Premier Pahor je že prejel poročilo o postopkih glede odločanja o vrnitvi bulmastifov lastniku, ki ga je pripravil minister Pogačnik. Poročilo naj ne bi omenjalo kakršnih koli nepravilnosti. Foto: MMC RTV SLO
Premier Pahor je že prejel poročilo o postopkih glede odločanja o vrnitvi bulmastifov lastniku, ki ga je pripravil minister Pogačnik. Poročilo naj ne bi omenjalo kakršnih koli nepravilnosti. Foto: MMC RTV SLO
Oražnova ulica v Ljubljani
Policijska preiskava dogodka na Oražnovi ulici pred tednom dni še vedno poteka. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Zonta
Koalicija o Pogačniku in razpletanje zgodbe z bulmastifi

Premier Borut Pahor je dejal, da minister za kmetijstvo Milan Pogačnik uživa njegovo podporo in ga zaradi dogodkov, povezanih z napadom bulmastifov, ne namerava odstaviti. Dodal je, da je poročilo ministra Pogačnika zelo obsežno in bo kmalu na voljo javnosti.

Predsedniki koalicijskih strank so se za zdaj zavili v molk in čakajo odločitev predsednika vlade, ki se je, kot kaže, že odločil in nadaljnji razplet dogodkov. Vodje poslanskih skupin koalicijskih strank so še pred začetkom koalicijskega vrha dejali, da odločitev o morebitni zamenjavi ministra Pogačnika, pa tudi ministra za finance Franca Križaniča prepuščajo premierju Pahorju.

Napoved interpelacije
Kot omenjeno, zaradi napada bulmastifov SLS že pripravlja interpelacijo zoper ministra za kmetijstvo Pogačnika. Obdukcija psov še ni končana, tudi preiskava še poteka. V stranki menijo, da bi se tragediji lahko izognili, če bi bil postopek vrnitve psov lastniku voden pravilno in če bi se v postopku upoštevala javni interes oziroma, kot so navedli v sporočilu za javnost, zaščita državljanov in njihovih življenj pred ponovnimi napadi nevarnih psov.

Spomnili so, da so že na dan napada, torej točno pred tednom dni, ministra pozvali k odstopu, saj je bila odločba o vrnitvi psov lastniku izdana v njegovem mandatu, čeprav je "imel vse pravne, postopkovne in politične možnosti, da obvaruje človeško življenje pred ponovnim krutim napadom teh psov". Interpelacijo zoper ministra za kmetijstvo podpirajo tudi v SDS-u in SNS-u. Predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič je dejal, da bi moral v takem primeru minister odstopiti sam.


Pogačnik zavrnil pozive k odstopu
In ker je Pogačnik to možnost v preteklih dneh večkrat zavrnil, prav tako pa se na pozive SLS-a ni odzval predsednik vlade Borut Pahor, so se v stranki odločili, da zaradi "nespoštovanja ustave, kršitve slovenske zakonodaje, neupoštevanja javnega interesa, zanikanja stroke in očitne pristranskosti vodenja postopka" pripravijo interpelacijo.

V MMC-ju nas je zanimalo tudi, kako napredujeta policijska preiskava in obdukcija psov. Tiskovni predstavnik na Veterinarski upravi RS Matjaž Emeršič je za MMC dejal, da je bila obdukcija le delno opravljena, v njej pa so do zdaj potrdili le identiteto psov. Na Policijski upravi Ljubljana pa so nam pojasnili, da preiskava še vedno poteka.

Koalicija o Pogačniku in razpletanje zgodbe z bulmastifi