Župan pravi, da je Heglerjeva izjemno dobra direktorica. Foto: BoBo
Župan pravi, da je Heglerjeva izjemno dobra direktorica. Foto: BoBo
Ljubljanski župan je zagotovil, da bodo upoštevali priporočila Računskega sodišča glede nepravilnosti pri delu Lekarne Ljubljana v času, ko jo je vodil Marko Jaklič. Foto: BoBo
Ugotovljene hujše nepravilnosti v Lekarnah Ljubljana
Kaj župan Janković pravi o spornih nakazilih sklada?

Heglerjeva je sicer svetovalno pogodbo podjetjem Sebua AG iz Liechtensteina v višini okoli 700.000 evrov za nakup stanovanj v Celovških dvorih podpisala pol leta preden je bil Janković izvoljen za ljubljanskega župana.

Podjetje, s katerim je bila sklenjena pogodba, naj bi bilo lastniško povezano s podjetjem AM-S.P.C., s katerim je stanovanjski sklad še pred izgradnjo stanovanj podpisal pogodbo za nakup okvirno 300 stanovanj v Celovških dvorih. Odgovorni v podjetjih Sebua in AM-S.P.C. zanikajo, da bi se materialno okoristili in zagotavljajo, da so vse odločitve sprejemali v celovškem Hypu.

Heglerjeva se ne čuti odgovorno, priznava pa, da bi danes verjetno ravnala drugače in bi verjetno lastniške povezave med investitorjem in svetovalcem preverila.

Po Jankovićevih besedah so vprašanja, ali je ravnala prav ali ne, brezpredmetna, in sicer zato, ker je stanovanjski sklad pod njenim vodstvom obenem kupil 300 stanovanj v Celovških dvorih po ceni 1350 evrov na kvadratni meter. Stanovanjski sklad je sicer pozneje tam kupil še 119 stanovanj in na račun zamudnih penalov dobil še sedem stanovanj. Župan zato pravi, da je Heglerjeva svojo funkcijo direktorice sklada opravljala izjemno odgovorno.

Sporno poslovanje Lekarne Ljubljana
Revizija Računskega sodišča glede Lekarne Ljubljana je ugotovila številne nepravilnosti. Ljubljanski župan Janković pa je zatrdil, da bodo upoštevali vsa priporočila, ki so jih dali revizorji. Zoran Janković je na novinarski konferenci povedal, da je Računsko sodišče dalo 90 dni časa za odpravo nepravilnosti v dveh točkah, pri poplačilu plač in obračunu amortizacije. Nepravilnosti nameravajo odpraviti.

Računsko sodišče je ugotovilo tudi nepravilnosti pri naročanju, saj za več kot 100 milijonov evrov poslov niso izvedli preko javnih naročil in podjetje LL Grosist ni bil ustanovljeno v skladu z zakonom. Vendar revizorji niso zahtevali izpeljave novega postopka za naročanje zdravil in tudi niso dali priporočil, kaj storiti z LL Grosistom. Zato je Janković pojasnil, da glede tega ne nameravajo ukrepati.


Jaklič: Poročilo je sramotno

Lekarna Ljubljana si je nedavno prislužila negativno mnenje Računskega sodišča. Največji očitek je kršitev predpisov o javnem naročanju, saj je zavod pri podjetju LL Grosist, katerega večinski lastnik je, kupil za najmanj 101.471.575 evrov zdravil in medicinskih pripomočkov mimo javnih naročil.

Revizorji so pri poslovanju Lekarne Ljubljana v letu 2011 ugotovili še več drugih nepravilnosti. Med drugim je bila napačno obračunana amortizacija, zaradi česar so izkazovali nižji dobiček ter prenizko obračunali davek od dohodkov pravnih oseb. Nepravilnosti so nastale tudi pri razmejitvi nekaterih prihodkov in odhodkov na dejavnost javne službe in tržno dejavnost.

Nekdanji direktor Lekarne Ljubljana Marko Jaklič, ki je zavod vodil med opravljanjem revizije, je poročilo označil za sramoto Računskega sodišča in dokaz, kako lobiji obvladujejo zdravstvo.

Ugotovljene hujše nepravilnosti v Lekarnah Ljubljana
Kaj župan Janković pravi o spornih nakazilih sklada?