Slovenija
CSD-ji bodo organizirani drugače. Foto: Borut Živulović/BoBo
Anja Kopač Mrak
Andreja Kopač Mrak se počasi poslavlja z ministrske funkcije. Foto: BoBo

Dodaj v

Reorganizacija CSD-jev s prihodnjim mesecem. Ministrica: Pravice uporabnikov ostajajo.

10. september 2018 ob 14:18
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

S 1. oktobrom bo začela veljati nova organizacijska struktura centrov za socialno delo, po kateri se bo zdajšnjih 62 centrov spojilo v 16 večjih.

Z reorganizacijo centrov za socialno delo (CSD) želijo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti poenotiti upravne postopke po zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, omogočiti več časa za strokovne naloge in vzpostaviti skupne službe, je na novinarski konferenci dejala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki opravlja tekoče posle, Anja Kopač Mrak.

Zaposleni na enotah centrov bodo na eni strani razbremenjeni administracije in upravnih postopkov po zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, zaradi več terenskega dela pa bodo bolj vpeti v lokalno okolje, je napovedala.

CSD-je bodo vodili direktorji, enote CSD-ja pa pomočniki direktorjev. Vlada je aprila imenovala 16 vršilcev dolžnosti direktorja novoustanovljenih CSD, ki bodo do imenovanja direktorjev CSD-jev pooblaščeni za pripravo na začetek dela, v času od 1. oktobra naprej pa tudi za organiziranje in vodenje strokovnega dela in poslovanja centra. Vsi potrjeni vršilci dolžnosti direktorja so dolgoletni sodelavci in direktorji zdajšnjih centrov, je dejala Kopač Mrakova.

Spremembe v drobovju
Z uvedbo nove organizacijske strukture se bo na ravni novoustanovljenega CSD-ja organizirala skupna splošna služba, ki vključuje kadrovsko službo, računovodstvo in tehnično-administrativno službo. Prav tako se bo organizirala služba za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev in skupna strokovna služba, ki bo vključevala službo za koordinacijo in pomoč žrtvam, torej interventno službo in krizne centre.

Predvideno je, da bo znotraj skupne strokovne službe delovala tudi mobilna strokovna enota. Sestavljali jo bodo strokovnjaki različnih profilov, denimo psiholog, pravnik in specialni pedagog. Na voljo bo vsem enotam znotraj območnega CSD-ja.

Zaposleni bodo zaradi reorganizacije prejeli nove pogodbe o zaposlitvi za enako delovno mesto, del zaposlenih pa se bo postopno preselil na sedež novih CSD-jev.

Pravice uporabnikov neokrnjene
Reorganizacija po opozorilu Kopač Mrakove posega samo v način delovanja in organiziranja CSD-ja, ne pa tudi v same pravice uporabnikov. Te ostajajo enake kot do zdaj. CSD-ji po vsej Sloveniji tako ostajajo enotna vstopna točka za vse pravice. Uporabniki bodo pravice iz javnih sredstev še naprej lahko urejali tam, kjer so to počeli do zdaj, in pod istimi pogoji.

Zaradi uvajanja informacijske podpore reorganizaciji bo v prvem tednu oktobra informacijski sistem centrov za socialno delo predvidoma nedostopen. Prav tako v prvem tednu oktobra uporabniki ne bodo mogli oddajati e-vlog prek portala e-uprava. Vendar pa nedelovanje sistema ne bo vplivalo na datume izplačil socialnih transferjev, ki so načrtovani v oktobru. To pomeni, da datumi izplačil ostanejo nespremenjeni, je poudarila Kopač Mrakova.

Reorganizacija poleg spremembe organizacijske strukture vključuje tudi uvedbo informativnega izračuna, ki je napovedan za 1. januar 2019, in socialno aktivacijo dolgotrajno brezposelnih in socialno izključenih, ki poteka v času od leta 2017 do 2022.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Anar Hija
# 10.09.2018 ob 14:32
S kakšno pravico propadla ministrica v odhajanju (že tri mesece) sedaj oblikuje fomralizacijo CSD-jev, ki bodo v pristojnosti drugega ministra?

Še en dokaz, kako si plačanci iz SD predstavljajo državo: Država smo mi, ali pa je nil.

SD = MAFIJA!
jgjg
# 10.09.2018 ob 14:59
Socialni delavci naj manj zganjanjo adiministracijo in birokracijo ter naj gredo na teren.
To jim naj omogočijo, ne pa se že več let ukvarjati z združevanjem.

Pa še to: pod članek podpisan/a Al. Ma. - zakaj sklanjate kratice:
Reorganizacija SCD-jev, kakšnih scd-jev,
Reorganizacija centrov za socialno delo, Reorganizacija CSD.
saj vsi vemo kaj pomeni CSD, saj ne preberemo centrov za socialno delo(jev).
manuchao
# 10.09.2018 ob 14:30
super, letos smo "pohiteli" z vlogo za državno štipendijo pa so mi sred avgusta poslali da nam vlogo zavrnejo, ker sem jo vložil prezgodaj
?
Slovan65
# 10.09.2018 ob 16:26
Iz prve roke: tresla se je gora, rodila se je miš.
Od velikih besed ministrice Kopač- Mrak je ostalo - nič. Noovi regijski centri bodo imeli le svojega direktorja, tajnico, fikus in tri računovodje. Skupno torej pet, šest ljudi. Vse ostalo bo po starem.
Aja, pa enih par nazaposljivih SD-jevih kruhoborcev je dobilo direktorski položaj - direktor regijskega centra.
kriminaTlc
# 10.09.2018 ob 16:27
mene pa zanima, če se mi bolj splača delati za 640 eur ali naj se dogovorim s z kakšno UNHCR nevladno organizacijo da mi naredijo nove dokumente in postanem "prosilec za mednarodno zaščito"

tihotapljenje migrantov čez mejo. To tihotapljenje je politika vladajočih, ki nezakonite migracije tudi sofinancira in spodbuja. In nova koalicija namerava po podpisanem dogovoru nadaljevati to politiko in – ko bodo razmere to omogočale – podreti ograjo, ki na meji s Hrvaško zdaj ponekod še otežuje svobodno gibanje Pakistancev, Alžircev, Maročanov in drugih, ki v Evropo ne smejo čez mejne prehode. Šiško je tu poskušal prekrižati vladne načrte. Da bodo kar se da hitro podirali ograjo, so šefi petih strank Marjan Šarec, Dejan Židan, Miro Cerar, Alenka Bratušek in Karl Erjavec pred tednom celo svečano podpisali v koalicijski pogodbi. Šesta stranka v vladnem konvoju, Levica Luke Mesca, tega ni podpisala, ker se dela, da je v opoziciji sama sebi. Se pa strinja.

Vladno sodelovanje pri tihotapljenju migrantov nam je ta teden predstavila notranja ministrica v odhajanju Vesna Györkös Žnidar po pogovoru z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer. Do konflikta je prej prišlo, ker so nevladne organizacije, ki jih plačuje vlada, začele obtoževati policijo, da naj bi množično vračala migrante, ki so jih zadnje mesece že uspešno pretihotapili čez mejo iz Hrvaške in zanje zahtevali azil. Ministrica je to zanikala in razkrila nerodno ozadje, da vlada pravzaprav podpira tihotapljenje migrantov v državo, ko financira te nevladne organizacije, ki migrante predajajo policiji. Opozorila je še, da je azilni sistem velika luknja, ki ne služi temu, da bi država pomagala politično ali sicer preganjanim. Namesto tega je sredstvo, da v državo pretihotapljene Alžirce, Pakistance in druge mimo schengenskih pravil pošljemo v druge evropske države.

Vesna Györkös Žnidar je povzela, da nevladne organizacije obvestijo policijo o imenih in priimkih migrantov, ki so nezakonito prečkali mejo in želijo azil, jih s tem pravzaprav predajo policiji in pozneje zahtevajo poročanje od policistov, da bi lahko preverili uspešnost svojega dela. Ti migranti jo potem z zlorabo azilnih pravic večinoma ucvrejo na zahod. Ministrica je to povzela tako: “Velika večina tujcev, ki izrazijo namero zaprositi za mednarodno zaščito, in tudi prosilcev za mednarodno zaščito, zapusti nastanitvene kapacitete pred začetkom njihove obravnave. Število ustavitev postopka zaradi samovoljne zapustitve azilnega doma tako letos že presega 1.500.”

Številko dopolnijo podatki o strmi rasti in spremenjeni strukturi migrantov, ki vstopajo v državo mimo mejnih prehodov. Tako jih večina ne prihaja iz vojnih območij, ampak iz tretjih držav, kjer ne divja vojna.

Resno razmišljam o tem, da bi postal kabulski migrant in se v Sloveniji priklopil na socialo, dobim brezplačno streho nad glavo, izbris kazenske evidence, hrano, žepnino, poleg tega pa bom zaščiten kot medved, saj me Slovenci ne bodo smeli niti narobe pogledati, zaradi sovražnega govora.

Kaj mislite
spela55
# 10.09.2018 ob 19:43
os-t
# 10.09.2018 ob 19:08
Prijavi neprimerno vsebino
CSD je samo še servis za neintegrirane posameznike in cele brezposelne družine. V večini tujce. Slovenci pa plačujejo od minimalca...


Ja ja, prostih delovnih mest na zavodu za zaposlovanje je 3x več kot je brezposelnih v Sloveniji, ki itak nočejo delat, čeprav Boscarol in Akrapovič šparata denarce in nočeta večje obdavčitve samo zato, da bosta lahko zaposlila ...am ne, čakaj malo, ni čisto tako :) Ne vem, kaj ni jasno ali preprosta matematika, da če je več brezposelnih kot je prostih delovnih mest, da ne morejo potem vsi imeti služb in da zato še niso leni, crknit od lakote jih pa res ne gre pustiti ali pa da če nekdo zasluži minimalca, pa plača davke, pa se matra, da preživi, nekdo, ki zasluži več, se vam zdi pa kriminal, da bi večje davke zaradi tega plačal, pa čeprav mu ostane malo bogastvo. Ker ga bo kaj? Pobralo, če bo imel namesto 20 miljonov samo 18? Res, na jok mi gre.
RJSlo
# 10.09.2018 ob 17:36
No ja. Dodatna centralizacija + odlična priložnost za VIP zaposlitve. Manjko strokovnega kadra pa to.
VICTORIA99
# 10.09.2018 ob 20:55
Ja, uradno pri nas ne smeš imeti skoraj nič, lahko pa imaš avto na lizing in hišo ali stanovanje pisano na svoje starše, uradno nizke dohodke, v resnici pa zelo dobre prihodke, pa lahko vlečeš socialo iz mnogih virov vse z blagoslovom države.
spela55
# 10.09.2018 ob 19:35

SF0100
# 10.09.2018 ob 17:12
Prijavi neprimerno vsebino
Tud, če ne. Oba z ženo sva pridno študirala, se nisva zaj... iz svojih lajfov imava nadpovprečne plače (ogromno vplačujeva) ampak ko sva rabila pomoč pred leti pa za naju ni pomoči, ker sva prebijala vse cenzuse. Marš, vse lenuhe pa živijo.


Čakaj, ti zdaj dejansko bentiš zato, ker ti niso dali denarja, ker si dobil že tako več, kot dobi nekdo na socialni podpori? Ti nisi znal preživet z več, kot dobi nekdo na socialni podpori, ampak nekdo, ki je na socialni podpori pa ne dela, ker je lenuh, ker s tem, kar dobi, živi...lagodno? Zanimivo.
Guliarth
# 10.09.2018 ob 16:06
Reorganizacija za boljšo uporabniško izkušnjo? Za koga? Tako kot prejemniki socialnih podpor zdaj živijo še niso nikoli, nekoč v lesenih barakah (ker so odklanjali delo), danes v standardnih stanovanjih polni vsega razvajeni do te mere, da smeti kar mečejo skozi okno. (vir Murkova ulica MB).
5 članska družina dobiva 1500€+ oba nezaposlena, otroke delata pod pretvezo, da jima vera prepoveduje splav, prodajata plazmo v Avstriji =200€ mesečno, torej 1700 neto, otroci imajo najnovejša oblačila, kolesa, vse. Najemnino ob 1700€ čistega denarja plačuje CSD MB.
Komu torej reorganizacija?
Na teren se spravite, in prekinite sodelovanje z izkoriščevalci, katerih imate najmanj 40%.
Ključnega pomena pa, moške kvote v CSDje in družinska sodišča.
astra123
# 10.09.2018 ob 15:17
Po moje je pred kot reorganizacija potrebno spodmaknit stolčke nekaterim fosilom v teh centrih, ker jim je že preveč toplo v tazadnjo. Zlasti starim socialističnim frajlam, ki nimajo nobenega občutka za sočloveka in imajo pristojnosti za obravnavanje primerov nasilja v družini.
spela55
# 10.09.2018 ob 19:32
Guliarth
# 10.09.2018 ob 16:06
Prijavi neprimerno vsebino
Reorganizacija za boljšo uporabniško izkušnjo? Za koga? Tako kot prejemniki socialnih podpor zdaj živijo še niso nikoli, nekoč v lesenih barakah (ker so odklanjali delo), danes v standardnih stanovanjih polni vsega razvajeni do te mere, da smeti kar mečejo skozi okno. (vir Murkova ulica MB).
5 članska družina dobiva 1500€+ oba nezaposlena, otroke delata pod pretvezo, da jima vera prepoveduje splav, prodajata plazmo v Avstriji =200€ mesečno, torej 1700 neto, otroci imajo najnovejša oblačila, kolesa, vse. Najemnino ob 1700€ čistega denarja plačuje CSD MB.
Komu torej reorganizacija?
Na teren se spravite, in prekinite sodelovanje z izkoriščevalci, katerih imate najmanj 40%.
Ključnega pomena pa, moške kvote v CSDje in družinska sodišča.


Uau, cel en primer. Ti jih dam jaz 200 iz Rdečega križa, kamor hodijo po hrano in oblačila?
VICTORIA99
# 10.09.2018 ob 20:48
Vsem otrokom enak otroški dodatek, pa jih boste lahko še pol odpustili.Starši ne bodo potrebovali več skrivati svojega dejanskega premoženja,
centri pa se bodo lahko ukvarjali z bolj pomembnimi zadevami.
spela55
# 10.09.2018 ob 19:30
urosh444
# 10.09.2018 ob 14:59
Prijavi neprimerno vsebino
za volivce SD in Levice je najpomembnejši tisti del, ki pravi, da pravice ostajajo enake in da tudi zadeve se bodo urejale na istih mestih. Bog vam požegnaj dokler vam še pripada kaj.


Ker volivci SD in Levice so vsi na socialni podpori? Empatija much?
igor555
# 10.09.2018 ob 15:38
...odlična samopromocija. Jaz bom tudi ravnal tako.
sik
# 10.09.2018 ob 15:37
No tako slabi pa spet niso bili tile v odhodu.
gtaman
# 11.09.2018 ob 21:19
@jgjg
Ker je sklanjanje kratic slovnično pravilno
eMZe
# 11.09.2018 ob 12:36
VICTORIA99
Zato morajo biti vse socialne pomoči take, da gredo v dohodninsko osnovo.
Kdor je dejansko upravičen, mu ne bo potrebno dodati ničesar. Kdor pa ne, vrne vsaj malo.
los-t
# 10.09.2018 ob 19:08
CSD je samo še servis za neintegrirane posameznike in cele brezposelne družine. V večini tujce. Slovenci pa plačujejo od minimalca...
jarožir
# 10.09.2018 ob 17:24
Socialni delavci si lahko oddahnejo, še naprej bodo v hladovini.
SF0100
# 10.09.2018 ob 17:12
Tud, če ne. Oba z ženo sva pridno študirala, se nisva zaj... iz svojih lajfov imava nadpovprečne plače (ogromno vplačujeva) ampak ko sva rabila pomoč pred leti pa za naju ni pomoči, ker sva prebijala vse cenzuse. Marš, vse lenuhe pa živijo. Pol ti pa rečejo, da prijavi da živiš ločeno življenje. Ne, hvala sva preveč vložila v najin zakon, da bi lagal!

Vplačuješ davke za 3 denarna nadomestila, dobiš pa isto, kot nekdo, ki je imel malo nad minimumom.

Ja, ukinite vse CSD, migrante pa raje direktno plačujte, pa račun Merklci izstavte.
igog
# 10.09.2018 ob 16:35
Poskrijte otroke!
Komiči reorganizirajo!
urosh444
# 10.09.2018 ob 14:59
za volivce SD in Levice je najpomembnejši tisti del, ki pravi, da pravice ostajajo enake in da tudi zadeve se bodo urejale na istih mestih. Bog vam požegnaj dokler vam še pripada kaj.
Kazalo