Lokalne volitve 2014 so se za 157 občin končale s 5. oktobrom, v 54 občinah pa bo volilna bitka podaljšana do 19. oktobra. Tudi takrat bo MMC seveda z vami. Foto: BoBo
Lokalne volitve 2014 so se za 157 občin končale s 5. oktobrom, v 54 občinah pa bo volilna bitka podaljšana do 19. oktobra. Tudi takrat bo MMC seveda z vami. Foto: BoBo
Ženske in moški
Med novoizvoljenimi župani je 147 moških in le 11 žensk. Foto: BoBo
Rojstni dan, torta
Starostna struktura novoizvoljenih županov je precej raznolika - najmlajši župan je postal 28-letni Nejc Smole, ki je bil izvoljen v Medvodah, najstarejši pa je župan Podvelke Anton Kovše, ki šteje 73 let. Foto: BoBo
Lokalne volitve v znamenju nizke volilne udeležbe
Analiza volilnih izidov
Kako so volivci zadovoljni z izidi lokalnih volitev

Sinoči so na izide najdlje čakali v prekmurski obmejni občini Kobilje, saj je štetje glasov pokazalo, da je protikandidat Robert Ščap za en glas premagal dozdajšnjega župana Stanka Gregoreca. Njegovi predstavniki so takoj po štetju vložili ugovor, zato je volilna komisija glasove preštela še enkrat, a potrdila prvotno štetje. Od 515 volilnih upravičencev v občini jih je na volišče odšlo 418, za zmagovalca jih je glasovalo 209, za poraženca 208, en glas pa je bil neveljaven.

Podobna zgodba se je dogajala tudi na Ptuju, vendar pa tam en glas ni bil usoden - ločil je namreč le oba kandidata, ki sta se tako in tako uvrstila v 2. krog. Izzivalec Miran Senčar je tako dobil en glas več kot dozdajšnji župan Štefan Čelan. Od 9.909 volilnih upravičencev, ki so v nedeljo oddali svoj glas, jih je 3.121 glasovalo za Senčarja, 3.120 pa za Čelana - oba morata tako z 31,74 oz. 31,73 odstotka zbranih glasov še v drugi krog.

Kandidati brez protikandidata
En sam glas pa bi za izvolitev potreboval Ludvik Orban, saj je bil na Hodošu, najmanjši slovenski občini z le 276 volivci, edini kandidat za župana. Nazadnje mu je glas oddalo 133 od 191 volivcev, ki so glasovali, 58 pa jih je oddalo neveljavno glasovnico.

Predlagatelj novega župana Orbana je bil sicer prejšnji župan Rudolf Bunderla, ki je na zadnjih volitvah izzivalca Orbana premagal, zdaj pa ga je sam predlagal za župana - Orban mu je uslugo vrnil tako, da ga je predlagal za občinskega svetnika, za kar so ga Hodošani tudi izvolili. Podobno lahko delo z enim samim kandidatom so imeli tudi v Ribnici na Pohorju, Lučah, Žetalah, Odrancih, Sveti Ani, Staršah, Veržeju, Brezovici, Podlehniku, Prevaljah ...

147 županov in 11 županj
V nedeljskem prvem krogu volitev se je o županih sicer odločalo v 212 občinah, župane pa je dobilo 158 slovenskih občin.

Med njimi je 147 moških in 11 žensk - te bodo v prihodnjem štiriletnem mandatu vodile občine Ljutomer, Črna na Koroškem, Kostel, Črnomelj, Majšperk, Dravograd, Semič, Šmarješke Toplice, Solčava, Kozje in Sveti Andraž v Slovenskih goricah. Starostna struktura novoizvoljenih županov je sicer precej raznolika - najmlajši župan je postal 28-letni Nejc Smole, ki je bil izvoljen v Medvodah, najstarejši pa je župan Podvelke Anton Kovše, ki šteje 73 let.

"Večni" župani trdno v sedlu
V prvem krogu lokalnih volitev je bilo na županski položaj med drugim znova izvoljenih 33 "večnih" županov, ki svoje občine vodijo vse od njihove ustanovitve - 10 županov župansko funkcijo tako opravlja že vse od leta 1994, 13 jih svoje občine vodi vse od njihove ustanovitve leta 1998, 10 županov pa je na čelu občin od njihove ustanovitve leta 2006.

Volivci so tako tudi po 20 letih še en mandat zaupali županu Zagorja ob Savi Matjažu Švaganu, županu Cerkelj na Gorenjskem Francu Čebulju in županu Vipave Ivanu Princesu. Občino Rogaška Slatina bo še naprej vodil Branko Kidrič, Rogatec pa Martin Mikolič. Anton Kovše ostaja župan Podvelke, občino Črenšovci bo še naprej vodil Anton Törnar, Odrance Ivan Markoja, Gornje Petrovce Franc Šlihthuber, Juršince pa Alojzij Kaučič.

Vse od njihove ustanovitve leta 1998 na čelu občin ostajajo tudi župan Dobrne Martin Brecl, župan Blok Jože Doles, župan Benedikta Milan Gumzar, župan Dobrovnika Marjan Kardinar in župan Križevcev Branko Belec. Občino Razkrižje bo še naprej vodil Stanko Ivanušič, Miklavž na Dravskem polju Leopold Kremžar, Žužemberk Franc Škufca, Žetale Anton Butolen, Veržej pa Slavko Petovar. Župan Prevalj ostaja Matija Tasič, župan Prebolda Vinko Debelak, župan Vranskega pa Franc Sušnik.

Svoj tretji mandat pa po nedeljskih volitvah začenja deset županov, ki so bili na čelu občin od njihove ustanovitve leta 2006. Vodenje občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah nadaljuje Darko Fras, na čelu občine Rečica ob Savinji ostaja Vincenc Jeraj, občino Renče-Vogrsko pa bo še naprej vodil Aleš Bucik. Volivci so tretji mandat zaupali tudi županji Šmarjeških Toplic Bernardki Krnc, županu občine Sveti Tomaž Mirku Cvetku, občine Središče ob Dravi Juriju Borku in županu Cirkulan Janezu Jurgecu. Občino Gorje bo tudi v naslednjem mandatu vodil Peter Torkar, občino Mokronog-Trebelno Anton Maver, Šentrupert pa Rupert Gole.

Številni znani ostali pred vrati drugega kroga ...
V boju za svoj četrti zaporedni mandat pa je bil neuspešen kranjskogorski župan Jure Žerjav - volilni izid v Kranjski Gori je bil tudi največje presenečenje na Gorenjskem, saj je Žerjav brez kakšnih večjih napak občino uspešno krmaril zadnjih 12 let, vendar pa je na tokratnih volitvah občane bolj prepričal Janez Hrovat, ki je prav tako nastopil s podporo volivcev in z 59 odstotki glasov vknjižil prepričljivo zmago. Žerjav je zbral skoraj pol manj glasov.

Uspešen pri branjenju četrtega mandata pa je bil medtem bohinjski župan Franc Kramar, ki se je pomeril z znanim novinarjem Bojanom Travnom - tega je podprlo tudi več vidnih imen v bohinjskem turizmu, a je Kramar vseeno prepričal 58 odstotkov volivcev.

Vrata županske pisarne v Cerknici so se zaprla tudi za nekdanjega biatlonca Janeza Ožbolta, saj je njegov izzivalec Marko Rupar prepričljivo slavil zmago že v prvem krogu, ter za vstajnika Uroša Lubeja, ki je v novomeškem prvem krogu obstal šele na šestem mestu. Radijska voditeljica in vremenarka Alenka Oldroyd - Reza ter nekdanja atletinja Britta Bilač sta se spopadli v Domžalah, vendar obe ostalih praznih rok, na tretjem oziroma zadnjem osmem mestu. Precej prekratka sta bila s 16 odstotki zbranih glasov v Krškem tudi nekdanja novinarka in poslanka Tamara Vonta ter z 12 odstotki v Ajdovščini predsednik Združenja novinarjev in publicistov Tino Mamić.

... drugi še vedno upajo na poslanski stolček
V 54 občinah pa župana v prvem krogu še niso izvolili, pač pa se bosta najuspešnejša kandidata pomerila v drugem krogu, ki bo 19. oktobra. Zanimiva bitka v drugem krogu se obeta na etnično pisanih Jesenicah, kjer se bo dozdajšnji župan Tomaž Tom Mencinger soočil z znanim aktivistom Ahmedom Pašićem, nekdanjemu znanemu hokejistu Mihi Rebolju pa se v drugi krog volitev ni uspelo uvrstiti.

Se je pa tja uvrstil razvpiti nekdanji poslanec Ivan Vogrin, ki je v prvem krogu uspel zbrati celo več glasov kot zdajšnji župan Lenarta Janez Kramberger. Na vodenje občine še vedno upa tudi "puščavski lisjak" na motociklu Miran Stanovnik, ki bi rad postal župan občine Log - Dragomer, a zbranih slabih 45 odstotkov glasov v prvem krogu še ni bilo dovolj. V drugi krog se je v Radencih uspel uvrstiti tudi publicist Roman Leljak, znan po raziskovanju dokumentov nekdanje službe državne varnosti in po tem, da je bil zaprt zaradi goljufij.

Lokalne volitve v znamenju nizke volilne udeležbe
Analiza volilnih izidov
Kako so volivci zadovoljni z izidi lokalnih volitev