Kidrič je sicer za polovični čas že upokojen, vseeno pa ima z Vzajemno sklenjeno pogodbo za nedoločen čas in visoko plačo. Foto: MMC RTV SLO
Kidrič je sicer za polovični čas že upokojen, vseeno pa ima z Vzajemno sklenjeno pogodbo za nedoločen čas in visoko plačo. Foto: MMC RTV SLO
Razsipnost članov uprave Vzajemne

Kidrič je vodenje Vzajemne prevzel, ker naj bi prejšnje vodstvo naročalo storitve, ki niso bile potrebne, in sklepalo ekonomsko neupravičene pogodbe. V upravljanje se je zato hotela vmešati Zveza društev upokojencev Slovenije, a je Agencija za zavarovalni nadzor pred tem imenovala izredno upravo s Kidričem na čelu, ki naj bi sanirala stanje.

Kidriču več kot vsem predsednikom
A pogodba, ki jo ima Dušan Kidrič, določa mesečno plačo predsedniku uprave v višini 8.000 evrov bruto osnovne plače, z dodatki na delovno dobo, regres, prevoz na delo in prehrano pa to mesečno nanese okrog 10.000 evrov.

To je štiri tisoč evrov na mesec več, kot prejemajo trije ključni funkcionarji - predsedniki parlamenta, države in vlade, ugotavlja novinar TV Slovenija Borut Janc. Prav tako je ta plača višja tudi od direktorja Kliničnega centra, ki ima 7.500 zaposlenih, plačo pa dvakrat nižjo od Kidriča, ki ima po sabo 300 zaposlenih. Kidrič si je v pogodbi zagotovil tudi zaposlitev za nedoločen čas in 80 odstotkov zdajšnje plače, tudi ko ne bo več na čelu Vzajemne.

Kljub temu pa Kidrič komentiranje njegove plače za enormno visoko iznačuje kot podtikanje. "Upoštevaje velikost zavarovalnice in posebnost njenega delovanja je plača v upravi v tistih mejah, kot se za naravo dela ne more smatrati kot prevelika," je zapisal v pismu zaposlenim.

Kolarjeva se domov vozi na stroške zavarovancev
Niso pa le plače tisto, kar razburja. Vzajemna je namreč v času Kidričeve uprave po poročanju novinarja Janca pred kratkim kupila 9 novih avtomobilov na lizing, novi članici uprave Milojki Kolar pa še toyoto tudi za zasebno uporabo. Kako to, da se članica uprave lahko na stroške zavarovancev vozi tudi v zasebnem času? "Članica uprave, ki stanuje toliko daleč stran, se ne more vozit z javnimi prevoznimi sredstvi," odgovarja Kidrič.

Primerjava stanja v drugih zavodih pa pokaže, da direktor zdravstvene zavarovalnice službenega vozila sploh nima, vodstvo ljubljanskega kliničnega centra pa ima na razpolago deset let starega renaulta safrana in 6 let starega clia, a ju tako generalni direktor kot strokovna direktorica ne uporabljata v zasebne namene.

Razsipnost članov uprave Vzajemne