SMC-ju je začela pohajati sapa in SDS-u je uspelo povečati prednost pred največjo parlamentarno stranko. Foto: BoBo
SMC-ju je začela pohajati sapa in SDS-u je uspelo povečati prednost pred največjo parlamentarno stranko. Foto: BoBo

Tretja stranka po priljubljenosti je še naprej ZL (6,8 odstotka), ki je povečal prednost pred SD-jem (4,3 odstotka), ta je na četrtem mestu, kažejo rezultati Delove ankete. Na petem in šestem jima sledita NSi (3,1 odstotka) in DeSUS (2,1 odstotka). Sodeč po teh številkah, bi torej, če bi bile volitve danes, v parlament prišle le še štiri stranke.

Med neparlamentarnimi strankami je treba omeniti SLS, SNS in PS, ki so dobile po dober odstotek podpore. Izredno velik pa je delež nezadovoljnih volivcev, saj je skoraj 60 odstotkov sodelujočih odgovorilo, da ne vedo, katero stranko bi volili, ali pa se volitev sploh ne bi udeležili.

Zbledeli spomin vladi malce zloščil podobo
Po velikem padcu podpore vladi pred mesecem dni, ko je imela celo najnižjo oceno, odkar je vlada Mira Cerarja nastopila mandat, je v tem mesecu v očeh slovenske javnosti nekoliko popravila vtis. Vlada, ki je februarja dobila srednjo oceno 2,37 (najnižja ocena vlade doslej), je tokrat dobila oceno 2,49, kar je na ravni lanskega decembra ali junija.

Vendar primerjava po navedbah Dela pokaže bistveno razliko, in sicer, da je vlada tokrat prejela več srednjih ocen in manj negativnih, medtem ko je število pozitivnih ocen ostalo skoraj enako. Podobno kot pri ocenjevanju vlade se je zgodil premik proti pozitivnemu ocenjevanju dela državnega zbora, ki je marca dobil povprečno oceno 2,37, mesec prej pa 2,25.

Podpora vladi je po ugotovitvah časopisa precej odvisna od vpletenosti članov ministrskega zbora v različne afere. Ko je bila prejšnji mesec na vrhuncu afera dodatkov za stalno pripravljenost, v njenem središču pa finančni minister Dušan Mramor, je vlada dobila najnižjo oceno doslej. Ko je spomin na afero z dodatki nekoliko zbledel, se je podpora vladi vrnila približno na raven, ki jo je imela lani.

Telefonsko anketo je na reprezentativnem vzorcu 600 odraslih državljanov med 29. februarjem in 3. marcem opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.