Romolog Rajko Djurić je opozoril, da je med 12 milijoni Romov veliko znanih in pomembnih ljudi, njihova afirmacija pa je po njegovem prepričanju dober način za zbliževanje med Romi in Neromi. Foto: EPA
Romolog Rajko Djurić je opozoril, da je med 12 milijoni Romov veliko znanih in pomembnih ljudi, njihova afirmacija pa je po njegovem prepričanju dober način za zbliževanje med Romi in Neromi. Foto: EPA
19. romski tabor

Ob kulturi, zgodovini spoznavanju drugačnosti in drugih bodo govorili tudi o izobraževanju Romov v izgnanstvu.

Andreja Barle Lakota, direktorica urada za razvoj šolstva na ministrstvu za šolstvo in šport, je poudarila, da je bil od prvih taborov do danes dosežen velik napredek. Meni, da so bili v preteklih desetih letih storjeni veliki koraki predvsem zato, ker Zveza Romov Slovenije (ZRS) skupaj z drugimi vodi politiko do romskih vprašanj in skrbi, da se romska identiteta razvija, ne samo z opozarjanjem in pripovedovanjem, ampak tudi s praktičnim delom in izvajanjem različnih projektov.

"ZRS je edina v Evropi, ki je bila sposobna voditi evropski projekt Romski pomočnik in v zvezi z njim ne gre samo za to, da je več otrok hodilo v šolo, gre za to, da romski starši, romski pomočniki šolo zares razumejo kot vrednoto. In romskim pomočnikom gre vsa zahvala, da je šola postala osrednja tema življenja in osrednje vprašanje, ki ga želijo Romi tudi sami razreševati," je poudarila Barletova, ki je prepričana, da je vzrok za to samozavest, da lahko Romi vstopajo v šolo in tvorijo neke vrste most med šolo in družino. Omenjeni projekt je dobil v Evropi posebno priznanje.

"Sinteza med Romi in Neromi je izjemno pomembna za razumevanje in skupno življenje v različnih državah, kjer živimo in so tudi naše države," je dejal romolog Rajko Djurić in opozoril, da je med 12 milijoni Romov veliko znanih in pomembnih ljudi, prav njihova afirmacija pa je po njegovem prepričanju dober način za zbliževanje med Romi in Neromi.

Srbski Rom Dragoljub Atanacković je pri predstavitvi razstave o materialnih elementih romske kulture v jugovzhodni Evropi, iz katere naj bi prihodnje leto v Sloveniji nastal romski muzej, poudaril, da je razstava dokaz, da so Romi običajen narod kot vsi drugi, da niso berači, tihotapci in kriminalci, ampak delavci s svojo zgodovino.

19. romski tabor