Drago Kos v oddaji Resnica o Patrii. Foto: MMC RTV SLO
Drago Kos v oddaji Resnica o Patrii. Foto: MMC RTV SLO
Patria
Kos naj bi na zaslišanju na Finskem prejel spisek vseh imen, ki so kakor koli povezana s poslom Patrie v Sloveniji. "Spisek smo seveda sestavili mi," je dejal za TV SLO. "Zato ker smo to potrebovali za svoje delo – ampak če je bil na tem spisku, to seveda še ne pomeni, da je kakor koli osumljen česar koli." Foto: MMC RTV SLO
Odmevi na Patrio in pogovor z Jožetom Zagožnom
Patria: Kos posredoval seznam za zaslišanje
Janša o aktualnih zadevah
Drago Kos: Delov novinar ne razume stvari
Draga Kosa, ki je za TV Slovenija potrdil, da so Finci v Sloveniji zaslišali ljudi z njegovega seznama oseb:
"Glejte, v tem zaslišanju so, sem dobil spisek imen, ki se nanaša na vse ljudi, ki so kakor koli sodelovali s Patrio v tej zadevi, ne glede njihovo vlogo. In tako kot je ta spisek nastal, ta spisek nastal – spisek smo seveda sestavili mi, zato ker smo to potrebovali za svoje delo – ampak če je bil na tem spisku, to seveda še ne pomeni, da je kakor koli osumljen česar koli," se glasi dobesedni prepis navedka, ki ga je v pogovoru z novinarjem Matejem Hlebšem podal Kos in se tako odzval na navedbe sredine izdaje Dela.

Na desni sta pripeta videoposnetka izjav Janeza Janše in Draga Kosa v celoti.

Novinarja Hlebša je glede na to, da je Janez Janša po svojem zaslišanju oktobra letos povedal, da ga Finci sumijo, da je od Jožeta Zagožna zahteval podkupnino, zanimalo, ali je tudi to informacijo Fincem prinesel Kos. Ta je odgovoril: "Mi ves čas trdimo, da se je Janez Janša v celotni zgodbi nikoli ni pojavil kot tisti, ki bi kakor koli vplival na posel. Njegovo ime se je pojavljalo v zgodbi, ampak ne na takšen način, da bi ga kakor koli konkretno ali resno povezovali s korupcijskimi zgodbami."

Jože Zagožen, nekdanji direktor Holdinga Slovenske elektrarne, je za TV Slovenija dejal: "Gre za to, da je Drago Kos moj stari znanec še iz časov izpred Depale vasi, ko me je povabil enkrat na zaslišanje z lažnim obvestilom, da bo šlo za pogovor. Tam je hotel odvzeti prstne odtise in me priklopiti na detektor laži, kar sva potem preprečila z odvetnikom in očitno me spremlja vsa ta leta. Veste, Depala vas in afera Patria je v bistvu ena in ista zgodba, s ciljem, da se odstrani Janeza Janšo."

Za Odmeve pa je Zagožen na očitke, da naj bi tedanjemu obrambnemu ministru Karlu Erjavcu predlagal, katerega vojaškega proizvajalca naj izbere, dejal, da je to laž in neumnost. Dodal je, da se o tem ni nikoli pogovarjal z Erjavcem, še posebej ne o Patrii. Poudaril je, da gre za konstrukt, in da so rabili nekoga, ki bi bil vez do Janše. Na vprašanje, kaj pravi na očitke, da naj bi Janši dal podkupnino, pa je rekel: "Ni Riedla, ni Janše, ni zgodbe." Finski preiskovalci so ga, kot je povedal, zaslišali zato, ker ga sumijo, da je od Wolfa prejel znesek in ga dal neznani osebi. Glede obtožnega predloga za Erjavca in Gutmana pa pravi. da se mu to zdi čudno, saj Gutmana pozna kot odgovornega človeka.

Delo: Občutna vloga Draga Kosa?
Drago Kos se je s finskim kriminalistom Kajem Erikom Björkqvistom prvič sešel pred tremi leti, potem pa, tako je za Delo povedal oktobra letos, "zagotovo še dvakrat - ko sem bil na Finskem, kjer me je Björkqvist zaslišal, in lani decembra, ko me je prišel pogledat skupaj s slovenskimi kriminalisti", je lani za STA dejal Kos, njegove izjave pa povzema Delo. In ravno na zaslišanju, s katerega v Delovem uredništvu hranijo dokumentacijo, naj bi Kos finskim kriminalistom v vsem dnevu, kolikor je trajalo zaslišanje, vendarle govoril predvsem o slovenskih akterjih afere Patria. Vsi, ki jih je omenil, so bili letos tudi zaslišani. O Tonetu Krkoviču in Darku Njavru, denimo, je povedal, da sta "gospoda Zdenka Pavčka hotela prepričati, da bi kontaktiral Patrio in z njo vzpostavil poslovne stike", poroča Delo.

Kos, ki je finskim kriminalistom predal tudi nekaj dokazne dokumentacije, je govoril tudi o Marjanu Senici, "ki je vodja logistike na obrambnem ministrstvu - z Riedlom nista le poslovna sodelavca, temveč sta si kot prijatelja zelo blizu".

Kos se je razgovoril tudi o brigadirju Bojanu Pograjcu, ki je bil predsednik strokovne komisije za izvedbo naročila osemkolesnikov: "Gospod Pograjc je bil sošolec našega premierja (takrat je bil to Janez Janša). Takoj po tem, ko se je odločil, da po posel dobila Patria, pa je bil poslan v ZDA, tako mislimo, na dodatna vojaška izobraževanja v West Point," piše Delo.

In še: Kos je svoje zaslišanje, katerega zapisnik je Kaj Erik Björkqvist kot pomembno dokazno gradivo oddal tudi avstrijskemu Interpolu, končal s temi besedami: "Očitno je, da Patria ne bo zmožna proizvesti svojih oklepnikov za Slovenijo, poleg tega pa je zraven še veliko težav, ki kažejo, da je bila celotna izbirna procedura zelo zelo slaba. Celotna procedura ni bila poštena, poleg tega pa so v njej določeni nelegalni elementi."

Kos zahteva prikaz nasprotnih dejstev
Na Delo (in v e-nabiralnike drugih medijskih hiš) je medtem s Kosove protikorupcijske komisije že prispela zahteva za prikaz nasprotnih dejstev na članek Delovega novinarja Dejana Karbe.
"V članku "Naši kriminalisti so preiskavo afere Patria podaljšali še za pol leta", objavljenem v Delu 16. decembra 2009, novinar Dejan Karba popolnoma napačno interpretira izjavo Draga Kosa, objavljeno na STA-ju. Novinar Dela v članku kot eno temeljnih premis članka navaja, da naj bi g. Kos septembra lani za STA dejal, da Fincem ni sporočil nobenega imena, povezanega z afero Patria, ker naj za to ne bi imel dokazov; obenem bi, če bi jih imel, te zagotovo predal policiji. Poročilo STA-ja, ki vsebuje citirane navedbe, je poročilo z dne, 2. 9. 2008. V tem poročilu je v prvem odstavku jasno razvidno, da je pogovor med novinarjem STA-ja in Dragom Kosom tekel o izjavi Draga Kosa za finsko televizijo YLE, in se tako tisti "Finci", katerim g. Kos ni podal imen vpletenih oseb v zadevo Patria, nanaša na finsko televizijo, ne pa na finske preiskovalce," je v zahtevku za prikaz nasprotnih dejstev med drugim zapisala predstavnica Kosove komisije, Barbara Fürst.
"Komisija sicer ocenjuje članek kot še enega od poskusov odvračanja pozornosti od bistva problema, ki je še vedno sum korupcije pri odločanju o izbiri dobavitelja oklepnih vozil. To, kar bi v zadevi moralo najbolj skrbeti - pa ne Komisije, ampak policiste in tožilce -, pa je dejstvo, da se zapisniki policijskih zaslišanj pojavijo v javnosti."
Janša: Kos režiser velikega poka
Janez Janša medtem pričakuje, da bo državno tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo zoper Kosa. Janša trdi, da je Kos "sam nesel dokumente z imeni na Finsko in tam lažno ovajal slovenske državljane; te obtožbe so popolnoma neresnične". Izkazalo se je, da je veliki pok iz Slovenije na Finsko v svoji aktovki nesel predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos in to na osnovi dokazljivo lažnih obtožb, je dejal Janša, ki se pri tem sklicuje na Delovo objavo.
Kos odgovarja: Osnovna informacija je prišla iz Avstrije
Na navedbe Kos odgovarja, da je bil Janša "večkrat predmet policijskega zaslišanja, tako da bi lahko vedel, da so na policijskem zaslišanju policisti tisti, ki zastavljajo vprašanja, druga stran pa odgovarja". Vsi že vedo, da je osnovna informacija o zadevi Patria prišla iz Avstrije, kjer so avstrijski policisti zaznali sumljive finančne transakcije, poudarja Kos. Na informacijo iz Avstrije so se nato odzvali finski policisti, naši policisti pa so molčali kar 15 mesecev, opozarja.

Kar je sledilo, je bila dolžnost tako njega samega kot tudi državnega organa - komisije za preprečevanje korupcije, in sicer da naredi tisto, kar je bilo potrebno, da se razčistijo sumi korupcije, ki jih zdaj v skladu s svojimi pristojnostmi razčiščujeta tožilstvo in policija.

Odmevi na Patrio in pogovor z Jožetom Zagožnom
Patria: Kos posredoval seznam za zaslišanje
Janša o aktualnih zadevah
Drago Kos: Delov novinar ne razume stvari