Slovenija

Poudarki

  • Pripravljajo jo primorske borčevske in veteranske organizacije v sodelovanju s primorskimi občinami
Od leta 2006 15. septembra praznujemo državni praznik vrnitve Primorske k matični domovini. Foto: Televizija Slovenija
VIDEO
Na slovesnosti v spomin n...

Dodaj v

Jelinčič na slovesnosti ob prazniku: Upor je odlika primorskega človeka

Vrnitev Primorske matični domovini
15. september 2018 ob 10:23,
zadnji poseg: 15. september 2018 ob 16:23
Komen - MMC RTV SLO, STA

V Komnu se z osrednjo prireditvijo spomnili na vrnitev Primorske k matični domovini. Zbralo se je 5000 ljudi. Slavnostni govornik je bil sin enega od ustanoviteljev TIGR-a, Dušan Jelinčič.

"Ni bilo lahko orati ledine v mestu v zalivu ob fašističnem razdejanju. A sam lahko kot tržaški Slovenec ponosno zatrdim - uspelo nam je, mi smo še vedno tu," je med drugim dejal Jelinčič.

Slavnostni govornik je poudaril, da je primorski narod med fašistično okupacijo in celotno drugo svetovno vojno dihal enotno, izdajalcev naroda ni bilo: "Ponosni moramo biti na ta boj, ker se je tedaj slovenski narod izoblikoval kot zgodovinska osebnost. Prej smo bili v Evropi malo poznani, preko narodnoosvobodilnega boja pa smo postali mednarodni subjekt, ki si je zgradil trdno identiteto in nato, ko je dozorel čas, svojo državo."

Opozoril je tudi na migrante, ki prihajajo k nam v iskanju preživetja in boljšega življenja. Primorska je zaradi svoje lege vedno podvržena migracijskim tokovom. "Vselej smo občutili trd vsakdanji kruh in vemo, kaj pomeni biti begunec, migrant, saj so nas še med fašizmom razselili na vse vetrove."

Zbrane sta nagovorila tudi donedavni komenski župan Marko Bandelli, ki je postal minister v novi vladi, ter članica občinskega združenja borcev Komen in podpredsednica ZZB za vrednote NOB Slovenije Ljubica Jelušič.

"Osmišljanje svoje zgodovine, položaja v Evropi in naše prihodnosti, se mora začeti prav tu, na Primorskem, med ljudmi, ki so doživljali različne okupacije, ideologije sovraštva, strahote vojn. In vendar so ostali prepričani v svoj narod, v svoj jezik, kulturo in državo. Mi smo morda puntarji, tigrovci, borci, osamosvojitelji, vendar se zavedamo pomena enotne države in podpiramo trdno vlado, da bi se lahko pogajala z zavezniki," je dejala Jelušičeva.

Prisoten državni vrh
Prireditve so se med drugim udeležili predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ-ja Dejan Židan in premier Marjan Šarec. Na prireditvi se je na glavnem odru v Komnu zbralo 200 nastopajočih pevcev, glasbenikov in recitatorjev. Kot je za Slovensko tiskovno agencijo povedal komenski podžupan Valter Ščuka, so slovesnost pripravili na komenskem travniku, kjer se je pred natanko 40 leti zbrala velika množica ljudi, ki je počastila spomin na 35. obletnico sprejetja avnojskega sklepa, da se Primorska priključi matični domovini.

Že v petek popoldan pa so v Komnu pripravili sprejem za župane vseh 24 primorskih občin, ki so se jim pridružili tudi župani iz sosednje Italije.

Prireditev ob državnem prazniku - 15. septembru, ki ni dela prost dan, izmenično pripravljajo posamezne primorske občine, saj je državna proslava organizirana le vsakih pet let.

Praznik je spomin na uveljavitev pariške mirovne pogodbe 15. septembra 1947, ki je takratni Jugoslaviji prinesla velik del Primorske, Istro južno od Mirne, Reko, Zadar in otoke. S tem se je večina Primorcev, ki so pred tem več kot 20 let trpeli pod fašizmom in od septembra 1943 nacistično okupacijo, pridružila matičnemu narodu v okviru tedanje jugoslovanske federacije. Mirovna pogodba je sicer pod Italijo umestila Benečijo, Rezijo, Gorico in Kanalsko dolino. Tako je izven slovenskih meja, v Italiji ostalo še 140.000 Slovencev.

Končna določitev meje med Jugoslavijo in Italijo je bila sprejeta po dolgotrajnih pogajanjih 10. novembra 1975 z Osimskimi sporazumi.

Posnetek proslave:

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Ljubinica
# 15.09.2018 ob 10:48
Nikakor ne smemo enačiti delovanja RKC v Ljubljani in osrednjem delu Slovenije in delovanja RKC oz. duhovnikov na Primorskem.
Na Primorskem so bili prav duhovniki zaslužni, da slovenščina ni bila v celoti zatrta in vidni uporniki zoper fašizem

Ko je Rožman prisegel zvestobo Mussoliniju, je bila to za Primorce in primorski kler največja klofuta in izdaja.
Ljubinica
# 15.09.2018 ob 10:36
Ob prazniku čestitam vsem Slovencem in Slovenkam, posebej pa Primorkam in Primorcem.
Prelep praznik praznujemo danes.

Za nacionalni medij pa bi se spodobilo, da bi novica o državnem prazniku bila cel dan prva novica na prvi strani!!!
AV
# 15.09.2018 ob 11:38
Lepo je napisala @Ljubinica: če ne bi bilo primorskih duhovnikov, ki so skrivaj ohranjali slovensko besedo, pesmi, švercali knjige ipd., danes bi bila Primorska del Italije.

Bogu hvala za vse duhovnike in redovnike, ki so od prvega dne fašizma skrbi za slovenstvo na tem delu naše domovine.
profich
# 15.09.2018 ob 10:50
Nekdaj z bolestjo smo v sebe zaprli
svoje ponižanje, svoje gorje,
krik maščevanja na ustnih zatrli,
ga zakopali globoko v srce.

Toda glej, planil vihar je presilen,
kot pajčevine raztrgal okov,
šinil je zopet žar novega dneva
tja do poslednjih primorskih domov.

Strojnice svojo so pesem zapele,
zrak je pretreslo grmenje topov,
širne poljane so v ognju vzplamtele,
klic je svobode vstal sredi gozdov.

Vstala Primorska si v novo življenje,
z dvignjeno glavo korakaj v nov čas!
V borbah, ponižanju, zmagah, trpljenju
našla si končno svoj pravi obraz.
Triglavski zmaj
# 15.09.2018 ob 11:08
Ne pozabimo, da danes praznujemo tudi vrnitev dela Notranjske in Gorenjske. Del Gorenjske je še vedno pod Italijo, saj na primer Belopeška jezera spadajo pod Gorenjsko, ampak so ostala v Italiji.
oliva
# 15.09.2018 ob 11:40
Čestitke vsem Slovencem, še posebej Primorcem in slednjim velik poklon za pokončnost in resnično domoljubje!
oliva
# 15.09.2018 ob 11:42
Zelo sem ponosna na Primorce.
RJSlo
# 15.09.2018 ob 10:44
No ja. So pa ti članki zelo "na hitro skup sklamfani". Kot, da ni kaj več za napisati. Npr. koliko Primorcev je zapustilo svoja ognjišča, po nastopu fašizma, in se preselilo drugam. V takratno Jugoslavijo, veliko tudi na Štajersko. Po osvoboditvi se je vrnilo koliko Primorcev? Kako se je živelo na Primorskem v času hladne vojne? Koliko ekonomskih migrantov se je priselilo na Primorsko po koncu vojne? Itd.
oliva
# 15.09.2018 ob 12:01
Nikoli (vas) ne bomo pozabili.
Večen spomin in večna slava in hvala!
oliva
# 15.09.2018 ob 11:52
@AV:
"Lepo je napisala @Ljubinica: če ne bi bilo primorskih duhovnikov, ki so skrivaj ohranjali slovensko besedo, pesmi, švercali knjige ipd., danes bi bila Primorska del Italije.

Bogu hvala za vse duhovnike in redovnike, ki so od prvega dne fašizma skrbi za slovenstvo na tem delu naše domovine."

Res je in se vama pridružujem.
delfino_
# 15.09.2018 ob 15:00
Pa nehajte že mešat narodnoosvobodilni boj s komunizmom!!!
oliva
# 15.09.2018 ob 12:00
Ko poslušam te pesmi, mi gre kar na jok.
Prvič od ganjenosti in ponosa in drugič zaradi žalosti, ker se danes dogaja, kar se (pljuvanje po osvobodilnem boju in sramotenje Ljudi, ki so umrli, da imamo danes svobodo in prepolne r*** vsega).
Zlobec
# 15.09.2018 ob 14:50
smrt fašizmu
Fetisov
# 15.09.2018 ob 13:22
@Triglavski zmaj
Kateri del Gorenjske smo pa dobili nazaj? Kot si pravilno napisal so nam ukradli Mangartska (ne Belopeška) jezera z okolico in teh nismo dobili nazaj. Ukradena pa je bila tudi Kanalska dolina (del Koroške z večinskim slovenskim prebivalstvom). Malo ljudi ve, da do leta 1918 Italijanov ni bilo vse do Tablje (Pontebba).
Ples
# 15.09.2018 ob 12:30
Lep praznik, lepa prireditev.
Vstala Primorska!
1q2w3e
# 15.09.2018 ob 15:37
tezko razloziti nekomu pomen jugoslavije za primorsko, ce ni bil vzgojen na primorskem. to so kraji kjer so vera, partizanstvo, jugoslovanstvo, vpliv italijanske kulture stali pod isto streho. fasizem, italijanski ekspanzionizem in primorski karakter so vse te stvari ,ki se danes marsikomu zdijo nezdruzljive povezala. v prvi vrsti se ni slo (in se se vedno ne gre) toliko za slovenstvo , ampak predvsem da se ohrani svoje domace (domace v smislu lastnega kraja, vasi), domaci jezik (pri tem ne mislim na knjizni slovenski), kulturo (pri tem ne mislim, na bled, kranjske klobase, ljubljanski grad, trubarja itd). zato je pripadnost primorcev v prvi vrsti pripadnost primorski in sele nato sloveniji.
jurlin
# 15.09.2018 ob 14:43
Lepo se je udeližiti proslave kjer še vedno lahko pozdraviš s "smrt fašizmu". Mi Primorci si tega pozdrava, ki postaja spet vse bolj aktualen ne dovolimo vzeti.
HOR
# 15.09.2018 ob 12:30
@Lupo
# 15.09.2018 ob 11:23
"...Prijavi neprimerno vsebino Izpod Trumana smo prišli pod Stalina.
Tu res ni kaj za praznovat!..."


Izpod Stalina pa pod NATO...
oliva
# 15.09.2018 ob 11:56
.... danes pa ni nikogar s strani duhovščine?
Nihče ne 'podarja' maš itd.?

Slovenija je za vse in od vseh, kdor jo ljubi, jo ljubi tako kakršna je in tudi njene prebivalce, svoje sodržavljane, ne glede na 'barvo' in kraj rojstva in/ali bivanja.
Slovenija smo ljudje, je narava, ne sam politika.

In DANES praznujemo, da ne bi nikoli pozabili in da se poklonimo in zahvalimo vsem, ki so žrtvovali celo svoja življenja!, da ti, jaz in mi vsi govorimo slovensko, ne da bi nas zatirali in preganjali.
bikvol
# 15.09.2018 ob 12:41
žal se ni vrnila cela Primorska , nekaj pa smo dobili nazaj . Trst in Gorica z zaledjem je ostalo pod makaroni , večji del Istre in Reko pa imajo garbati . TIGR - Trst , Istra , Gorica , Reka - kaj od tega je Slovensko ?
samba
# 15.09.2018 ob 11:47
Primorcem pa kapo dol.Partija pa jih izkorišča za ohranjanje oblasti.
Pa brez zamere.
jurlin
# 15.09.2018 ob 15:01
SheriffJoeArpaio

# 15.09.2018 ob 13:00
Prijavi neprimerno vsebino Ko je bila podobna proslava o priljučitvi k matici v Prekmurju, so Prekmurci prinesli izključno slovenske državne zastave, primorci pa še vedno mahajo z zastavami propadle SFRJ. Razlika v patriotizmu je očitna - Prekmurci za Slovenijo, Primorci za Jugoslavijo.
-------------------------
Brez jugoslovanske in prejšnje slovenske zastave mi nikoli ne bi imeli današnje Slovenije. Na ti dve zastavi smo zares lahko ponosni na to današnjo pa vse manj in manj.
jurlin
# 15.09.2018 ob 14:56
m72

# 15.09.2018 ob 12:48
El prezidente pa niso prišli? Se bojijo žvižgov?
------------------
Je bil in tudi žvižgi so se čuli. Malo so ga pokazali na displeju saj se je ob kritiki nacifašizma in spreminjanja zgodovine, ki se plazi iz njemu omiljenih desničarskih krogov držal kot polit golob.
Hope
# 15.09.2018 ob 14:49
Kdorkoli pod tem člankom omenja duhovščino slabšalno, ne pozna zgodovine Primorske, niti ni poslušal g. Jelinčiča. Primorska zgodba je povsem drugačna od ostalih delov Slovenije! Zgled enotnosti in to še posebej v Komnu, kjer sta župnik in kaplan prostovoljno odšla s sovaščani v izgnanstvo - in za "zahvalo" po vojni trpela pod komunisti. Ljudje so eno, vladajoči drugo... žal.
Bivši uporabnik
# 15.09.2018 ob 13:09
Saj zdaj je podobno, tudi zdaj ze vsi bezijo iz slovenije.
Vrt
# 15.09.2018 ob 15:14
dolanc

Si prepričan?
aktivist
# 15.09.2018 ob 15:01
Čestitke Primorcem za praznik in pogum. Čestitke vsem državljanom za praznik! Smrt fašizmu, svoboda narodu!
Lupo
# 15.09.2018 ob 11:27
Bandelli naj naklada kako dobro je v socializmu, komunizmu, pod Titom....

...zs taljanskim pašaportom u žepi!
krosnjar
# 15.09.2018 ob 15:27
Bandelli govornik in minister. Župan primorske občine. Levičar. Njegov oče se je pisal Bandelj. On pa ponosno nosi poitalijančen priimek. Se sliši bolj imenitno, je nekoč razlagal ob kozarcu več terana. . .
lojal
# 15.09.2018 ob 13:18
A Borči ni pa nič govoril? Škoda, ker smo spet prikrajšani za nekaj veleumnih izjav.
HOR
# 15.09.2018 ob 12:38
@A6
# 15.09.2018 ob 11:40
"...zaradi komunizma smo ostali najmanj brez Gorice, če ne Trsta. Gorica in Trst sta bila več vredna kot pa vsa istra, zadar in otoki skupaj..."

Zaradi komunizma smo sploh dobili Slovenijo ca. vzhodno in južno o Primorske in osnovo državnosti za sedanjo "samostojnost". Trsta in Gorice pa nam ni hotel dati zahod, je pa dal komunizem Novo Gorico... ( ali smo v samostojni Slo mogoče naredili kakšno mesto na novo iz nič, pa ne da bi preveč hvalil komunizem, sploh pa smo imeli večino časa le neke vrste manj demokratičen socijalizem...!)
Ljubinica
# 15.09.2018 ob 12:52
bikvol, se strinjam, da je to žalostno dejstvo, toda ne smemo pozabiti, kje je potekala rapalska meja. Glede na to, kako nas skozi stoletja kosajo, smo jo še kar dobro odnesli.
Bivši uporabnik
# 15.09.2018 ob 16:16
daj mare-piši v ednini
----------------------
ni ednine...
je samo primorsko ljudstvo...v celoti...
vsi smo mi tigrovci in partizani...

izdajalci -ven !!!
Bivši uporabnik
# 15.09.2018 ob 14:09
profich
# 15.09.2018 ob 10:50

Nekdaj z bolestjo smo v sebe zaprli
svoje ponižanje, svoje gorje,
krik maščevanja na ustnih zatrli,
ga zakopali globoko v srce.

Toda glej, planil vihar je presilen,
kot pajčevine raztrgal okov,
šinil je zopet žar novega dneva
tja do poslednjih primorskih domov.

Strojnice svojo so pesem zapele,
zrak je pretreslo grmenje topov,
širne poljane so v ognju vzplamtele,
klic je svobode vstal sredi gozdov.


Vstala Primorska si v novo življenje,
z dvignjeno glavo korakaj v nov čas!
V borbah, ponižanju, zmagah, trpljenju
našla si končno svoj pravi obraz.


------------------------
Nekdaj z bolestjo smo v sebe zaprli
svoje ponižanje, svoje gorje,
krik maščevanja na ustnih zatrli,
ga zakopali globoko v srce.

Toda glej, planil vihar je presilen,
kot pajčevine raztrgal okov,
šinil je zopet žar novega dneva
tja do poslednjih primorskih domov.

Strojnice svojo so pesem zapele,
zrak je pretreslo grmenje topov,
širne poljane so v ognju vzplamtele,
klic je svobode vstal sredi gozdov.


Vstala Primorska si v novo življenje,
z dvignjeno glavo korakaj v nov čas!
V borbah, ponižanju, zmagah, trpljenju
našla si končno svoj pravi obraz.

brez orožja ne bi bilo svobode !!!
požrli bi nas za 'malo malico...zato je ZELO POMEMBNO omenjat 'pesem strojnice'...ki
je 'grmela' po primorskih grapah in poljih...hribih in dolinah...
izpod rok borcev in bork primorske ljudske vojske 'imenovane'- IX. korpus...

čestitke svojim primorskim rojakom ob tem našem praznik in pozdrav po vsej Sloveniji...

živela slovenska partizanska vojska...
KLIPAN
# 15.09.2018 ob 20:39
Bravo Primorci!!!!!
pepe 2
# 15.09.2018 ob 14:12
očitno sinov in vnuki nekaterih mon še vedno sanjajo, kako bi dobili črno zžuniformo balil.
Nekaj let nazaj se je laški policjoto hvalil s svojo nacionalno zavednostjo in uporabljal nick TIGR (1-3). Vendar je do upokojitve delal za državo, ki je Slovence zatirala.
Kar nekaj nejgovih naslenikov se oglaša.
MaryJAna
# 15.09.2018 ob 12:21
Vi to resno? Dejte odtemnit da lahko gledamo v tujini !!!!!!
Springbok
# 15.09.2018 ob 15:25
Omemba Jelinčiča v naslovu je click-bait.

Nisem mogel verjeti, da bi Zgago Petelinčič Plemeniti lahko bil slavnostni govornik.

In se pridružujem čestikam Primorcem ob prazniku.
k500
# 15.09.2018 ob 14:23
rdeča zvezda bi morala biti polna lepe rdeče barve ne pa ta brezvezna rdeča obroba.

med drugim imajo rdečo zvezdo zastave nove zelandije, kalifornije, trgovska veriga macy's in na etiketi piva Heineken je tudi. pa se nobeden ne pritožuje glede rdeče zvezde.
sicer je pa @Anar Hija lepo napisal.

še enkrat čestitke primorcem.
Ljubinica
# 15.09.2018 ob 14:15
Priznam, da tudi mene čedalje bolj moti plapolanje jugoslovanskih zastav na slovenskih državnih praznikih in me žalosti, da se moram strinjati z grenadirjem@"Ostudno je, da so komunisti ugrabili vse prekrasne praznike, namenjene Slovencem in slovenstvu. Namesto, da bi vsi skupaj praznovali in se veselili, komunisti streljajo svoje parole in celotno javnost posiljujejo s svojo sprevrženo ideologijo"
Skoraj ironično je, da je ta praznik "dala" Slovencem in Primorcem prav Janševa vlada.

In tako, kot so nas ideološko uspeli naši politiki razdeliti, so si očitno razdelili tudi državne praznike. Zelo žalostno.

Je pa morda to, da so Primorci bolj naklonjeni jugoslovanstvu, posledica tega, koliko boja in prelite krvi je bilo potrebnih za vrnitev Primorske in koliko za vrnitev Prekmurja. Prekmurje smo praktično dobili na pladnju, tam se ljudstvu ni bilo treba tako krvavo boriti za svobodo, kot na Primorskem.
V Prekmurju tudi ni bilo treba zgraditi nobenega nadomestnega mesta. Gorico so gradili ljudje iz vse Juge in marsikdo je tukaj ostal. Zgraditi smo morali svoje novo pristanišče, ogromno tovarn se je na Primorskem zgradilo, v katerih se je spet zaposlovalo ogromno ljudi iz bivših yu republik Tako je danes prekmursko prebivalstvo večinsko bolj avtohtono slovensko, medtem ko je Primorska, sploh Obala in Gorica skoraj večinsko že poseljena s prebivalci iz bivših yu republik, ti pa, logično, slovenstva ne čutijo, čutijo jugoslovanstvo. Žal.
pace
# 15.09.2018 ob 13:46
Meni ni jasno, zakaj vsi ti, ki so danes organizatorji in govorniki na tej in drugih podobnih spominskih prireditvah, prepovedujejo, da se na ozemlju države Slovenije vodijo popisi prebivalstva po narodni pripadnosti? V Dravski banovini je bil zadnji popis prebivalstva leta 1931 iz katerega je točno številčno razvidno, koliko Slovencev in koliko drugih narodnosti je živelo na njenem ozemlju. Tudi za časa SFRJ so se še vodili ti popisi po narodnost, danes pa se tega ne sme vedeti, koliko katerih živi v Sloveniji? Zakaj?
m72
# 15.09.2018 ob 12:48
El prezidente pa niso prišli? Se bojijo žvižgov?
Bivši uporabnik
# 15.09.2018 ob 19:04
popravek od zgoraj-
o seveda je bila...zelo intimna naša želja...
in tudi prvi v Sloveniji smo se postavili pred tanke...26.6.1991...
ketner
# 15.09.2018 ob 15:53
Ljubinica
# 15.09.2018 ob 14:42

Saj sama rdeča zvezda še ne bi bila tako moteča ... moteče je oz. zelo zelo boleča je odsotnost slovenske zastave
----------------------------
Slovenskih zastav je bilo kar nekaj. Poleg današnje še več tistih z rdečo zvezdo, ki nam je priborila današnjo Slovenijo. Meni je še kako ljuba.
apache666
# 15.09.2018 ob 14:58
Kje so pa taglavni domoljubi iz vrst Sds?
KLIPAN
# 15.09.2018 ob 20:40
Nikoli ne smemo pozabiti kdo je sodeloval z nacisti in fašisti!!
favory
# 15.09.2018 ob 20:34
Haha...ene motijo slovenske zastave z zvezdami. Dragi moji, za razliko od ostale Slovenije Primorska ve, kaj pomeni prava, trda okupacija, ko si jih dobil po ustih že zaradi slovenskih besed. In tudi dobro ve, kater vojska jo je osvobodila. Zato partizanski spomeniki pri nas še stojijo, jih tudi obnavljamo in ne uničujemo. Pri nas ne potvarjamo resnice o domobrancih, borcih za demokracijo...pri nas jih skoraj ni bilo, ker se tu iufajalcev naroda nu trpelo.
In mit o tem, kako bi dobili Trst in Gorico če ne bi bilo partizanov. Na osnovi česa? Par zapečkarskih kolaborantskih politikov ki so greli rit na varnem? Rapslska meja je bila mednarodno priznana meja in ratificirana v obeh parlamentih. Premaknila jo je lahko samo vojaška sila in to ne kvizlinška fomobranska ampak zavezniška, partizanska. Če ni bi bilo tega bi danes potomci junaških domobrancev kazali svoje pasoše pri Planini, ko bi šli do morja. Pa morda sploh ne bi pisalo gor Slovenija ampak Hrvatska - autonomna oblast Kranjska i Štajerska.
pepe 2
# 15.09.2018 ob 20:15
RJslo, očitno imaš hude probleme s seboj. Nekje mora biti nekaj , da se počutiš ubermensch.
Bivši uporabnik
# 15.09.2018 ob 19:02
S tem, če res ni bilo slovenske zastave, je jasno in potrdilo, da njihova intimna želja ni bila nikoli Slovenija. Kako so lahko tako odigrali vse te tako močne momente in emocije, mi nikakor ni jasno.
---------------------
o seveda je bila...zelo intimna naša želja...
in tudi prvi v Sloveniji smo se postavili pred tanke...26.5.1991...

ampak to,kar je pa potem 'nastalo' je pa povsem nekaj drugega...
to pa ni bila naša želja...

mi smo sami rdečo zvezdo dol z zastave 'vrgli'...
jaz sem bil med tistimi,ki sem hotel kar vse z rdečo zvezdo zažgati...in mnogo nas je bilo takih...mislili smo pač,da je 'svinčeno obdobje' za nami in da nikoli več ne bomo niti potrebovali rdeče zvezde...
mislim...kaj nam bo rdeča zvezda v mercedezu in s 1500 DEM plače...
smo razmišljali...

no,na srečo so eni bili pametnejši in so rdeče zvezde spravili...mogoče so celo vedeli kaj bo iz vsega 'nastalo'...jaz(in večina nas) zagotovo nisem...oz. nismo...
in danes nam še kako prav pridejo...te rdeče zvezde...

komunisti so nas 'učili',da je rdeča zvezda simbol partizanskega upora...
zamolčali so nam 'ključno dejstvo'...to pa je,da je rdeča zvezda simbol-VSAKEGA UPORA...
in,seveda,mi smo 1991 mislili,da je pred nami samo 'še en' upor...zadnje dejanje na poti do našega končnega cilja...svobode,demokracije,države,blag
ostanja...
in smo mislili,da to lahko dosežemo brez rdeče zvezde...in smo jo 'skinli'...

in potem...paf,bum,cap,krc...'šit'..
nič od tistega 'končnega cilja'...

in kaj nam drugega ostane,kot spet z rdečo zvezdo mahat?
kot prvo smo pod rdečo zvezdo bili gospodarji na svoji zemlji,kot drugo smo pa z rdečo zvezdo to tudi dosegli...

in sedaj,ko smo vsi skupaj 'eni jopleti' smo spet,kot pred 2WW...
alora,če hočemo spet postati gospodarji moramo spet z rdečo zvezdo mahat...

sej...he,he...seveda obstajajo tudi 'drugi' simboli...
lahko bi dvigovali križ,lahko zastave s karantanskim panterjem,lahko s 'fašo',lahko s kljukastim križem,lahko seveda tudi mahamo s to(trentno,najbrž) zastavo...lahko z domobransko(kakršna koli je že bila),lahko z zastavo EU...
skratka veliko je 'simbolov'...
ampak kaj ko pri hudiču noben simbol ni 'gvišen'...
smo 1991 mislili,da bo takrat novi slovenski grb 'večno sijal' in,da bomo 'gvišni' pod njim...

ampak-figo smo...nismo...žal...

in ne bo druge,kot spet z rdečo zvezdo mahat...
nikakor ni idealna...je pa zagotovo najbolj 'uporabna'...zato,da spet dosežemo...kar smo izgubili...
z drugimi simboli pač ne bomo...
nam ne 'pomagajo' niti EU rumene zvezdice...ki pa so celo 'narejene' da bi in bodo vsem...
pa vidimo kako 'nam gre'...

vidiš...zato se maha z rdečimi zvezdami...
nima tukaj nobene velike 'veze' ex država,komunisti,Tito...

p.s. he,he...če bi bilo po moje bi morali spet šivati rdeče zvezde na zastave...ker,kot sem že rekel sem 1991 hotel vse zažgat...
na srečo so eni bili bolj pametni,kot jaz...in so jih spravili...

p.s.s. kot vidimo se v Trstu zbira 'desnica'...ni treba biti ne vem koliko pameten,da veš,da bodo
mahali 's fašo'...
in proti njim boš šel z našim grbom s Triglavom,dvemi valovi pod njim in tremi zlatimi zvezdicami?
he,he...pa sej nas požerejo v 'dveh minutah'...
rdeče zvezde se pa bojijo kot hudič križa...
Bivši uporabnik
# 15.09.2018 ob 16:22
Neverjetno slavi se Jugoslovanski praznik !
To dokazuje da so se borili za Jugo in ne za Slovenijo !
Slovenske zastave ni nikjer samo Jugo zastave ..
Sram je lahko Primorce da še danes slavijo pod tujo zastavo ! !
-----------------------
a ti 'mal' provociraš?

dej se mal na Primorsko pripelji in reči to nam v obraz...
da vidimo kolk te je v hlačah...
Kazalo