Slovenija

Poudarki

  • Spremembe zakona o zunanjih zadevah
  • Pahor opozoril na Ruplovo vlogo v zgodovini
  • Vajgl: Pahor miri duhove
  • Balažic: Gre za simbolno gesto
  • Makarovič: Pahor se je izognil konfliktu
Dimitrij Rupel
Rupel se še ne namerava posloviti od zunanjepolitičnih dejavnosti. Foto: EPA
       Zakaj bi se odrekli človeku, ki ima v žepu telefonske številke vseh pomembnejših državnikov?       
 Borut Pahor o Dimitriju Ruplu
Türk in Pahor
Medtem ko predsednik Türk Ruplu ne zaupa dovolj, da bi ga imenoval za veleposlanika na Dunaju, Borut Pahor očitno meni, da je primeren za diplomatsko delovanje. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Rupel bo Pahorjev odposlanec

Dodaj v

Rupel posebni odposlanec premierja

V uradu predsednika odločitve ne komentirajo
27. november 2008 ob 14:19,
zadnji poseg: 27. november 2008 ob 17:54
Ljubljana - MMC RTV SLO

Premier Borut Pahor je na seji vlade imenoval Dimitrija Rupla za svojega posebnega odposlanca za zunanje zadeve. MMC je zbral prve odzive.

V zvezi z zapleti pri imenovanjih veleposlanikov je nova vlada ministrstvu za zunanje zadeve naložila, da ponovi razpis s pogoji za prosta delovna mesta veleposlanikov. Prav tako je vlada predlagala celovite spremembe zakona o zunanjih zadevah.

Pahor je svojo odločitev glede Rupla obrazložil z besedami, da ga je za sodelovanje prosil zaradi njegovih velikih izkušenj; Rupel naj bi tako "postavil na noge slovensko diplomacijo po demokratičnih spremembah". Ob tem je poudaril, da v področje zunanjega ministrstva s tem ne namerava posegati. Vlada, vključno z zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem naj na imenovanje ne bi imela pripomb. Pahor je povedal še, da odločitev ni povezana z aktualnimi dogodki, denimo z zapletom glede imenovanja Rupla na mesto veleposlanika. Prav tako namerava v kratkem imenovati še enega svetovalca, in sicer za nacionalno varnost.

V Uradu predsednika države Danila Türka so za MMC v zvezi s tem dejali, da predsednik republike kadrovskih odločitev predsednika vlade ne komentira.

Se strinjate z imenovanjem Rupla na visoko mesto v diplomaciji? Glasujte v anketi desno.

Vajgl: Izbira sodelavcev je premierjeva pravica
MMC je zbral tudi nekaj odzivov na omenjeno imenovanje Dimitrija Rupla. Nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl, trenutno poslanec Zaresa, domneva, da je predsednik vlade želel umiriti duhove v slovenski zunanji politiki in diplomaciji, saj bi nadaljevanje zdajšnje situacije brez dvoma škodovalo delovnemu ozračju v vladi v celoti, verjetno pa tudi ugledu Slovenije v svetu. Premier ima pravico izbrati sodelavce, tudi ko gre za ljudi, ki so znani po kontroverznosti, dodaja Vajgl.

Na vprašanje, kako komentira dejstvo, da se v zunanji politiki v različnih vladah večkrat pojavlja isti človek, Vajgl odgovarja, da o tem ima osebno mnenje, a o njem raje ne bi govoril v javnosti.

Balažic: Gre za gesto dobre volje
Podobno meni politični analitik Milan Balažic, ki je za MMC dejal, da kaže, da gre za kompromisno gesto oziroma gesto dobre volje do človeka z dolgo diplomatsko kariero. S tem gre za ponujeno roko opoziciji in Janši, Pahor bi želel politiko soglasja in je to izrazil s simbolno gesto, meni Balažic. Na vprašanje, ali gre za spor med premierjem in predsednikom, Balažic odgovarja, da gre tokrat za različen odziv na situacijo, a poznejših nasprotij ne pričakuje.

Makarovič: Pahor dokazal samostojnost
Po mnenju političnega analitika Mateja Makaroviča pa je Pahor s tem potegnil zelo inteligentno potezo. "Po eni strani se je namreč neposrednemu konfliktu s predsednikom izognil, saj je s tem dr. Rupla umaknil kot veleposlaniškega kandidata, po drugi strani pa je predsedniku republike in javnosti demonstriral, da je v kadrovskih izbirah samostojen," je dejal za MMC. Ne glede na to, kaj si kdo o Ruplu misli, je ta zelo izkušen, to, da je bil sprejemljiv za toliko predsednikov vlad, pa prav tako govori v njegov prid, še meni Makarovič.

Erna Strniša
erna.strnisa@rtvslo.si

Prijavi napako
Komentarji
metaleta
# 30.11.2008 ob 15:38
Pahor, bravo!! Končno si postal pravi dec. Ne pusti se komukoli , ne z leve ne z desne, da ti "soli pamet", odločaj se po svojem lastnem prepričanju. Predvsem pa imaš prav: v vsakem človeku je treba poiskati , kar je v njem dobrega in mu dati priložnost, da se v tem tudi izkaže!

Svoje odločitve nikakor nimaš kaj obžalovati , poskrbi edino , da Rupel realizirala svojo najboljšo plat. Konec koncev je od vsej slovenskih politikov najdlje v zunaji politiki, če drugega ne, ima v glavi največ konkretnega vedenja o teh zadevah.
jeti
# 29.11.2008 ob 20:13
Pahorja nikoli več. Že na zadnjih volitvah sem bil v dvomih. Izkazalo se je, da sem se z...... V stranki se bodo morali dobro zamisliti in dogovoriti za naprej. Tako se je pred volitvami hvalil, da nima vpliva na nobenega posameznika v stranki. Kdo pa njemu daje pravico, da odloča v svojem imenu o tako pomembni stvari. Omenja kako je Rupel izkušen in uveljavljen v svetu. Kaj je dobrega naredil za nas Slovence. Od same osamoosvojitve to je (17 let ) se ni uspel dogovoriti z Hrvati o slovenskem ozemlju. Hvala za takega politika, ki bi nas zastopal v svetu. Pahor sramuj se. Dokazal si, da si samo navaden kurčev politik kot vsi ostal. Žalostno je to, da se je tvoj mandat šele začel in verjetno nas boš še presenečal. Želim ti zelo kratko predsedovanje pa čeprav sem volil stranko SD.
*Modrooka*
# 29.11.2008 ob 16:15
ne morm se nehat smejčkat :-)=
jej
# 29.11.2008 ob 12:02
zanimiv
*Modrooka*
# 28.11.2008 ob 19:06
nihilist - ne odobravaš Pahorjeve poteze? No, potem pa počakaj na naslednjo.

hi hi hi
bartol
# 28.11.2008 ob 17:32
kučan pripravlja državni udar na pahorja
Impact
# 28.11.2008 ob 16:42
Groza, Rupel bi moral imeti toliko intelekta in se sam posloviti od kakršnegakoli delovanja v politiki. Pahor je očitno popolnoma izgubil razsodnost in kompas.
fakin
# 28.11.2008 ob 14:19
Pahor je rešil Rupla! Kdo bo pa rešil Slovence pred Pahorjem?
tone7
# 28.11.2008 ob 14:17
559. beli ris
....veš kol nas je tako volilo. Sej nisem imel nobene prave izbire. V uteho mi je da nisem bil za Pahorja ampak kontra Janši, Ruplu in njim podobnim pokvarjencem.
Bojim se odpret piksno pira, ker je lahko Rupl not.
1d2e3y
# 28.11.2008 ob 13:00
Ma dajte ga srat no, zdaj je kar naenkrat Pahor vsega kriv al kaj? Stvar je najbolj zaje*** Turk s svojo zamerljivostjo do določenih ljudi, zdaj pa Pahor poskuša rešit kar se rešit da, saj je že veliko prej pred temi zadnjimi Turkovimi vpadi dejal, da bi bil Rupel pač lahko veleposlanik zaradi izkušenj. Seveda sedaj pa imamo bumerang efekt, ker naši tajkunski mediji, jast jim rečem že kar režimski, tako udrihajo po desnici in njenih predstavnikih. Pa saj to je bilo samo eno pljuvanje po vladi zadnja 4 leta s strani večinskih levičarskih medijev in se še kar nadaljuje sedaj po opoziciji. Samo poglejte primer Patrij, kar naprej se goni in goni to kot bi rekel Korel limonado o oklepnikih in še zmeraj nobenega dokaza, ko se je kupovalo levičarske oklepnike 6x6 z toliko aneksi, haubice... pa so bile FDV-jevske novinarske miške tiho kot riti, nobenih afer, sumljivosti aja saj res tam je bilo sigurno vse čisto, orožarji in barabe pa so na desnici. Torej Pahor en skromen nasvet, če hočeš imet mir v hiši poštimaj oziroma umiri te tajkunske medije in vse bo lažje =).
bartol
# 28.11.2008 ob 12:52
285. cyco (27.11.2008 || 17:02:42)
Resno no, naj se ga nek jager napije in ga pihne...
Ivan Kramberger,2.del
bartol
# 28.11.2008 ob 12:51
zdaj se šele zavedam,da bi moral Peterle zmagat predsedniške volitve
bartol
# 28.11.2008 ob 12:46
rupel ima še več upliva kot mali Kučko
Capital78
# 28.11.2008 ob 12:41
Pahor naj odstopi, ker mu volilci niso dali mandata, da povabi Rupla v svoj kabinet ! Pahor odstopi !
Variatio delecta
# 28.11.2008 ob 12:40
Sivakucma, uzivaj. Rekel sem, da sem iz tvojih besed izluščil tvojo veliko fiksiranost na že videno, ki ni bilo takšno, kot se je prikazovalo. Lahko, da si bil koncentriran na kak drug sistem, ne jugoslovanski, tega pač ne morem trditi.
Variatio delecta
# 28.11.2008 ob 12:36
Ladko Gajšek, v resnici odnos Pahor:Turk ni moja travma. Grdo bi rekel, kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima. Iz tega se meni kaže samo volja do oblasti in nič drugega. Državotvornosti ne vidim niti za ščepec, je pa seveda niti nisem pričakoval. Rupla je Pahor povabil za svetovalca, ne obratno. Preddemokratično "čustvujoči" državljani doživljajo frustracije, saj se ne zmorejo/smejo obrniti proti ata/mami Pahorju, pa brcajo Rupla. Gredo tepst gostilničarja, ker so se ata napili.
ante
# 28.11.2008 ob 12:32
nihalist, priznam, res ni način, vendar, kaj to delajo. še na grde besede se poserjejo, kaj še le na lepe.
nihilist
# 28.11.2008 ob 12:29
ante - to ni način...
ante
# 28.11.2008 ob 12:29
ja vem, in?
sivakucma
# 28.11.2008 ob 12:28
1. Variatio delecta (28.11.2008 || 12:19:57

Vstrajno me rineš v nek socialističen blok. Pa o tem nisem napisal niti besede. Celo obratno.
Sedaj mi je vendarle jasno. Dojel sem. Odgovarjal sem na tvoje trditve, jih argumetniral pa nič. Pisat znaš, brat pa ne. Vendar je šele oboje skupaj pismenost.

Pozdrav v drugem forumu
Variatio delecta
# 28.11.2008 ob 12:19
Sivakucma, mislim, da nimam dovolj časa, da bi polemiziral s teboj o grdih Američanih, grdem Natu. To so tvoje neprebolene fantazme o odrešilnosti socializma (ko nisi vedel ali želel vedeti, da je šlo le za krvave režime in nič drugega). Samo nekaj stavkov o Američanih kot svetovnem "policaju", ki seveda ni maral drobljenja nekega nekako vendarle še delujočega sistema, kot je bila Juga. Predlagam ti, da odigraš kakšno računalniško igrico, reciva Empire Earth III, da dobiš osnove, zakaj za veliko državo secesijska dogajanja niso priljubljena in se vedno na začetku trudi, da se to ne bi zgodilo. Majhne državice že lahko nekako b.k., ko dogajanja eskalirajo do velikih razsežnosti, ker se tolažijo, da bo to že nekdo uredil, da jih sčasoma še oni ne bodo dobili po glavi. Američani pa dobro vedo, da bo vse veliko sranje na koncu vedno padlo nanje. Ko so Srbi v Bosni in na Kosovu imeli svoj krvavi peskovnik, je Evropa stvar reševala predvsem filozofsko. Skoraj ignorirali so masakre, genocid. (Vse je bilo podobno kot v drugi svetovni vojni in po njej.) Šele Amerika je ukrepala, sicer..... Vem, ja, nekateri bi imeli raje obratno in zato je mir tako krhka zadeva. Veliko vampirjev je med nami, če prebiram samo te komentarje. In še to, z lastnimi zapisanimi idejami, pač kažeš, kakšen svet ti je bližje. V Sloveniji in na tem svetu je svet lepši (varnejši) tudi zaradi Nata. Tega ne boš želel razumeti, a sem vseeno napisal.
Ladko Gajšek
# 28.11.2008 ob 12:17
Variatio delectat ali Spremembe nam sladijo posteljo - tudi politično

Berem: "No, Nihilist, nisem prepričan, da bi zmagal Pahor. Na desnici je bilo kar nekaj zamer, ki so imele za posledico, da ljudje niso šli volit (zelo velik procent). Če bi bili postavljeni pred dejstvo Pahor ali Janša, bi ravnali drugače. Vendar, to so le špekulacije. Zanimivost, ki je vsesplošno evidentna, je srd t.i. levice, to sovraštvo, ta TOTALITARNI SINDROM, ki bi ga bilo treba zdraviti. Ti vpijoči in sovražni osebki vozijo avtomobile. Si predstavljaš, kako nevarni so na cesti?! Beri, kaj bruha iz sebe marsikak spletnik in stotine pred njim samo pod temle člankom. Folk je bolan ali pa moten."

Ja, prav za to gre - da hočejo pri nas odločati vsi, oral pa naj bi samo še državni predsednik in pa premier s svojimi...
V resnici odloča tisti, ki ima moč in kompetence.
In tukaj se je zapletlo - tudi zavoljo samega bivšega zunanjega ministra, ki je naslovniku poslal dokaj obtožbeno, da ne rečemo, nesramno pismo, ne da bi ga imenoval z dr. titulo ter poimenoma spoštljivo z imenom in priimkom - nevredno bivšega zunanjega ministra kot vendarle humanega intelektualca, kar je seveda dr. Danilo Türk ne le zaznal, ampak tudi pozitivno upošteval ter ne podpiše za dr. Dimitrija Rupla veleposlaništva v Avstriji... In kot ničkolikokrat se je Dim spet moral s/pokoriti! ga namreč včćasih zanese, da zašajtra politično zdaj levo, potem desno - ampak nikoli sredinsko! Navaditi se bo moral na drugačen slog političnega konsenza, še posebej ko nima več funkcije. In je sprejel imenovanje za osebnega zunanjepolitičnega svetovavca pri predsedniku Vlade RS Borutu Pahorju... - in prav premierju se lahko zahvali za to moralno-etično gesto, obenem pa se opraviči državnemu predsedniku dr. Danilu Türku za pisemsko izgredništvo. Kajti v pismu, ki širi nezaupanje, se ni dotaknil nobenega bistvenega vprašanja zunanje politike -niti v svojih zunanjepolitično ministrskih mandatih. Trmica se tukaj pač pobalinsko ne splača... - vemo pa, da ni prenesel žaljivo zasramljivih napadov na svojo osebo ali na ženo itd., kar je stvar rumenega tiska in brezplačniškega objavljanja v časnikih ali populistična zadevica ščegetljivih tv oddaj... - Dim, tokrat bi se lahko, kljub užaljenosti, obnašal kot gospod! Kajti nasprotniki in sovragi so ohlokrati, ki so se vzpeli v lažidemokratske višave neurejene, torej anarhoidne javnosti. Seveda ti ne bodo tudi drugi, ki si jim kdaj zabelil, ostali dolžni - a to vzemi v politično običajni zakup in bodi samostojna osebnost. Sem sišal reči: "Dim dlako menja - čudi nikoli!" ali pa obratno: "Dim čud premenja - dlake pa nikoli!"

Vladimir Gajšek
Variatio delecta
# 28.11.2008 ob 11:55
No, Nihilist, nisem prepričan, da bi zmagal Pahor. Na desnici je bilo kar nekaj zamer, ki so imele za posledico, da ljudje niso šli volit (zelo velik procent). Če bi bili postavljeni pred dejstvo Pahor ali Janša, bi ravnali drugače. Vendar, to so le špekulacije. Zanimivost, ki je vsesplošno evidentna, je srd t.i. levice, to sovraštvo, ta TOTALITARNI SINDROM, ki bi ga bilo treba zdraviti. Ti vpijoči in sovražni osebki vozijo avtomobile. Si predstavljaš, kako nevarni so na cesti?! Beri, kaj bruha iz sebe Ante, Andrej69 in stotine pred njim samo pod temle člankom. Folk je bolan ali pa moten.
sivakucma
# 28.11.2008 ob 11:53
"4. Variatio delecta (28.11.2008 || 10:51:04)"

»Sivakucma, že bolj na začetku ti je bilo že vse razloženo, a nič ne razumeš. Kasneje sem zasledil še eno dobro utemeljitev, ki si jo očitno tudi spregledal: Rupel dobro kotira v tujini! »

Variatio spregledal si ti, moj odgovor - sivakucma (28.11.2008 || 08:20:19)

In če bi ti znal osnove demokratičnega političnega obnašanja (v Jugovini se jih zagotovo nisi mogel naučiti), bi vedel, da spremembe ob volitvah pomenijo samo delne zamike v vodenju države.

Moj odgovor - Saj nočem Jugoslavije. Rupla nočem. sivakucma (28.11.2008 || 10:14:30)

»Rupel je uradnik, specialist za diplomatske zadeve, ki se je izpostavil ob osamosvojitvi,…«

Izpostavili so se tisti reveži na Koroškem (in seveda še kje), ki so jih fasali na meji. Rupla (tudi mene) tam ni bilo. Vendar jaz skorajda nosim še isto obleko, ker si nove od takrat ne morem privoščiti.

Poglej malo stare videoposnetke in si oglej Rupla, pa boš videl za kaj se je boril. Od slabo oblečenega visokoraslega pisatelja je postal naduta politična primadona, ki se oblači, vozi in hrani z državnim denarjem. In ne pozabi, takrat so nam »priskočili na pomoč« Avstrijci, Nemci in še kdo. Američani pa so rekli ne, ne. Jugoslavija mora ostati celota. Odcepitev, ni govora.

In tej isti Ameriki je Rupel hlapec in zrinil nas je v Nato, da se sedaj lahko kregamo, kdo bo plačal Patrije. Malo počakaj, da bo prišla domov še kakšna krsta iz Iraka.

Vendar tako polemiziranje je smiselno le na kratek rok. Zunaj je namreč petkov dan in ponekod menda celo sonce. Kakšna tvoja misel je gotovo na mestu in se tudi sam z njo strinjam. Nikar pa me ne tlači v Jugo, med leve, rdeče, kakršnekoli barve pač, ker sem samo proti Ruplu, kot neprimerni osebi in ne stranki, ki jo je ali jo trenutno predstavlja.

Pa lep vikend vsem.
kozi
# 28.11.2008 ob 11:26
I FEEL POTICA
nihilist
# 28.11.2008 ob 11:24
Variatio - Če bi bila samo dva kandidata, to je, Pahor in Janša, bi tokrat (žal) zmagal Pahor. Pa ne, da bi navijal za Janšo, ravno nasprotno. S tem, si samo ptrdil moje razmišljanje.

LDS in Zares sta dobila manj glasov, kot bi jih, ker so (smo) hoteli volilci, da dobi čim več glasov SD, da ne bo dileme, kdo bo mandatar. Na žalost je na čelu SD-ja Pahor, ki ni slab politik, ampak te njegove poteze (z Ruplom) ne odobravam niti najmanj. Če ima Rupel "vse telefonske številke", jih bo imel še naprej in jih ne bo delil s Pahorjem.

Če Pahor pričakuje, da se bo na naslednjih volitvah desnica zgledovala po njemu, se KREPKO MOTI. Pometla bo z njim, če bo le imela priliko.
andrej69
# 28.11.2008 ob 11:16
na bruhanje mi gre ko ga vidim
comentario
# 28.11.2008 ob 11:02
Pa saj to ni res. Ta slovenska politika je eno samo sr%#& pa kakor koli jo obrneš ali pa pobarvaš.
Najbolj fascinantno pa mi je to, da Rupla ni nič sram, da se ob vsaki zamenjavi oblasti obrne v drugo smer. Mislim, a ni sposoben niti kančka (samo)refleksije ali je pa pač po dolgem in počez prodan.
Johan Spohan
# 28.11.2008 ob 11:00
Aftereight,

v občutljivih zadevah so osebni odnosi nenadomestljivi. Ne more jih nadomestiti nobena podatkovna baza ali pa kakšen ISO 9000.
Aftereight
# 28.11.2008 ob 10:52
Ne morem verjeti kako ga je začel Pahor srati, potem ko je dobil volitve. Pred volitvami sem verjel vanj, sedaj pa ne več. Najbolj neumna izjava je ta, da "ima Rupel v svoji beležki vse telefonske številke" Rupel je bil minister za zunanje zadeve, kar pomeni, da imajo vse podatke, ki jih ima Rupel tudi na Zunanjem ministrstvu. Če je Rupel kaj zadržal zase, potem je te informacije ukradel državi.
Variatio delecta
# 28.11.2008 ob 10:51
Sivakucma, že bolj na začetku ti je bilo že vse razloženo, a nič ne razumeš. Kasneje sem zasledil še eno dobro utemeljitev, ki si jo očitno tudi spregledal: Rupel dobro kotira v tujini! In če bi ti znal osnove demokratičnega političnega obnašanja (v Jugovini se jih zagotovo nisi mogel naučiti), bi vedel, da spremembe ob volitvah pomenijo samo delne zamike v vodenju države. Le v bantustanih začenjajo iz nič in podirajo, koljejo itd. Ker je tvoje dojemanje politike še vedno zelo preddemokratično, imaš strašne težave. Ruplovo spreminjanje strank je iz vidika neke idealizirane moralnosti lahko nekoliko vprašljivo. Bojim pa se, da je on bolj malo sodeloval iz politikantskega ozadja, kjer so doma Golobiči, Cvikli, Kučani, morda celo kakšen Janšev prenagli strateg. Rupel je uradnik, specialist za diplomatske zadeve, ki se je izpostavil ob osamosvojitvi, razumel situacijo, tujina ga pozna, to kar pa ti in tebi podobni pisarite, pa je naivno, fuzbalersko navijanje, kjer te b.k za vse, samo da naši zmagajo.

Splača pa se polemizirati, recimo z Nihilistom. Trdi, da volilci niso volili Pahorja, ampak proti Janši. Če bi fant pogledal v volilne razultate v Pahorjevi volilni enoti in v dveh, kjer je kandidiral Janša, pa to primerjal recimo z glasovi kakega drugega kandidata, ki je kandidiral za SD, bi lepo videl, kako neosnovana je njegova trditev. Če bi namreč to vsaj približno držalo, potem bi vsi, ki so kandidirali za SD, prejemali veliko glasov, ker so se ljudje želeli znebiti Janše, medtem ko bi Janša sam prejemal majhno število glasov. Pa so stvari ravno obratne. Nihilist, raje zaposli svoje sive celice z razmišljanjem o tem, kdo bi zmagal, če bi bila na listi samo dva kandidata, Janša in Pahor.
mojca111
# 28.11.2008 ob 10:48
Pa ravno od raznoraznih levičarjem sem/smo poslušali kako je bil Janša kriv, da se delimo na naše in vaše in sedaj, ko je en primer, ko je Pahor povlekel ravno potezo, ki gre v tej smeri, da ne deli, so tu na forumu levičarji skočili in luft in vključili svoj pljuvalnik.
Johan Spohan
# 28.11.2008 ob 10:36
Zakaj ne gledate na zadevo bolj praktično ? Dimsi ima zveze in poznanstva povsod po svetu. Potrebno ga je izkoristiti do konca, potem naj gre pa v penzion.
mir1
# 28.11.2008 ob 10:26
BRAVO EU 2004
skuggi
# 28.11.2008 ob 10:19
Naj se enkrat ponovim svojo tezo.
Kdo v slovenski politiki se ima toliko izkusenj v zunanjih zadevah kot Rupelj? Karkoli si o tem cloveku mislimo, mu to vendarle moramo priznati. In ce je Pahor izbral strokovnjaka na tem podrocju, mu tega res ne moremo zameriti.
In to, da mu strankarska pripadnost ali politicno prepricanje ne pomenita kaj dosti, je tudi lahko samo prednost na tem polozaju. posebne skode pa tudi ne more narediti, saj mu ta polozaj ne omogoca pretirane samostojnosti.
EU2004
# 28.11.2008 ob 10:19
634. Gorenc1 (28.11.2008 || 10:01:31)
Če človek prebere zgornje komentarje pristašev levice, se zgrozi od netolerantnosti, nestrpnosti in ozkoglenosti. Po svoje od črede zmanipuliranih ovc, drugega tudi ni pričakovati. Očitno močan čredni nagon uničuje lasten pogled in sposobnost razmišljanja,
Sam Ruplu zamerim zgolj prehajanje iz stranke v stranko, spoštujem pa ga kot slovenskega patriota in zagovornika zahodne civilizacije, kateri na srečo Slovenija tudi pripada.

Gorenc1, temu popolnoma pritrjujem.
sivakucma
# 28.11.2008 ob 10:14
3. knjiga5 (28.11.2008 || 09:53:50)

"Pahor in Rupel sta faci.
To je Slovenija,ne pa neki Vajgli in drugi jugonostalgiki...
Banda!"

Nostalgik je nekdo, ki se mu toži po nečem iz preteklosti. Drži?
Jugonostalgik, je očitno nekdo, ki se mu toži po Jugoslaviji?

Dve vprašanji:
1. Veleposlanik bi moral biti nekdo, katerega osebnost je vredna zaupanja, spoštovanja in ki bo znal zastopati interese svoje države. Se strinjaš?
2. Samo na podlagi prepričanja da Rupel ni vreden zaupanja, da zamenja politične barve kot drugi srajce, da je bil sam del vseh režimov, da je nadut, aroganten, neučinkovit (razen za svojo rit) in vsakem primeru zrel za penzijo, s čim sem si zaslužil (in vsi ostali, ki so podobnega mnenja – glej anketo!) privesek Jugonostalgik?

Saj nočem Jugoslavije. Rupla nočem.

Ob tako zvenečem vzdevku »knjiga5«, bi človek pričakoval širši besedni zaklad in argumente. Za zmerljivke bi zadoščalo »beležka1«.

Lep pozdrav vsem
Gorenc1
# 28.11.2008 ob 10:12
Pride,
zunanje ministrsvo je pač del vlade, zato je moral Rupel kot zunanji minister vedno vskladiti svoje poteze z predsednikom vlade. Dobre in populistične zadeve so potem pripisali Drnovšku, Ropu..., občutljive in tvegane, pa so ostale Ruplu. Rupel je pač očitno ujetnik svoje ljubezni do zunanje politike, in je kot tak postal v Sloveniji največji strokovanjak.
Getafix
# 28.11.2008 ob 10:11
Resnično je to čisto navadna izdaja našega zaupanja in žalitev naše pameti.

Človek izgubi zaupanje enkrat in ga zlepa več ne pridobi nazaj.

Morda misli ljepotan, da ga bodo čez štiri leta janšisti volili?
hellas
# 28.11.2008 ob 10:08
@ No2Jansa;

"Osebno upam, na čimprejšnji masovni upor slovencev proti izkoriščanju s strani tako levih, desnih, sredinskih in vseh ostalih."[/i]

Strinjam se z marsicem napisanim v tvojem postu malo vise, vendar se bojim, da je upanje zaman.

Ce malo pomislimo, samo ENKRAT v zgodovini tega velikega naroda se je zgodil masovni upor, pa ena stran (tista, ki je takrat izgubila privilegije) in z njo ene 75% tega naroda se danes ostudno pljuva ne le po voditeljih takratnega upora proti zlu ampak tudi po tistih, ki so za osvoboditev izpod jarma tudi dejansko nekaj naredili. Za to so bili pripravljeni dat (in mnogi so jih) svoja zivljenja. Govorim o nasih dedi!

Pri tem nerazgledan narodu pa se morajo danes zagovarjati za svoja dejanja. Kot da bi bila ta podalpska nacija sestavljena iz 75% (ali raje 90%) plemiskih rodbin in kakih 10% grdih grdih tlacanov, ki so se takole malo zaradi zabave uprli ubogi gospodi in z njim poceli grdobije.
pride
# 28.11.2008 ob 10:05
Mislim, da je cas, da ljudje stopijo na ulice. Dost je blo zajebavanja z rajo. To je kajla v rit vsem volilcem in dobesedno norcevanje iz demokracije. Obe opciji sta pase in zavirata razvoj slovenske drzave.
mir1
# 28.11.2008 ob 10:05
Priznam, da sem dvomil, da je Borut Pahor sposoben povleči tako genialno potezo.
pride
# 28.11.2008 ob 10:04
Gorenc1,

Kako lahko samo zameris cloveku, ki mu ni mar nic drugega temvec samo oblast ne glede na to iz katere stranke bo do te oblasti prisel? O kaksni zahodni civilizaciji ti govoris v 21 stoletju? Na tem podrocju se nam pa ja ni potrebno vec dokazovati. Se dobro, da nisem volil. Sem sel raje na morje cez vikend. Sedaj bi se pocutil kot en drek.
Gorenc1
# 28.11.2008 ob 10:01
Če človek prebere zgornje komentarje pristašev levice, se zgrozi od netolerantnosti, nestrpnosti in ozkoglenosti. Po svoje od črede zmanipuliranih ovc, drugega tudi ni pričakovati. Očitno močan čredni nagon uničuje lasten pogled in sposobnost razmišljanja,
Sam Ruplu zamerim zgolj prehajanje iz stranke v stranko, spoštujem pa ga kot slovenskega patriota in zagovornika zahodne civilizacije, kateri na srečo Slovenija tudi pripada.
mušica
# 28.11.2008 ob 09:57
No tu imate Rupla.Ker slepo kot ovce verjamete kakšen izdajalec naj bi bil se zgodi najhujši šok ,da ga Pahor vključi v vlado.Osebno tudi jaz verjamem ,da je Rupelj dobra izbira.Sporno je le ,da ga izbere opcija katera je prav na njegovih kritikah zbirala volilne točke.Paradoks brez primere.
knjiga5
# 28.11.2008 ob 09:57
naj mi kdo pove,zakaj nekateri tu gor ne marajo rupla,
turka bi pa vzeli v posteljo...
knjiga5
# 28.11.2008 ob 09:53
Pahor in Rupel sta faci.

To je Slovenija,ne pa neki Vajgli in drugi jugonostalgiki...
Banda!
jojmenejoj
# 28.11.2008 ob 09:52
.......fantje, politika je šporka igra....
nihilist
# 28.11.2008 ob 09:47
Na teh volitvah ni skoraj nihče volil Pahorja, vsi so (smo) volili proti Janši in SDS. Pahor je bil pač nujno zlo.
Enkrat sem že napisal, da sta samo dve možnosti : Ali je Pahor res znanilec nove kulture v političnem obnašanju, ali pa je nepopravljiv narcisoid, ki ne ve kako bi vodil to državo. Zato se obdaja z ljudmi, ki imajo kao "izkušnje", ker se počuti negotovo. Upam, da je prvo, bojim se, da je drugo.

Ne zaveda se, da je mnenje VELIKE večine volilcev levice, izrazito proti Ruplu. Morda je Janša ravno zato izgubil volitve.
chicago
# 28.11.2008 ob 09:39
574. rdrago_grom (27.11.2008 || 23:47:57)
586. pepi70
podpis
Kazalo