Predsednik SDS-a Janez Janša je leta 2008 tožbo zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda, Bojana Potočnika in Milana Švajgerja vložil na civilni oddelek Okrožnega sodišča v Novem mestu. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik SDS-a Janez Janša je leta 2008 tožbo zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda, Bojana Potočnika in Milana Švajgerja vložil na civilni oddelek Okrožnega sodišča v Novem mestu. Foto: MMC RTV SLO

Višje sodišče je že v začetku tega meseca zavrnilo vse pritožbe in potrdilo odločitev novomeškega sodišča, ki se je izreklo za krajevno nepristojno in zadevo odstopilo Okrožnemu sodišču v Ljubljani, je poročalo Delo. Sklep o tem pa so odvetniki prejeli dva dni po tem, ko je Janševa odvetnica Nina Zidar Klemenčič vložila nadzorstveno pritožbo zaradi dolgotrajnega odločanja o pristojnem sodišču.

Janša zahteva 1,5 milijona evrov
Znano je, da je predsednik SDS-a Janez Janša leta 2008 vložil tožbo na civilni oddelek Okrožnega sodišča v Novem mestu zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda, Bojana Potočnika in Milana Švajgerja.

Tožba se nanaša na oddajo Resnica o Patrii, objavljeni septembra 2008, v kateri je Berglund Janši očital, da je bil podkupljen. Ker jo je objavila finska televizija YLE, se tožba nanaša tudi nanjo. Zaradi domnevno neresničnih izjav o Janši sta tožena tudi nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Potočnik in vodja Sistemske tehnike Švajger. Od toženih predsednik SDS-a Janez Janša zahteva 1,5 milijona evrov.

Novomeško sodišče se je izreklo za nepristojno
Z izbiro novomeškega sodišča pa se ni strinjal Švajgerjev pooblaščenec Stojan Zdolšek, saj sodišču predseduje žena Albina Gutmana, načelnika generalštaba v času sklepanja posla s Patrio. A vrhovno sodišče je lani marca odločilo, da sorodstveno razmerje ni vzrok za izločitev novomeškega sodišča, ki pa se je maja lani izreklo za krajevno nepristojno. Primer je odstopilo Okrožnemu sodišču v Ljubljani.

Na to sta se pritožila Janševa odvetnica in pooblaščenec Fincev, odvetnik Andrej Kirm iz odvetniške družbe Avbreht, Zajc in partnerji. Zidar Klemenčičeva je vztrajala pri krajevni pristojnosti novomeškega sodišča, Kirm pa je trdil, da bi moralo v skladu z evropskimi pravili o primeru odločati finsko sodišče, saj je bila oddaja Resnica o Patrii pripravljena in prvič predvajana na Finskem, tam pa imata tako Berglund kot YLE stalno prebivališče oziroma sedež.

Višje sodišče je zavrnilo vse tri pritožbe in potrdilo sklep, da bo o Janševi tožbi razsojalo ljubljansko sodišče.