Pahorju se je stanje bistveno izboljšalo. Foto: Reuters
Pahorju se je stanje bistveno izboljšalo. Foto: Reuters

V pogovoru se je premier zavzel, "da zaradi morebitnih nesporazumov, ki so plod nedavnih javnih polemik, ne bi bila storjena škoda vsestranskim odličnim odnosom med državama", so v Pahorjevem kabinetu zapisali v sporočilu za javnost.

Veleposlanik razburil politike
Mussomeli je namreč v preteklih dneh poskrbel za nemalo razburjenja v slovenski politiki, ker naj bi se po poročanju nekaterih medijev ponujal za posrednika v pogajanjih za sestavo vladne koalicije. Mussomeli je zatrdil, da so bile njegove besede napačno razumljene.

Kljub temu sta ga okrcala tako predsednik republike Danilo Türk kot zunanji minister Samuel Žbogar, ki opravlja tekoče posle. Dejala sta, da so bile njegove izjave neprimerne za veleposlanika. Türk je tudi poudaril, da v Sloveniji vlade ne izbirajo tuji veleposlaniki, ampak slovenski narod sam.

V soboto se je na veleposlanikovo stran postavil tudi State Department in zatrdil, da se veleposlanik Joseph Mussomeli v okviru svojih diplomatskih dolžnosti redno srečuje s političnimi strankami, vendar "ni vključen v koalicijska pogajanja".

V nedeljo pa je predsednik zveze borcev Janez Stanovnik v svojem govoru ob 70. obletnici bitke pri Dražgošah dejal, da si je ameriški veleposlanik vzel pravico, "da skliče fantomsko koalicijo". Potezo je označil kot nedostojno povabilo, stranke, ki so se mu odzvale, pa za "hlapce".
Pahor bistveno boljšega zdravja
Pahor je danes dopoldne zapustil Univerzitetni klinični center Ljubljana. Z UKC-ja so sporočili, da se je njegovo zdravstveno stanje bistveno izboljšalo. Še naprej se bo zdravil, prihajati pa bo moral tudi na kontrolne ambulantne preglede na kliniko za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo UKC-ja, so še zapisali.

Pahor je bil dvakrat operiran
Premierja, ki opravlja tekoče posle, so v UKC-ju Ljubljana zaradi vnetja srednjega ušesa sprejeli 12. decembra. Po manjšem operativnem posegu in zdravljenju je po dobrem tednu bolnišnico zapustil, zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja pa je bil 24. decembra ponovno sprejet v bolnišnico.

Kot je za medije konec decembra pojasnil predstojnik klinike za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo UKC Ljubljana Miha Žargi, so se zapleti pri vnetju najverjetneje pojavili zaradi odlašanja z zdravljenjem. Med ponovno operacijo, ki je trajala štiri ure, so Pahorju odstranili celoten sistem koščenih votlinic in vso močno nabreklo ter spremenjeno sluznico, koščene pregrade so bile prizadete tudi ob stiku z možganskimi ovojnicami, so takrat pojasnili v UKC Ljubljana.