Zakon opredeljuje tri nova odlikovanja, in sicer veliki red za izredne zasluge, red za zasluge na diplomatskem podorčju in medaljo za zasluge na diplomatskem podorčju (na sliki red za zasluge na vojaškem oziroma varnostnem področju). Foto: Bobo
Zakon opredeljuje tri nova odlikovanja, in sicer veliki red za izredne zasluge, red za zasluge na diplomatskem podorčju in medaljo za zasluge na diplomatskem podorčju (na sliki red za zasluge na vojaškem oziroma varnostnem področju). Foto: Bobo
Odlikovanje Tomaža Ertla
Zadnji mesec dni je najbolj razburjalo odlikovanje Tomaža Ertla. Foto: Marko Madžarac

Največ odlikovanj je do zdaj podelil nekdanji predsednik države Milan Kučan in sicer 748 odlikovanj. Njegov naslednik Janez Drnovšek jih je podelil 218.

Zakon o odlikovanjih Republike Slovenije je bil sprejet leta 1995, nato pa spremenjen in dopolnjen le enkrat, leta 2004. Od takrat so ugotovili nekaj pomanjkljivosti, ki so se jih odločili odpraviti. V predlogu zakona pojasnjujejo, da je število stopenj odlikovanj premajhno in da se zato pogosto pojavljajo dvomi pri vrednotenju in nagrajevanju. Težave naj bi povzročalo predvsem pomanjkanje posebne stopnje odlikovanj, ki se podeljujejo tujim državnikom ob državniških obiskih ali drugih podobnih priložnostih. Prav tako so opazili pomanjkanje za primere odlikovanja tujih diplomatov, ki so pri svojem delu storili veliko za razvoj dobrih odnosov med Republiko Slovenijo in drugimi državami.

Prav zato v predlogu zakona dodajajo nove možnosti odlikovanj. Zakon opredeljuje tri nova odlikovanja, in sicer veliki red za izredne zasluge, red za zasluge na diplomatskem področju in medaljo za zasluge na diplomatskem področju.

Vrste odlikovanj države Slovenije si lahko ogledate tukaj.

Kakšna odlikovanja poznamo?
Da pa bo zadeva nekoliko razumljivejša, naj pojasnimo, kakšna odlikovanja poznamo v Sloveniji. Do leta 2004 se je podeljevalo odlikovanje, ki velja za najvišje, častni red svobode. Poznamo zlati, srebrni in navadni častni red svobode. Danes je to podeljevanje precej redkejše, podeli se ga pa kot najvišje odlikovanje za zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti oziroma za dejanja, povezana z osamosvojitvijo.

Sicer pa odlikovanja delimo na redove in medalje. Med redovi poznamo red za izredne zasluge, zlati red za zasluge, srebrni red za zasluge in red za zasluge. Medalje so tri, in sicer za zasluge, hrabrost in častno dejanje. Vsa ta odlikovanja podeljuje le predsednik države.

Kazni občutno višje
Novosti se pripravljajo tudi na področju kazenskih določb. Kazen za nepooblaščeno izdelovanje ali dajanje znakov ali drugih predmetov, ki imajo obliko ali videz odlikovanja, v promet bi po novem znašala 20.000 evrov, medtem ko je prej znašala 20.000 tolarjev oziroma okoli 75 evrov. Zviša se tudi kazen za tiste, ki nosijo odlikovanje, čeprav z njim niso bili odlikovani, in tiste, ki odlikovanje sramotijo. Kazen bi z novim zakonom znašala tisoč evrov.

Še ena novost, ki jo prinaša zakon, je to, da se odlikovanje lahko podari muzeju ali drugi podobni institutciji.

Tudi drugod odlikuje predsednik države
Odlikovanja tudi drugod večinoma podelujejo predsedniki, ministrstvo je v predlogu sprememb zakona za primer navedlo Nemčijo, Avstrijo in Češko. V Nemčiji je podeljevanje odličij med najbolj tradicionalnimi nalogami vodje države. Najpomembnejše odlikovanje je red za zasluge, ki se podeljuje na osmih različnih stopnjah, najvišja pa je rezervirana le za voditelje držav. Na Češkem je najvišje odlikovanje beli red, imajo pa pet stopenj tega odlikovanja. Tudi na Češkem odlikovanja podeljuje predsednik. V Avstriji ima najvišje odlikovanje, odlikovanje za zasluge za Republiko Avstrijo, kar 13 stopenj, najvišja pa je namenjena le predsedniku.

Naj sicer spomnimo, da se je o odlikovanjih v zadnjem mesecu precej govorilo. Predsednik države Danilo Türk se je namreč odločil odlikovanje podeliti Tomažu Ertlu zaradi njegove vloge v akciji Sever, kar je močno razburilo opozicijo, ki z očitki, da je Ertl kot vodja represivnega organa v prejšnjem sistemu sodeloval pri kršenju človekovih pravic, napoveduje ustavno obtožbo. Razdvojena je tudi slovenska javnost.

Največ odlikovanj je do zdaj podelil nekdanji predsednik države Milan Kučan in sicer 748 odlikovanj. Njegov naslednik Janez Drnovšek jih je podelil 218.