavljeno iz dveh delov - zaupnega in javnega, ki vključuje tudi priporočila in sklepe.

Po napovedih predsednika komisije Branka Grimsa bo DZ poročilo obravnaval predvidoma v maju na seji, ki jo bodo zahtevali na podlagi zbranih poslanskih podpisov.

Kot je pojasnil, v priporočilih in sklepih posebej opozarjajo na stvari, ki so še ostale odprte in za katere je treba bodisi izvesti ustrezne preiskave bodisi storiti druge korake, ki so nujni za varnost državljanov.

Med njimi je navedel preiskavo o nepravilnostih in sumu pranja denarja v NLB-ju. Nujno bi bilo pospešiti preiskavo in jo izvesti celovito; proti odgovornim za ugotovljena kazniva dejanja bi se moralo sproži tudi ustrezne postopke pred pristojnim sodiščem, je dejal Grims po današnji zaprti seji komisije.

Kot zgodbo brez epiloga je omenil prisluškovalno afero pri arbitraži. Glede na velike negativne posledice za državo tudi v poročilu opozarjajo, da je treba "opraviti ustrezno preiskavo, postopke in vsako morebitno nezakonitost, nepravilnost ali malomarno opravljanje dolžnosti ustrezno sankcionirati, se pravi, preganjati skladno z zakonom," je dejal Grims.

Kje so ubojna sredstva Udbe?
Izpostavil je tudi vprašanje ubojnih sredstev nekdanje Udbe. Obstaja dokumentacija o več sto tajnih mestih oz. bunkerjih, kjer naj bi se ta sredstva hranila, je dejal. Sicer je ob tem pojasnil, da na mestu, ki si ga je komisija ogledala, ni bilo ničesar, a ne vedo, kako je v drugih primerih. Po besedah predsednika Knovsa bi zadeve morali ustrezno preiskati, saj gre za vprašanje varnosti ljudi, zlasti otrok, ki bi na ta sredstva lahko naključno naleteli.

Komisija po Grimsovih besedah tudi opozarja, da še vedno ni pridobila nekaterih dokumentov, na podlagi katerih policija izvaja in financira posebne metode in ukrepe. Opozarja tudi na odtekanje podatkov pri nekaterih policijskih upravah, kar po njihovem mnenju kaže, da se s podatki ne ravna ustrezno.

Prav tako komisija izpostavlja vprašanje zakonodaje za zbiranje podatkov o telekomunikacijskih storitvah, ki so pomembni za delo varnostno-obveščevalnih služb. Kot je dejal predsednik komisije, se ni našlo volje za ureditev tega področja, čeprav je komisija na obstoječo procesno pravno praznino že opozarjala. Ob tem je posvaril, da ima to tako za pravni red Slovenije kot za njen mednarodni ugled lahko občutne posledice, saj so na tej osnovi lahko oproščeni tudi ljudje, ki storijo najtežja kriminalna dejanja.

Postavitev ograje je bila pravilna
Grims se je dotaknil še vprašanja nezakonitega prečkanja meje, kar je bila tema, ki so ji bili po njegovih besedah še posebej zavezani. Na področju migracij se stvari znova zaostrujejo, je dejal, in zato je komisija presodila, da je bila odločitev vlade za postavitev ograje na meji s Hrvaško pravilna, obžalujejo le, da ta ni popolna.

Ob tem je Grims dodal, da "bomo verjetno v kratkem potrebovali še eno tako ograjo, in to na meji z Italijo", pri čemer je opozoril, da bi po spremembi vlade v Rimu utegnilo priti do "izgona okoli 600.000 migrantov, kar bi za Slovenijo predstavljalo nerešljiv varnostni problem".

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
RenatoP
# 16.04.2018 ob 18:45
Hahahah branko pojdi v gorico na 1km razdalje med centrom stare in nove gorice bos videl kako potrebna je ograja.
SpookyDonk
# 16.04.2018 ob 18:21
A specialci vojaka Mahniča, še vadijo pri Poreču?
Sandalovina
# 16.04.2018 ob 19:46
Shizofrenija g. Grimsa. Migracije so direktna posledica vojn, SDS pa je ravno danes podprla napad na Sirijo. Več vojn - več migrantov. Očitno si želijo še več migrantov! C-c-c-c-c.
johan1
# 16.04.2018 ob 18:01
Jep pa mal več materijala, da jo bo lahko še okoli svoje hiše postavil.
garmond
# 16.04.2018 ob 19:50
A zaradi česa pa? Zaradi tega, ker so amigosi and company bombardirali Sirijo?
Homer.
# 16.04.2018 ob 20:22
Preiskovanje UDBe pa je parodija, ki si jo lahko zamisli samo SDS!
Zjesenic
# 16.04.2018 ob 20:06
O, mister Sluzi znova v medijih.
slovannn
# 16.04.2018 ob 17:58
Zanimivo, kaj anarho-levčar doživi, ko se mu predstavi realna situacija. Prebavne težave. A ni še nihče pokukal preko meje v Italijo in tam videl gručice migrantov, ki se potikajo po vseh mestih.
SD-pijavka
# 16.04.2018 ob 19:40
Italjani naj jih kar lepo deportirajo v domače države če so jih že sami navozili v Evropo.
Guinness
# 16.04.2018 ob 18:50
......malo povprašajte ljudi ki živijo tam ob meji,.....kako varne se počutijo zaradi ilegalcev!


Ravno cez vikend sem spremljal reportažo z intervjuji, pa pravijo, da živijo čist normalno. A je to "fake news" intervju, glede na to, da je bil objavljen na zlobnem "mainstreem" Svetu?
Homer.
# 16.04.2018 ob 20:20
@patriot1970
Ja, šizofrenija je velika, ker:

1) nihče od teh migrantov, ki so v Italiji ne želi v Slovenijo.

2)Njihov cilj je Germany. In če ne morejo v Germani izberejo najboljšo alternativo. In ta alternativa je v vsakem primeru prej Italija, kot Slovenija. Pa če ne drugo pa zato ker je Italija velika, ima veliko migrantov in ti lahko "poniknejo" v množici.

3)Prihod v Slovenijo bi bil kvečjemu "pomotoma", ko bi sledili svojemu cilju.
Izgradnja kakršnekoli ograje proti Italiji je metanje denarja vstran.
ni maitre
# 16.04.2018 ob 18:23
@slovannn
anarho-levčar...
Kaj pa je to?
drugo mnenje
# 16.04.2018 ob 19:17
@slovannn
anarho-levčar, ki ima izrazito desničarska mnenja kar se tiče vrednot in fiskalnosti. hkrati pa 20 let izkupenj v mednarodnem gospodarstvu. verjami mi, da ga ni junaka na oni strani meje, ki bi hotel azil v sloveniji. lahko pa se zapelješ do sežane, čez mejo pa desno zaviješ pa vidip euro.spin, pred njim zanikarno parkirišče in bajta...tam pa polno rjavih, ki nekak nočjo prehodit tistih 20m do slovenije, malo naprej pa polno poslovnih priložnosti za slovence. zdaj pa ti postav ograjo jest se ti bom pa zahvalil za dva dodatna zaposlena, ki jih moram plačevat poleg davkov za ograjo, ker si ti paranoik
Tao3
# 16.04.2018 ob 18:50
Tega tipa je brezveze sploh komentirat ...
SamoRes
# 16.04.2018 ob 18:03
600.000 migrantov, ki so v Italijo prišli s čolni bo Italija izgnala in šli bodo v Slovenijo?

:)
hareKrishna
# 17.04.2018 ob 07:58
Pošta Slovenije ne najde delavcev niti v Srbiji. Mogoče bodo migranti pripravljeni delati za 300€?
borut-blas
# 17.04.2018 ob 03:28
sds živi v času. ki je že zdavnaj mimo
še zmeraj mislijo, da je svet takšen, kot v dobi kolonializma
a kolonializma je konec
zda, anglija, francija .... vse to brca v temo
kitajska, indija, rusija in ves ostali tretji svet se ne bodo nikoli več pustili vladati zahodu
sds pa misli, da delajo dobro če lezejo v rit tem propadlim projektom
napišite si na listek - kolonializma je konec in si ga obesite na vidno mesto in se naučite že enkrat te preproste resnice
Robin Lood
# 17.04.2018 ob 09:21
Kako je ta tip še vedno v politiki... bohvej
šurda
# 17.04.2018 ob 08:40
Magister Političnih Znanosti Branko Grims SĐS je znova
v elementu,laž na laž in ZAVESTNO zavajanje, to je temelj
delovanja SĐS-ja !
Poceni in neboleča varjanta ( da ne pridejo begunci ) je
njegova in slika Žana Mahniča SĐS na mejah, slednjega
v vojaški uniformi Brankota pa v obleki !
bolkonsky
# 17.04.2018 ob 02:19
še nekaj...
niti komunisti in to ORNK komunisti iz FLRJ in kasneje SFRJ,nam Primorcem NISO postavljali ograj...mi NISMO pozabili rojakov na oni strani meje...in ne oni nas...
šibali smo mi 'čez' in šibali so oni 'čez'...
in zdej bi 'nekdo' postavljal ograjo?
ja seveda...malo morgen jo bo...in to zdej,ko je 'meja' padla?!

ma ne boš...med Trstom,Gorico in Novo Gorico boš ograjo postavljal?
med nami boš OGRAJO postavljal?

pade kri...
topol
# 16.04.2018 ob 23:17
Upam da ste razumeli poanto mojega sporočila. Uspešno preprečevanje ilegalnih prehodov slovenske meje bi zahtevalo velikanske stroške. Poglejte slike berlinskega zidu, ki je uspešno ustavil večino prebežnikov, ne pa vse. Zid, jarek, čistina, železne ali betonske ovire, električna ograja in še zunanja ograja. ali pa korejsko mejo?
Ali to hočemo, ali želimo našo državo spremeniti v trdnjavo, ali pa želijo politiki nekaj postavljati za neumne ovce, ki niso sposobni razmišljati o učinkoviti ograji, ampak verjamejo vse, kar jim mediji ali politiki servirajo. Postavimo malo ograje ali pa žice in vse bo rešeno, če pa bodo lezli preko, pa še par kilometrov.
Bivši uporabnik
# 16.04.2018 ob 21:04
branko, vem za en plac z ogromno ograjami, debelimi zidovi in žicami. tam kjer bi tvoj šef moral bit. predlagam, da se ti in kompanija vrnete v domače zavetje, tam boš varen.
patriot1970
# 16.04.2018 ob 20:06
Sandalovina
# 16.04.2018 ob 19:46
Shizofrenija g. Grimsa. Migracije so direktna posledica vojn, SDS pa je ravno danes podprla napad na Sirijo. Več vojn - več migrantov. Očitno si želijo še več migrantov! C-c-c-c-c.


No pa poglejmo nacionalnost "migrantov",...ki so preko vikenda zaprosili za azil v Sloveniji:
13 državljanov Alžirije, 8 državljanov Maroka, trije državljani Sirije, dva državljana Egipta in državljan Pakistana!

http://moja-dolenjska.si/v-beli-krajini-prijeli-27-migrantov/

Kot kaže je @sandalovina precej paranoična,....da vidi vojno v vseh naštetih državah!
eMZe
# 17.04.2018 ob 08:27
hare
mogoče pa bodo. In obljubljali bodo več kot 10 % uspeh pri dostavi pošiljk na pravi naslov.
topol
# 16.04.2018 ob 23:05
Žalosten sem, ker ljudje ne razmišljajo s svojo glavo. Naredimo ograjo in bomo varni pravijo. Čimveč ograje in vse bo rešeno. Ne pomislijo pa kakšna bi morala biti ograja, ki bi nas zares obvarovala. Naše meje so dolge in potekajo mimo naselij in tudi po nepristopnem svetu. Najprej je potrebno priti do ograje, zato bi bilo potrebno zgraditi tudi pristopne ceste. Ograjo je treba videti. Zato je potrebno odstraniti vsaj nekaj drevja in grmovja okoli nje. Potrebna je tudi košnja vsaj enkrat letno, da se ne zaraste. Da se ograjo lahko nadzira je potrebno vzpostaviti nadzorne centre na nekaj kilometrov in v njih mobilne ekipe, ki se bodo takoj odpravile na prizorišče prehoda. Tehnična varovalna sredstva potrebujejo elektriko. Ker je večina meje v divjini, jo je potrebno do tam pripeljati (položiti kable). Za še boljši nadzor je koristna uporaba helikopterjev, letal ali letalnikov, kar pa spet stane. In kot zadnje, nihče še ni napisal kaj storiti, če se pred ograjo zbere velika množica ljudi - 500 ali 1000, ki jih nekaj policistov ne more zaustaviti?
Knight Kant
# 16.04.2018 ob 22:05
Joze Koder --- 16.04.2018 ob 21:24
Jaz bi ukinil možnost prošnje za azil, če ga v državi iz katere je prišel ne preganjajo.
--------

In kdo naj bi ugotavljal, še so izpoknjeni pogoji za vložitev prošnje za azil?

Poanta vložitve prošnje za azil je prav ta, da se v postopku ugotovi upravičenost prosilca za azil. Če mu svoje upravičenosti v postopku ne uspe dokazati, se prosilcu azila seveda ne podeli.
Knight Kant
# 16.04.2018 ob 21:56
Dajmo jim en majčken, varno ograjen rezervat, da se v njega zatečejo pred Kučanom, Murglami, javnim sektorjem, migranti, ..., in drugimi načeli zla.
Joze Koder
# 16.04.2018 ob 21:24
Jaz bi ukinil možnost prošnje za azil, če ga v državi iz katere je prišel ne preganjajo. Če nekdo pride iz Hrvaške in ga tam ne preganjajo potem ne išče miru ampak je izkoriščevalec azilne zakonodaje in išče najboljšo socialo. Takemu pač ni mesta v Sloveniji.

Še najbolj se človeku zdi bedasto, da za njegovo oskrbo država plačuje več kot pa imajo mnogi upokojenci pokojnine po 40 letih dela. Kdo je tu nor?
Azilna zakonodaja gor ali dol, naj izkoriščajo koga dugega ne nas.
Bivši uporabnik
# 16.04.2018 ob 21:10
in največja oronije te nuemne žice. prebežnike plavajo ini se utapljajo v kolpi, kjer jih pač na slovenskem bregu morajo po vseh zakoni in konvencijah v primeru zajetja pooblaščeni organi lepo spakirat v zbirne centre, jim na željo ponudit status azila ipd.
čemu torej žica? pa koga vi farbate?
patriot1970
# 16.04.2018 ob 20:37
Homer.
# 16.04.2018 ob 20:20
............
1) nihče od teh migrantov, ki so v Italiji ne želi v Slovenijo.

-------------------------------------------

Seveda ne,....a kot je dejal Grims,....v kolikor v Italiji vajeti vlade prevzame Liga,.....bodo imeli na izbiro le vrnitev v Afriko,...ali pa beg v sosednje države.
Kaj misli @Homer,.......kaj bodo izbrali?
patriot1970
# 16.04.2018 ob 18:31
A o nadgradnji ograje na naši južni meji se nič ne razmišlja?.......malo povprašajte ljudi ki živijo tam ob meji,.....kako varne se počutijo zaradi ilegalcev!

http://moja-dolenjska.si/v-beli-krajini-prijeli-27-migrantov/
FRKA
# 16.04.2018 ob 17:54
Brane tako zvani Panika.
bolkonsky
# 17.04.2018 ob 01:42
Grims: Verjetno bomo potrebovali še eno ograjo, in to na meji z Italijo
----------------------
ne rabimo nobenih ograj...

slovenski komunisti so za to poskrbeli...že davno nazaj...so že vedeli kako nas obranit...
vi ste pa hotli 'narediti' Evropo v Sloveniji...

zahvalite se Bučarju,Drnovšku in Kučanu...ker vas niso poslušali...
in zato imamo MIR...

he,he...'en,dva,tri...in smo potolčeni',če vas poslušamo...

niste resni...blesavi smo Slovenci...ampak vse eno,ne toliko,da bi sami sebi zabijali cvek v koleno...

vsi mi,Slovenci,ki imamo nekaj soli v glavi,dobro vemo od kje preti nevarnost...
iz severa in iz zahoda...
in sedaj boš 'driftal' ?

he,he...zaradi političnih točk...

držimo mi Primorci mejo...ne bodo šli čez...
so na 'nišanu'...
IX. korpus je in bo živel...
Stjenka je narodni heroj...in Vojko...in Pavla in Franja sta ZDRAVNICI...
Pinko,Dorče,Zelen,Rejc,Dekleva,Maruši
,Milojka,Bevk,Kosmač,Tuma...

dokler smo Primorci je Slovenija VARNA..

stojimo na braniku slovenske domovine...
zamudnik
# 17.04.2018 ob 00:49
in največja oronije te nuemne žice. prebežnike plavajo ini se utapljajo v kolpi, kjer jih pač na slovenskem bregu morajo po vseh zakoni in konvencijah v primeru zajetja pooblaščeni organi lepo spakirat v zbirne centre, jim na željo ponudit status azila ipd.

Največja farsa pa je, da se migranta, ki zavpije "Azil!" zapelje z meje v zbirni center sredi države, od koder, ko se okrepča, lepo nadaljuje pot naprej, z azilom ali brez.
In potem se čudimo, da Avstrijci vsaj deklarativno izvajajo mejno kontrolo.
Ivo Lola
# 16.04.2018 ob 17:41
Branko show.
patriot1970
# 16.04.2018 ob 19:05
Tudi v Nemčiji,..v Kandelu in Cottbusu se ljudje počutijo povsem varne. No,..vsaj tako zatrjujejo mainstream mediji.

https://twitter.com/V_of_Europe/status/9
85233223298027520
patriot1970
# 16.04.2018 ob 18:59
Ja,....če so mainstream Svetu povedali da živijo čisto normalno,.....potem bo že držalo!

http://www.slovenskenovice.si/kronika/do
ma/clanek/migrant-s-silo-nad-policistko-nato-je-zaprosil-za-azil-42594
SD-pijavka
# 16.04.2018 ob 20:02
Včeraj in danes prijeli 59 migrantov prednačijo Alžirci in Maročani.
janez janez
# 16.04.2018 ob 19:13
itak da bo treba- razen......

če so jih skriti zagovorniki pripravljeni vzeti k sebi in skrbeti za njih???

to pa je seveda verjetno preveč -- oni bi, ampak, brez njihovega prispevka
SpookyDonk
# 16.04.2018 ob 18:18
Zdaj imamo že več sto bunkerjev. Spet se straši pred volitvami, kajne Branko? Neverjetno predvidljivo, zavajujoče in plehko.
patriot1970
# 16.04.2018 ob 18:18
SamoRes
# 16.04.2018 ob 18:03
600.000 migrantov, ki so v Italijo prišli s čolni bo Italija izgnala in šli bodo v Slovenijo?


Ja,..v Francijo ne bodo mogli,..ravno tako ne v Švico in Avstrijo,........v Afriko se verjetno ne bodo želeli vrniti,....kaj jim torej ostane?

No,...mogoče pa bo Tanja Fajon uspela ponovno vzpostaviti Schengen,....pa bodo migranti iz Italije lahko nadaljevali svojo pot v Francijo!

https://twitter.com/tfajon/status/985116124579758081
Miša
# 17.04.2018 ob 08:35
Vzor nam morajo biti Madžari!
SamoRes
# 16.04.2018 ob 18:09
Begunci, ki gredo čez našo mejo ne ostanejo pri nas. Mi ne bomo reševali problemov Francije, VB in Nemčije.
Pri nas so ostali le tisti, ki smo jih v okviru kvot Merklove in s podporo naše desnice dobili na silo.

Kvote, ki jih je za posamezne države EU določila Evropska komisija, so korak v pravo smer. Breme mora biti pravično razdeljeno. 
Janez Janša
povzetek
# 16.04.2018 ob 17:58
Meje so v glavah.
no72
# 16.04.2018 ob 18:45
SDS je edini pomembni dejavnik v Sloveniji, ki zagotavlja zaščito Slovenije pred džihadističnimi aktivnostmi.
Kazalo