Pličanič meni, da bi morali biti insolventni postopki krajši, cenejši in učinkovitejši. Foto: BoBo
Pličanič meni, da bi morali biti insolventni postopki krajši, cenejši in učinkovitejši. Foto: BoBo

Veljavna insolventna zakonodaja po mnenju ministra daje premalo pooblastil ministrstvu. Obenem pa minister meni tudi, da bi morali biti insolventni postopki, krajši, učinkovitejši in cenejši. Novo insolventno zakonodajo minister obljublja čez dober mesec.

Nova zakonodaja bo šla v smeri poenostavljanja postopkov ob uvedbah stečaja. Obenem pa bo upnikom omogočala večji vpogled v delo stečajnega upravitelja, hkrati pa obstaja tudi predlog, po katerem bi upniki lahko v stečajnem postopku soodločali.

Minister pa je tudi podpisal odločbo o suspenzu zoper stečajnega upravitelja Braneta Goršeta, ki mu bodo sodišča potem odvzela vse postopke, ki jih še opravlja. Ob tem je Pličanič dejal, da bo ministrstvo, kolikor jim zakon dopušča, ukrepalo ob razkritju spornih prijateljevanj sodnikov in stečajnih upraviteljev.

Del odgovornosti pa po mnenju Pličaniča bremeni tudi sodstvo, ki je neodvisno in kot tako samo najbolj odgovorno za stanje v njem. Od zbornice upraviteljev tako Pličanič pričakuje, da bodo sankcionirali vse kršitve stečajnih upraviteljev.

Vlada je namreč državno pravobranilstvo zadolžila, da začne dejavnosti za ugotavljanje morebitnih civilnih odgovornosti v stečajnih postopkih. V okviru tega bo ministrstvo za pravosodje in javno upravo tako zbiralo podatke o imenovanju stečajnih upraviteljev v zadnjih 20 letih, pri čemer bodo iskali morebitne nepravilnosti.