Kakšni bodo ukrepi zaradi javnega prenosa dela seje, ki jih je ministrom predstavil Milan M. Cvikl, generalni sekretar vlade, še ni znano, če pa bi se izkazalo, da je bilo to namerno dejanje, bodo ukrepali pristojni. Foto: MMC RTV SLO
Kakšni bodo ukrepi zaradi javnega prenosa dela seje, ki jih je ministrom predstavil Milan M. Cvikl, generalni sekretar vlade, še ni znano, če pa bi se izkazalo, da je bilo to namerno dejanje, bodo ukrepali pristojni. Foto: MMC RTV SLO

Generalni sekretar Milan M. Cvikl je ministrski zbor že seznanil z ukrepi, če pa bi se izkazalo, da to ni bila nehotena napaka, bodo o ukrepih odločili pristojni, je dodal predsednik vlade.

Kot je znano, je bil del 34. redne seje vlade, ki je potekala prejšnji teden, prek spletnega mesta, na katerem je sicer omogočeno spremljanje neposrednih prenosov novinarskih konferenc po sejah vlade, dostopen javnosti.

Razprave na sejah vlade so tajnost
V 36. členu poslovnika vlade je zapisano, da dobesedni zapisi vladnih sej nastajajo na osnovi magnetofonskega, video- ali drugega posnetka. Ti zapisi so podatki z najvišjo stopnjo tajnosti, v katerega imajo vpogled strokovni sodelavci, ki jih določi generalni sekretar. 52. člen poslovnika pa navaja, da novinarji in drugi predstavniki javnosti praviloma niso navzoči na sejah vlade. Razprave članov in drugih udeležencev seje uvrščajo med podatke z najvišjo stopnjo tajnosti, razen v primeru, da vlada odloči drugače.

Ko se bosta premier Pahor in hrvaška premierka Jadranka Kosor odločila za srečanje - prvo bo najverjetneje bolj neformalno, spoznavno - bo javnost o tem pravočasno obveščena, je dejal Pahor.

Pahor Križaniča prosi za discipliniranost
Pahor je na tiskovni konferenci v bran vzel tudi finančnega ministra Franca Križaniča, ki je ob robu srečanja finančnih ministrov EU-ja v Bruslju v zvezi z zagotavljanjem demografskih pogojev za hitrejšo rast kot možnost rešitve omenil švedsko prakso, ki poleg ugodnosti za starše, davčnih olajšav za otroke izvaja tudi politiko višjega obdavčenja tistih, ki nimajo otrok.

Križanič je svojo izjavo v sredo pojasnjeval Pahorju, po seji vlade pa je dejal, da je bil "morda izraz napačen, preveč žargonski." Pahor je Križaniča prosil, da je pri svojih izjavah bolj discipliniran, javnosti pa je dejal, da minister za finance opravlja eno najbolj zahtevnih in odgovornih del v vladi. "Gre za to, da se zaupanje v finančnega ministra okrepi," je še dejal Pahor.