Slovenija
Marjan Šarec
Šarec mandata ne bo sprejel brez podpisane koalicijske pogodbe. Foto: BoBo
Iskanje koalicije 2018
Sestanek predstavnikov strank, ki iščejo možnosti za sestavo koalicije, je potekal na sedežu stranke LMŠ. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Šarec zadovoljen po maratonskih pogajanjih

Koalicijska pogajanja
14. julij 2018 ob 10:54,
zadnji poseg: 15. julij 2018 ob 08:17
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec je po več kot enajstih urah koalicijskih pogajanj dejal, da je zadovoljen z izkupičkom, saj je vsebina koalicijske pogodbe v večini usklajena.

Po sestanku s predsedniki SD-ja, SMC-ja, NSi-ja, DeSUS-a in SAB-a je Šarec dejal, da ima občutek, da bi se NSi lahko odločil za interni referendum o vstopu v koalicijo.

"Z izkupičkom smo lahko kar zadovoljni. Bilo je zelo naporno, vsak je imel kje kakšne zadržke. Šli smo skozi celotno besedilo pogodbe, v ponedeljek pa bodo delovne skupine na določenih področjih opravile še dodatno delo," je Šarec v izjavi novinarjem strnil vtise po sestanku.

Razkril je, da so bolj ali manj zaprli nekatera področja, ki so bila za stranke sicer prioritetna, torej zdravstvo, davki, pokojnine in šolstvo. Še ne povsem dorečena pa ostajajo nekatera obrambno-varnostna ter vprašanja s področja okolja in prostora. Zato se bodo v ponedeljek znova sešle strokovne delovne skupine, ki bodo poskušale uskladiti danes še odprte zadeve.

Odprli so tudi razpravo o kadrovski sliki morebitne prihodnje vlade, a niso dorekli še niti razreza ministrskih mest po strankah niti niso omenjali imen ministrskih kandidatov, je zatrdil Šarec. Kot je dejal, si bodo naslednji teden za ta vprašanja še vzeli čas za razmislek.

Šarcu se sicer, kot je bilo razbrati, pretirano ne mudi, saj je dejal, da bo prihodnji teden čas, ko bo na potezi relativni zmagovalec volitev, torej prvak SDS-a Janez Janša, od katerega predsednik republike do četrtka pričakuje odgovor o tem, ali bo sprejel mandatarsko kandidaturo. "Prav je, da mu ta čas pustimo, da poskusi pridobiti partnerje," je dejal.

Vabilo na pogovore je za ponedeljek dobil tudi LMŠ, a se jih po Šarčevih besedah "po vsej verjetnosti" ne bodo udeležili, saj "bi bilo nekoliko smešno", da bi šli na pogovore k Janši, ko pa hkrati sami poskušajo sestaviti svojo koalicijo. "Potem bi lahko le vsak ven vzel svoj listič in pregledal, kdo jih ima več. Mislim, da to ne bi imelo smisla," je bil slikovit prvak LMŠ.

Če bo Janša neuspešen, pa se bodo odločali, kako naprej. Ob tem je Šarec dodal, da "morajo počakati do 23. julija", ko se izteče prvi krog iskanja mandatarja, kot ga predpisuje ustava, torej krog, v katerem je edini predvideni predlagatelj mandatarja predsednik republike.

Na vprašanje, ali bo sam kot mandatarski kandidat poskušal vstopiti že v prvi krog, je Šarec namreč odgovoril: "Mislim, da ne, vsaj ne za vsako ceno, ker nikakor ne moremo biti že do 23. čisto usklajeni." Pojasnil je, da morajo stranke opraviti še glasovanja in postopke na svojih organih. "Mandata pa ne bom sprejel, če ne bom imel podpisov poslancev za kandidaturo za mandatarja in podpisane koalicijske pogodbe ter dogovorjenega kadrovskega razreza," je dodal.

Podpise poslancev bo zahteval tudi, če bi ga za kandidata za predsednika vlade v drugem krogu predlagal predsednik republike.

Prva bo o tem, ali je koalicijska pogodba dovolj dobro zastavljena, da gredo v preverjanje podpore članstva o sodelovanju s Šarcem, razpravljala NSi v ponedeljek. Šarec je ob tem dejal, da je to, kaj bodo naredili, stvar izvršilnega odbora NSi-ja, sam pa ima občutek, da bi se za interni referendum lahko odločili.

O morebitnem planu B pa bodo razmišljali šele, če bi se NSi odločil, da v koalicijo ne gre. V tem primeru bi bila pripravljena v pogovore s Šarcem namreč vstopiti tudi Levica, a bi to najbrž pomenilo znova korenit poseg v koalicijsko pogodbo.

VIDEO
Maratonska pogajanja pri Šarcu v Kamniku

Izjava Marjana Šarca po pogajanjih

Al. Ma., G. V.
Prijavi napako
Komentarji
mikelekanzyani
# 14.07.2018 ob 11:05
Verjetno edinkrat v življenju ima priložnost postat predsednik vlade in zdaj gre na dopust. Jaki voditelj.
Bloodline
# 14.07.2018 ob 11:02
Slovenija brez vlade, on bi šel pa na dopust, hehe. Človek s prioritetami na mestu.
pametnipišejo
# 14.07.2018 ob 11:04
Zaradi mene če gre na dopust za vedno.
seba goričan
# 14.07.2018 ob 11:04
Dopust je bolj važen?
slovenc1
# 14.07.2018 ob 11:07
Kako naj bi ta stvar delovala? Cerar in Židan se sovražita,Bratuškova ne prenese Erjavca in Cerarja,Tonin sploh ne spada v to druščino,Šarec ima težave z avtoriteto nad vsemi temi starimi mački,drug drugemu pa mečejo polena pod noge. Saj se ne prenesejo pa bi bli radi skupaj v vladi.
levidevžej
# 14.07.2018 ob 11:08
Ja Šarec, prijeten dopust.
Kdo bo pa delal sredi poletja, ne?
Saj država in problemi bojo počakali, da se vrneš z zasluženega dopusta.
Ti naši politiki so pravi kalibri. Potrebno bi bilo uvest nekaj podobnega konklavam za izvolitev papeža. Poslance se zapre v parlament in so ob kruhu in vodi dokler ne izvolijo nove vlade. V nekaj dneh bi se vse dogovorili.
Sedaj pa vsi govorijo kako jim gre za dobrobit države in državljanov, niso pa se sposobni dogovorit niti tega o čem se bojo pogovarjali.
Spoštovani predsedniki strank, če bi se vam res šlo za dobrobit države, bi vsi stopili korak nazaj, bili toliko moža in priznali, da niste sposobni voditi vlade in izbrali strokovnjake ter jih potem brezpogojno podpirali, ne glede na vaš program. Tako pa se vam gre samo za funkcije, vse ostalo pa je prodajanje megle.
ivavalant
# 14.07.2018 ob 11:08
Na dopust se gre, ko je delo opravljeno! ...
Ah, seveda: to velja za rajo na zajamčenih plačah. Za rajo se delo nikoli ne konča in tudi nima s čem oditi na dopust...
slovenc1
# 14.07.2018 ob 11:10
Ampak to je pa tudi malce smešno. Smo sredi politične krize,nimamo operativne vlade,DZ je izjemno razdrobljen. Ali si politiki v teh časih sploh lahko privoščijo dopust? No ena možnost pa je,da je spoznal kako razklana je ta druščina in dviga roke stran.
Nikec3
# 14.07.2018 ob 11:17
Ključen problem je, da imajo stranke premalo želje po vladanju. Glede tega smo verjetno edini na svetu.

1. Levica noče v vlado, ker ve, da je njen program neizvedljiv, medtem ko v opoziciji z lahkoto kradejo glasove SD-ju
2. SNS nikoli ni želel in nikoli ne bo želel v koalicijo. Njim je pomembno samo, da ima Plemeniti plačo.
3. Če gre NSi v koalicijo z Janšo jih bo SDS požrl (že videno 04-08), če gre v koalicijo z levo sredino, jih bodo tudi zapustili volivci. Spet - tudi njim je najbolj udobno v opoziciji.

Torej, kako naj sestavimo vlado, ko pa skorja tretjina sedežev v parlamentu nima želje po vladanju? To je posledica tega, da slovensko volilno telo preveč nagrajuje lepo govorjenje v opoziciji, ne pa realnosti dela v vladi.
BAD
# 14.07.2018 ob 11:12
Pa a je res možno ali mogoče jaz ne razumem stvari. Šarec želi biti predsednik vlade, Bratuškova super ministrica, če ne EU komisarka za 2 milijona in onadva lepo na dopust. Pa državljani SLO ali smo res tako zaslepljeni in to podpiramo po varianti "ni važno če je meni crknila krava važno je da sta sosedi dve" ali preneseno vse bomo prežvečili ( tudi nesposobneže ) samo da drug ne bo...........
Kobilica-poet
# 14.07.2018 ob 11:22
v ponedeljek bo jasno, da gremo na nove volitve...
TomazErmenc
# 14.07.2018 ob 11:16
Vsi šefi strank naj gredo na dopust, državo naj pa vodi kar računalnik.
cene vols
# 14.07.2018 ob 11:52
Ojoj..in ljudje so volili tega kekca..
gospod iskreni
# 14.07.2018 ob 11:30
Sej ne leti to samo na Šareca, ampak kakšen dopust? halo, gre se za vodenje države. Mediji pa kar mirno, nimamo vlade, oni pa na dopust
slovenc1
# 14.07.2018 ob 11:20
@vremenko
Bi bila precej boljša kombinacija SDS+LMŠ+SMC+NSi. Imeli bi 54 glasov,programsko si niso tako narazen kot se morda zdi. In tudi v NSi so jasno nakazali,da si želijo tako vlado.
karambo
# 14.07.2018 ob 11:22
Tao3
Res dobra popotnica za "našega Janšata". O do njem ne igubljamo sape ... je že pokazal kaj zna in ne, hvala, ne ne, ne rabimo tega več.


Edina stvar, ki jo sedaj rabimo, so nove volitve. Ker je očitno porpocialni volilni sistem pripeljal do pat pozicije. Povzetek volitev: Janša nima absolutne večine, Šarec izgubil volitve in niti ni sposoben voditi vlade.
FDVjevec
# 14.07.2018 ob 11:38
To so ti naši "državniki". Dopust (najverjetneje na Hrvaškem) je bolj pomemben od sestave vlade.
Zakaj take volite?
Skippy
# 14.07.2018 ob 11:43
Slovenija brez vlade, on bi šel pa na dopust, hehe. Človek s prioritetami na mestu.

Na njegovem primeru se lepo vidi, kakšen vpliv imajo slovenski levi mediji na javno mnenje.
1q2w3e
# 14.07.2018 ob 11:42
dopust?
slovenc1
# 14.07.2018 ob 11:40
Janša ima možnosti za sestavo vlade,a ne v prvem krogu. Če pogajanja propadejo je mogoče prav vse. Nihče si ne želi novih volitve,vsaj liberalne stranke ne.
karambo
# 14.07.2018 ob 11:18
Radio
Vsak velik voditelj mora vedeti kdaj je čas za nabiranje moči. Tudi Stalin je hodil na dopust v svojo Dačo /s


Malo sem zmeden, na katerega velikega voditelja se nanašaš?
karambo
# 14.07.2018 ob 11:46
Tao3
Karambo, kako je Šarec izgubil volitve če je prvič na njih z LMŠ? Poleg tega je edini ki ima realne možnosti da sestavi vlado. Janša jih sploh nima. N


Bil je drugi po glasovih, kar pomemi, da ni zmagal. Če ni zmagal je izgubil. Verjetno ne oporekaš tej logiki? Ker če bi bilo po tvoje bi jaz naredil stranko, volil sam sebe in bi zmagal, ker sem prvič na volitvah? Ne strinjam se, da ima kakšne realne šanse, da sestavi vlado. Kot prvo ga bodo ostali požrli živega, tudi če bi mu uspelo in bi s tem samo podaljševali agonijo. Kot drugo pa do sedaj ni prikazal nobene kvalitete voditelja. To, da te slikajo v razmišljujoči sokratovi pozi pač ni dovolj, da bi bil voditelj.
oziris.va
# 14.07.2018 ob 12:35
Kaj 'češ, slovenska mentaliteta + javni sektor. Ubijalska kombinacija.
Mashenka
# 14.07.2018 ob 11:41
Ni druge kot nove volitve. Situacija in njihovi programi kar kličejo po tem, da se morajo karte znova premesat. Zna se pa zgodit, da Janša dobi še večji delež. Zato pa modro molči, da si na drugi strani sami jamo izkopljejo.
josh k.
# 14.07.2018 ob 12:55
Še opazili ne bomo, če gredo vsi na dopust.
krumpek
# 14.07.2018 ob 12:49
Koliko je kvota, da gre na Hrvaško?
Pueblo Libre
# 14.07.2018 ob 12:01
Tip nima se niti dneva delovne dobe v parlamentu in že gre na dopust... keri fail... ko smo v k....
ZETAC
# 14.07.2018 ob 21:20
Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec si želi, da bi predstavniki strank v današnjem pogovoru prišli čim dlje, saj v prihodnjem tednu načrtuje dopust.
Moral sem prebrati še enkrat, da sem se prepričal, da res piše to, kar sem prvič prebral...
gospod iskreni
# 14.07.2018 ob 12:15
Tukaj se gre čisto za odnos do neke stvari ki jo delaš. Ko jaz začnem novo službo, pol leta ne grem na dopust, ker rabim vse postaviti, se naučiti itd. On začne in takoj na dopust.
Skippy
# 14.07.2018 ob 11:59
To je posledica tega, da slovensko volilno telo preveč nagrajuje lepo govorjenje v opoziciji, ne pa realnosti dela v vladi.

Že v komentarjih tu gor vidiš, da smo narod blebetačev. Vsi vse vedo, samo ničesar ne znajo narediti.
CicaMicaŠpica
# 14.07.2018 ob 21:50
Tuji mediji so po osamosvojitvi napovedali, kar se nam dogaja danes. Razlog je izostanek lustracije. Zato nam v politiki in gospodarstvu vladajo bivši komunajzarji, ki so se prelevili v demokratične kapitaliste, ki častijo edinole svoje nakradeno bogastvo in svoje zlate otroke.
Smrt fašizmu, nam pa špeh....

PS
Sandalovina
Glede na to, da ima JJ toliko sovražnih obtožb, se čudim, da še ni zaprt v najtemnejši temnici.
Sam bi mu svetoval, da se umakne iz umazane politike in odseli iz deželice. Nikoli moj idol, mi je bolj in bolj blizu, zato njemu, njegovim in tebi dragi S, najlepše želje od poštenjaka, ki svoje duše ne proda za noben privilegij.
ZETAC
# 14.07.2018 ob 21:45
Sicer pa, kot vemo ima anti Janša koalicija kar solidno večino, pa naj sestavi vlado, vlada in tudi na koncu sprejme odgovornost. NSi pa, če je pametna, naj čimprej zapusti to združbo grebatorjev in dvoličnežev brez hrbtenice.
Yanez
# 14.07.2018 ob 21:31
Pravi državnik bo tudi svoj dopust žrtvoval za dobro države. Tile naši politični diletanti (beri politikanti) tipa Šarec pa bi sredi sestavljanja koalicij šli na dopust. Država pa tudi, če crkne...
Letos ni dopusta za resne politike, naj vam bo jasno!!!
Narod si vas bo tudi po tem zapomnil, saj še bodo volitve...
delfino_
# 14.07.2018 ob 13:09
Na naslednjih volitvah bo potegnil kratko tako kot SMC, muha enodnevnica.
Quick
# 14.07.2018 ob 13:08
Dopust... Država brez vlade, on neki muti, pol ko vidi da ne gre bo itak dopust vzel in se šel kam namakat. Težki profi.
bebest
# 14.07.2018 ob 12:12
Gospod iz Kamnika očitno še ni slišal za pregovor, ki smo ga poznali v nekdanji državi: "Nema odmora dok traje obnova!"
delfino_
# 14.07.2018 ob 15:52
A članke popravljate in prirejate kar po komandi, sramota.
miro789
# 14.07.2018 ob 13:06
Ignoriranje Janše pomeni ignoriranje 25 procentov volilnega telesa. To ni dobro.
G.Bruno
# 14.07.2018 ob 13:05
Hura! Gremo vsi na dopust! Zadnji ugasne luč.
Sklonjen
# 14.07.2018 ob 13:01
Zanimivo je poslusati levičarje ... Janša izključuje, Janša sovraži, Janša straši ... a prav levičarji apriori zavračajo sodelovanje, uporabljajo retoriko zastraševanja in to v isti sabi, ko jih Janša vabi k sodelovanju v široki koaliciji s katero imajo levičarji pozitivno iskušnjo iz obdobja 04-08 .... sprevrženo!
Stripppy1
# 14.07.2018 ob 12:35
V privat sektorju če hočemo nekaj speljat do konca prestavimo tudi dopuste na čas ko je zadeva rešena.
franko7
# 15.07.2018 ob 09:17
Kaj pa sprememba volilnega sistema, da ne bomo vedno v isti godlji in ukinitev občin. Nas je za eno slabo malo večje mesto in komaj za štiri krajevne skupnosti imamo pa nenormalno veliko občin, županov, uradnikov, itd.
Bivši uporabnik
# 14.07.2018 ob 15:48
Zakaj ste spremenili besedilo in naslov? Sedaj izjava Marjana o dopustu sploh ni omenjena.
TineB
# 14.07.2018 ob 13:32
G. Šarec, nai vam v vašem jeziku povem:

Ko je pšenica že skoraj zrela in se bliža čas žetve, ni čas za posedanje v senci.

Ali:

Ko je svinja že skoraj dovolj rejena za zakol in so koline pred vrati, ni čas za pohajkovanje po hosti.
oziris.va
# 14.07.2018 ob 12:35
Dajte se zresniti in razpišite nove volitve.
gabi.blatnik
# 14.07.2018 ob 19:46
Šarcu so v predvolilni kampanji vsi mediji pomagali do glasov in vodje so jih večkrat spraševali :" saj vi ne bi šli v koalicijo z Janšo, kajne ?" Ali se tako vodi soočenja ?
Hvala Bogu, da je Janša dobil toliko glasov, kar pomeni, da ti, ki so ga volili, so bili res prepričani, da volijo pravega. Za ostale stranke pa sedaj marsikaterega volivca glava boli, da je dal svoj glas, ko gleda, kako se samo cufajo za svoje pozicije v vladi, Program za prihodnost pa ima samo Nova Slovenija.
Tak odnos do vstopa in v vodenje nove vlade, pove o pogajalcih v "proti-janševski koaliciji" VSE.
Vprašanje je samo, do kdaj bo narod to "predvajanje" prenašal.
Merx
# 14.07.2018 ob 12:51
Podobno, kot je že pozabljena karikatura od ministrice za zdravstvo pripeljala za direktorja UKC LJ kre.tena, ki je naslednji dan šel na dopust, na redkih sestankih, ki se jih je kasneje udeležil, se je zabaval sam s seboj.
Vendar ljudje: mi plačujemo vse to!
misterij
# 14.07.2018 ob 23:01
Cigani delijo 1,7 miljarde evrov, ki jih nimajo.Na poti je huda gospodarska,finančna in migrantska kriza.
firtoh
# 14.07.2018 ob 20:39
Jaz bi prepovedal strankarske ministre.Naj najdejo strokovnjake.Ker pol se ti zgodi Erjavec in podobni kljukci
Sandalovina
# 14.07.2018 ob 20:00
"Židan je povedal, da kadrovski razrez zanje ni tako pomemben in da oblikovanje koalicije v tem pogledu zaradi SD-ja ne bo ogroženo".

Altruist v nulo.
Kazalo