Študenti napovedujejo velike demonstracije, če ministrstvo za delo predloga zakona o malem delu ne bo umaknilo iz nadaljnje razprave. Foto: MMC RTV SLO
Študenti napovedujejo velike demonstracije, če ministrstvo za delo predloga zakona o malem delu ne bo umaknilo iz nadaljnje razprave. Foto: MMC RTV SLO
Malo delo, protesti
Študenti ostro zavračajo predlog zakona o malem delu. Foto: MMC RTV SLO
Študenti protestirajo

Nekaj sto študentov, zbranih pod geslom Malo delo - Veliko sranje, je v Ljubljani ministrstvo še enkrat opozorilo na to, da zavračajo izhodišča zakona. Ob glasnem vzklikanju različnih protestnih gesel so na Prešernovem trgu predsednici Študentske organizacije Slovenije Katji Šoba predali pisma, potem pa pod njenim vodstvom pot nadaljevali proti prostorom ministrstva.

"Zakon lahko doživi viharje"
ŠOS je zbral okoli 250 pisem, v katerih so podpisniki izkazali širšo družbeno podporo študentskim organizacijam ter študentskim klubom pri njihovemu delovanju. Katja Šoba je ob tem pojasnila, da so študentje z akcijo želeli pokazati širino, ki jo imajo študentske organizacije in študentski klubi. "Ministrstvo nas ne posluša, v prihodnosti bo treba odnose oz. pogovore z ministrstvom zaostriti, morda se srečamo v takšni obliki, na cesti, a v večjem številu," je napovedala.

Študenti zahtevajo poseben zakon za študente in opozarjajo, da bo ob morebitnem sprejemu zakona o malem delu prišlo do elitizacije študija, ki si ga bodo lahko privoščili le bogati. Predsednica ŠOS-a je po krajšem pogovoru na ministrstvu poudarila, da bo minister naredil veliko napako, če bo dal zakon v vladno proceduro. "Zakon, če ne bo usklajen z nami in ostalimi socialnimi partnerji, lahko doživi viharje," je prepričana.

"Od svojih predlogov ne bomo odstopali"
Predstavnika študentov je na ministrstvu za delo družino in socialne zadeve sprejel vodja sektorja za programe zaposlovanja Zoran Kotolenko, ker naj bi imel minister Ivan Svetlik že vnaprej predvidene obveznosti.

"Predstavili bomo svoj pogled na to, kako naj bi zadeve izgledale, da bi se zadeve za študente uredile tako kot mi želimo in predlog poslali ministrstvu. Od tega predloga ne bomo odstopali," je poudarila Šobatova in dodala, da je v pogovoru ob izročitvi pisem podpore tudi Kononenko priznal, "da ne ve kaj bo, če bo zakon sprejet". "Se pravi, da se malo eksperimentira," pravi Šobatova.

"Želimo, da se upoštevajo naši predlogi, da je potrebno uvesti enotno evidenco vpisa, večji nadzor, da se znanja, ki jih pridobivamo preko študentskega dela vrednotijo kot fomalna in da je nujno uvesti aktivno politiko zaposlovanja mladih," še navaja predsednica, ki je prepričana, da do zlorab študentskih napotnic z uvedbo enotne evidence vpisa, ne bi prihajalo.

Študenti protestirajo