Rupel se še ne namerava posloviti od zunanjepolitičnih dejavnosti. Foto: EPA
Rupel se še ne namerava posloviti od zunanjepolitičnih dejavnosti. Foto: EPA

Zakaj bi se odrekli človeku, ki ima v žepu telefonske številke vseh pomembnejših državnikov?

Borut Pahor o Dimitriju Ruplu
Türk in Pahor
Medtem ko predsednik Türk Ruplu ne zaupa dovolj, da bi ga imenoval za veleposlanika na Dunaju, Borut Pahor očitno meni, da je primeren za diplomatsko delovanje. Foto: MMC RTV SLO
Rupel bo Pahorjev odposlanec

V zvezi z zapleti pri imenovanjih veleposlanikov je nova vlada ministrstvu za zunanje zadeve naložila, da ponovi razpis s pogoji za prosta delovna mesta veleposlanikov. Prav tako je vlada predlagala celovite spremembe zakona o zunanjih zadevah.

Pahor je svojo odločitev glede Rupla obrazložil z besedami, da ga je za sodelovanje prosil zaradi njegovih velikih izkušenj; Rupel naj bi tako "postavil na noge slovensko diplomacijo po demokratičnih spremembah". Ob tem je poudaril, da v področje zunanjega ministrstva s tem ne namerava posegati. Vlada, vključno z zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem naj na imenovanje ne bi imela pripomb. Pahor je povedal še, da odločitev ni povezana z aktualnimi dogodki, denimo z zapletom glede imenovanja Rupla na mesto veleposlanika. Prav tako namerava v kratkem imenovati še enega svetovalca, in sicer za nacionalno varnost.

V Uradu predsednika države Danila Türka so za MMC v zvezi s tem dejali, da predsednik republike kadrovskih odločitev predsednika vlade ne komentira.

Se strinjate z imenovanjem Rupla na visoko mesto v diplomaciji? Glasujte v anketi desno.

Vajgl: Izbira sodelavcev je premierjeva pravica
MMC je zbral tudi nekaj odzivov na omenjeno imenovanje Dimitrija Rupla. Nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl, trenutno poslanec Zaresa, domneva, da je predsednik vlade želel umiriti duhove v slovenski zunanji politiki in diplomaciji, saj bi nadaljevanje zdajšnje situacije brez dvoma škodovalo delovnemu ozračju v vladi v celoti, verjetno pa tudi ugledu Slovenije v svetu. Premier ima pravico izbrati sodelavce, tudi ko gre za ljudi, ki so znani po kontroverznosti, dodaja Vajgl.

Na vprašanje, kako komentira dejstvo, da se v zunanji politiki v različnih vladah večkrat pojavlja isti človek, Vajgl odgovarja, da o tem ima osebno mnenje, a o njem raje ne bi govoril v javnosti.

Balažic: Gre za gesto dobre volje
Podobno meni politični analitik Milan Balažic, ki je za MMC dejal, da kaže, da gre za kompromisno gesto oziroma gesto dobre volje do človeka z dolgo diplomatsko kariero. S tem gre za ponujeno roko opoziciji in Janši, Pahor bi želel politiko soglasja in je to izrazil s simbolno gesto, meni Balažic. Na vprašanje, ali gre za spor med premierjem in predsednikom, Balažic odgovarja, da gre tokrat za različen odziv na situacijo, a poznejših nasprotij ne pričakuje.

Makarovič: Pahor dokazal samostojnost
Po mnenju političnega analitika Mateja Makaroviča pa je Pahor s tem potegnil zelo inteligentno potezo. "Po eni strani se je namreč neposrednemu konfliktu s predsednikom izognil, saj je s tem dr. Rupla umaknil kot veleposlaniškega kandidata, po drugi strani pa je predsedniku republike in javnosti demonstriral, da je v kadrovskih izbirah samostojen," je dejal za MMC. Ne glede na to, kaj si kdo o Ruplu misli, je ta zelo izkušen, to, da je bil sprejemljiv za toliko predsednikov vlad, pa prav tako govori v njegov prid, še meni Makarovič.

Erna Strniša
erna.strnisa@rtvslo.si

Zakaj bi se odrekli človeku, ki ima v žepu telefonske številke vseh pomembnejših državnikov?

Borut Pahor o Dimitriju Ruplu
Rupel bo Pahorjev odposlanec