Slovenija

Poudarki

  • Dan D za Slovenijo, Hrvaška arbitražo še vedno zavrača
Šefic
Razmere so mirne, poudarja Šefic. Foto: BoBo
Incidenti v Piranskem zalivu se zdijo neizogibni, saj tri četrtine zaliva pripadajo Sloveniji, Hrvaška vidi mejo na sredini. Foto: BoBo
Hrvaška policija
Hrvaška policija patruljira s čolnov ob obali Savudrije. Foto: BoBo
VIDEO
Hrvaški pogled na arbitražo
VIDEO
Uveljavljanje arbitražneg...

Dodaj v

Šefic: V slovensko morje vplule tri hrvaške ribiške ladje s policijskim spremstvom

Dan za implementacijo arbitražne odločbe
30. december 2017 ob 08:07,
zadnji poseg: 30. december 2017 ob 16:03
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA, Radio Slovenija

Pol leta je minilo od razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. Slovenija danes začenja njeno implementacijo, medtem ko Hrvaška to še naprej zavrača. Uveljavitev zakonodaje je ključna, če se bo spor preselil pred mednarodne institucije.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je v izjavi za medije dejal, da so nekaj pred sedmo uro zjutraj tri hrvaške ribiške ladje, ki so jih spremljali hrvaški policijski čolni, vplule v slovensko morje. Slovenska policija je omenjene hrvaške ribiške ladje opozorila, da so v slovenskem morju, da so nezakonito prestopile državno mejo in so v prekršku ter in da bo policija izvedla ustrezne prekrškovne postopke, je v izjavi za medije v Kopru pojasnil Šefic.

Celotno dogajanje je bilo tudi dokumentirano in na podlagi tega bo policija izvedla vse potrebne dejavnosti. Pozneje je v slovensko morje sicer vplula še ena ladja, a po ugotovitvah slovenske strani se je to zgodilo zaradi okvare na enem izmed hrvaških ribiških čolnov. "Pozneje je bilo v slovenskem morju mirno in ta trenutek vse poteka normalno," je dodal državni sekretar.

Šefic je obenem poudaril, da slovenski državni organi nadzirajo celotno slovensko morje in imajo položaj "popolnoma pod nadzorom". Žal pa se še vedno pojavljajo incidenti oz. prekrški. "Mi bomo naredili vse, da bi bilo tega čim manj oziroma da tega ne bi bilo. Če pa bo, bomo pa seveda ukrepali v skladu z zakonodajo in tudi izrekli globe," je dodal.

Vplutje potrdili na Hrvaškem
Načelnik sektorja za mejo na istrski policijski upravi Loris Kozlevac je za hrvaško tiskovno agencijo Hina potrdil, da je hrvaška policija danes okoli 7. ure na morje pospremila tri hrvaške ribiške ladje, da bi ribiči izvlekli ribiške mreže, ki so jih v petek vrgli v morje. "Po prihodu na mesto, kjer so bile mreže, je takoj prišlo plovilo slovenske policije oziroma slovenske ribiške inšpekcije. Po našem opozorilu, da je v hrvaških teritorialnih vodah, je odšlo," je povedal. Hrvaški ribiči so nato izvlekli mreže in se vrnili v matično savudrijsko pristanišče.

Dodal je, da čez dan ni pričakovati podobnih dogodkov, saj so hrvaški ribiči policiji povedali, da danes ne nameravajo več na morje. "S hrvaške strani ni pričakovati nobenega izplutja. Če bo mejno črto kršila slovenska stran, pa bomo še videli," je Kozlevac pojasnil po poročanju Hine.

Izkušnja hrvaškega ribiča
Hrvaški ribič Ecio Kocijančić je za regionalno televizijo N1 povedal, da so danes v Piranskem zalivu lovili ribe do sredine zaliva, pri čemer jih je slovenski policist zgolj opazoval. "Jutro je bilo kot vsako drugo, odšli smo na mejo in vsako ladjo je spremljala policija. Prišel je tudi patruljni čoln iz Slovenije. Slovenski inšpektor je izstopil in gledal. Mi smo opravili svoje delo, nato pa nas je policija pospremila nazaj," je povedal Kocijančić, ki prihaja iz Savudrije.

Povedal je, da je slovenski policist danes prišel prvič, ni pa napisal kazni. Vendar pa po njegovem mnenju ta lahko prispe še naknadno. "Pred štirimi leti sem prejel kazen 1.000 evrov. Nisem je plačal, vendar zaradi tega eno leto nisem šel v Slovenijo," je dodal.

Poudaril je, da ne verjame, da bo slovenska policija zaostrila mejni nadzor. "Če bodo ribe, bomo še vedno delali tam, to je naše. Ne verjamem, da bi se kateri od ribičev umaknil, saj ni razloga za to," je poudaril. "Imam spremstvo, nikdar nisem bil varnejši kot zdaj," je še povedal Kocijančić po poročanju N1.

Novogradec: Zdaj ni sezone
Kot je navedel piranski ribič Zlatko Novogradec, slovenski ribiči te dni večinoma niso na morju, saj ulova ne bi imeli komu prodati, niti ni sezone. Tudi Novogradec je bil o dogajanju v Piranskem zalivu obveščen le prek medijev. Kot je pojasnil za STA, slovenski ribiči sicer niso zahajali čez polovico zaliva, dokler se zadeve ne bi uredile. Po mnenju Novogradca je sicer vse, kar se tam, torej na mejnem območju dogaja, "politika". Mali ribiči pa "se ne igramo politike", saj ribe lovijo za to, da preživijo, je poudaril.

Minilo je pol leta
Arbitražno sodišče je 29. junija - sedem let in pol po podpisu arbitražnega sporazuma med tedanjima premierjema Slovenije in Hrvaške Borutom Pahorjem in Jadranko Kosor - objavilo odločitev o meji med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in na morju. Glede kopenske meje je sodišče sledilo mejam katastrskih občin, ki se ne prekrivajo. A demarkacija na kopnem brez sodelovanja Hrvaške ne bo mogoča.

Na novo pa je sodišče določilo mejo na morju. Presodilo je, da večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji, določilo je tudi 2,5 navtične milje širok stik Slovenije z odprtim morjem. Tam je torej meja jasno začrtana in Slovenija že lahko v celoti izvršuje svojo oblast.

Rok za implementacijo te razsodbe je bil šest mesecev, kar se zdaj izteka. Zato Slovenija začenja uresničevanje štirih zakonodajnih svežnjev: zakona o evidentiranju državne meje, o zemljiški knjigi, o morskem ribištvu in interventnega zakona, v skladu z mednarodno zavezujočo arbitražno razsodbo o slovensko-hrvaški meji na kopnem in na morju.

Napetosti verjetno predvsem na morju
Premier Miro Cerar je v sredo dejal, da Slovenija ni in ne bo spodbujala incidentov in enako pričakuje od Hrvaške. "Če bo mejna črta spoštovana, incidentov ni pričakovati," je dejal.

Da se bodo izogibali incidentom, zatrjujejo tudi na Hrvaškem, kjer bi radi vprašanje meje znova reševali dvostransko. Savudrijskim ribičem so sicer hrvaške oblasti svetovale, naj še naprej lovijo do sredinske črte v Piranskem zalivu, in jim obljubile zaščito.

"Ampak prisotnost hrvaških ribiških plovil v zdaj slovenskih vodah ni mednarodno pravno sporna, ker je poseben režim predviden tudi v hrvaški pristopni pogodbi. Zanimivo se mi zdi, če premier ali kateri koli drug uradni organ Hrvaške spodbuja hrvaške ribiče, da ribarijo v tem območju, da s tem pristaja na implementacijo režima, ki pa je pogojen z uveljavitvijo razsodbe," je za Radio Slovenija povedala mednarodna pravnica Vasilka Sancin.

Incidenti podlaga za nadaljnje korake
Če se bodo incidenti in nesodelovanje Zagreba pri uveljavitvi mednarodno zavezujoče razsodbe nadaljevali, bo Slovenija uporabila pravna sredstva, uveljavitev omenjene zakonodaje pa je ključna, če se bo država morala obrniti na mednarodno institucijo. "Z vsako kršitvijo suverenosti Slovenije na njenem teritoriju gre hkrati za kršitev pravnega reda Evropske unije in zato že nekaj časa govorimo, da bi bila ena od možnih poti tudi vložitev tožbe pred Evropskim sodiščem v Luksemburgu," pojasnjuje doktorica Sancin.

Tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez je za Kanal A poudaril, da bo "vsak tovrstni incident osnova za tisto, kar bo Slovenija naredila pred institucijami Evropske unije".

Dodatek za delo v tujini
Sindikat ministrstva za obrambo od države zahteva, naj pripadnike Slovenske vojske v vojaškem objektu Trdinov vrh plača za opravljanje dela v tujini. Glede na arbitražno odločbo je namreč jasno, da je kraj na tujem ozemlju. Ne le to, dodatek sindikat zahteva tudi za nazaj. "Pozivamo k ustreznemu plačilu vseh pripadnikov SV-ja, ki so od leta 1991 opravljali naloge na vojaškem objektu Trdinov vrh, saj - kot ugotavlja arbitražni sporazum - se je objekt ves čas izvajanja nalog pripadnikov SV-ja nahajal na tujem ozemlju," še piše v sporočilu za javnost.

A. S., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
samba
# 30.12.2017 ob 08:18
Hrvati se delajo norca iz vseh ki jim to dovolijo.
SrMaček
# 30.12.2017 ob 08:18
Če bi vsii koprski, izolski in piranski lastnikki plovil, složno in v znak veselja, danes odpluli v na novo pridobljen morski pas, hrvaški ribiči niti ne bi imeli prostora za igranje svoje igrice.

Lastniki plovil, takšno dejanje je vaša pravica, če ne že kar dolžnost!!! No iniciativa je padla, zaženite motorje, razpnite jadra in pokažite nacionalno srce...sicer si tega dela ozemlja ne zaslužimo!
whisky
# 30.12.2017 ob 08:31
Če bi vsii koprski, izolski in piranski lastnikki plovil, složno in v znak veselja, danes odpluli v na novo pridobljen morski pas..

mi nismo nič na novo pridobili, je bilo naše že prej
no72
# 30.12.2017 ob 08:28
Danes so se rokavice snele.

Če bo Slovenija zamočila tokrat in prešla v defenzivo, popuščanje in podrejeno vlogo "zaradi ljubega miru", potem smo ga definitivno opleli na polni črti.

Bomo prvič doslej uspeli slovensko nepopustljivo odločnost zoprstaviti hrvaški nepopustljivi aroganci?

Cilj Hrvatov je jasen: razvodeneneti AS do te mere, da se bo EU počasi "navadila" na sitne Slovence, ki bodo tožarili hrvaške vpade na naše ozemlje, zato je potrebno stvari zastaviti na ful, brez najmanjšega popuščanja, včasih tudi z mislijo na slovensko antisrbsko strategijo 1991, ki je bila uspešna, uspešna bo zanesljivo tudi proti Hrvatom.
Gepard007
# 30.12.2017 ob 08:46
Hrvati so podpisali arbitražni dogovor, tako kot dogovor Drnovšek - Račan pa so oboje izpodbijali. Tako je, če imaš za sosede prevarante. Ni jim pa jasno, da se s podpisom obvežeš. Res dobra popotnica za ostale države, ki še niso začele dogovorov za rešitev meje s hrvaško...
Bivši uporabnik
# 30.12.2017 ob 08:45
Dajte nas že nehat prepričevat s to arbitražo, ki je mimogrede velika sramota za slo politike. Je kdo odgovarjal, ko so jih ujeli na prisluhih. Namesto prostega dostopa na morje smo dobili neko služnost, kar nekaj družin je ostalo na hrvaški strani. In sedaj se pulijo za tistih nekaj litrov vode v piranskem zalivu.
veza
# 30.12.2017 ob 08:41
SrMaček
# 30.12.2017 ob 08:18

prvi bi moral biti na točki pet predsednik Pahor s svojo zlato ribico, pa bo raje delal selfije po novoletni Ljubljani - sem pogumen, nisem pa neumen...
conspiracy
# 30.12.2017 ob 09:01
Pahor bi se danes s slovenskimi ribiči moral podati v Piranski zaliv, loviti ribe, čistiti barke, pobirati smeti iz morja. Za tp pa imamo predsednika!!!
bb33
# 30.12.2017 ob 08:55
Brgleza so poslali na kanal A in večerne odmeve, predvsem zato, ker je odličen politik - zna mirno DVOUMNO odgovoriti na konkretna vprašanja, govori ampak ne pove nič :)

Že njegov odgovor na vprašanje o morebitnem kaznovanju hr ribičev je lep primer tega, kako elegantno odgovoriš a ne poveš ničesar konkretnega, zraven se pa še smejiš ;)

Nič ne bo drugače, kot je bilo do sedaj.
nonparel
# 30.12.2017 ob 15:13
Kdo je torej lahko naš potencionalni sovražnik in agresor, a so to Rusi ali Hrvati?
Kdor misli, da so to Hrvati mi naj stisne +, kdor pa misli, da so to Rusi mi naj stisne -.
Krimsky
# 30.12.2017 ob 08:32
Prva slika ...
~
... ni simbolična.
sik
# 30.12.2017 ob 09:19
Največja napaka je bila da je Slovenija podprla vstop Hrvaške v EU namesto da bi najprej uredila z njo vse spore okoli meje.
Zdaj pa nas lahko izigravajo.
cairns
# 30.12.2017 ob 15:49
K_ris
Potem je pa tudi polovica Piranskega zaliva še vedno hrvaška ...

Očitno je da nimaš minimalnega pojma o zadevi.
Slovenija je na dan osamosvojitve 26.6.1991 nadzorovala VES Piranski zaliv, tako da je naš v CELOTI.

Hrvati so sami v svoji glavi postavili mejo na sredino Piranskega zaliva.

Ti je sedaj jasno,ali ti še pošljem skico ?
spicy
# 30.12.2017 ob 12:45
Vojaki na Trdinovem vrhu zahtevajo dodatek za delo v tujini. Hrvaški ribiči lovijo nemoteno.

Dobra. Razpad sistema, bilo je samo vprašanje časa.

Če povzamemo meje nismo sposobni branit, vojska pa je pametnejša od tistih, ki naj bi jo vodili.
Binder Dandet
# 30.12.2017 ob 12:40
"Vojaki na Trdinovem vrhu zahtevajo dodatek za delo v tujini. "

Slovenec Slovencu Slovenec

Zakaj so Hrvati bolj pasji? Ker so slozni.
Ramus
# 30.12.2017 ob 12:05
Vojaki na Trdinovem vrhu zahtevajo dodatek za delo v tujini.

He he he,.... saj je zahteva seveda čisto logična, vidiš pa tudi, da v državi vlada čista anarhija.
ATP
# 30.12.2017 ob 09:08
Blokada Hrvaške pri vstopu v Shengen.

Pa bodo hitro pridni, saj so vitalno odvisni od turizma.
veza
# 30.12.2017 ob 08:46
Tu gre za prestižni boj in odločitev HRV sabora, da ne sprejme arbitraže in za sprenevedanje EK, ki ji ne znamo pojasnit, da smo SLO na referendumu potrdili arbitražo in smo zaradi tega zaprli nekatera ključna pogajalska poglavja, da je lahko HRV vstopila v EU.
dalton1
# 30.12.2017 ob 13:16
Zahteve vojakov s Trdinovega vrha bodo lepa kost za norčevanje predvsem hrvaških medijev. Slovenijo je res težko jemati resno, kot recimo današnja prva vest na SLO TV, da je Slovenija začela izvajati implementacijo AS Hrvati pa neovirano ribarijo do sredine piranskega zaliva. Pa razumi če moreš!?
K_ris
# 30.12.2017 ob 13:11
Drugače pa imam elegantno rešitev za naše vojake na Trdinovem vrhu. 100 metrov od vojašnice (znotraj ozemlja Slovenije, kot ga določa arbitražna razsodba) jih nastanimo v neogrevanem šotoru.
Bivši uporabnik
# 30.12.2017 ob 12:21
Precednik, poveljnik oboroženih sil je že na poti v Piranski zaliv, kjer bo s komandnega supa poveljeval mogočni slovenski mornarici. Uspešno izvedeno akcijo bo proslavil s škampi na buzari v Umagu.
nightwing
# 30.12.2017 ob 13:00
300 milijonov ima proračun vojska. Od tega gre 80% za plače. 7000 vojakov, od tega več kot polovica oficirjev in podoficirjev. Kako lahko takšna vojska sploh funkcionira? Ne bi se čudil, če imamo več generalov kot ameriška vojska.
speedmiška
# 30.12.2017 ob 11:27
Pahor je počel že vse, samo rib ga še nisem videl loviti.Danes je idealen dan za ribolov v hrvaškem morju.Nov mandat, nov izziv.
Bivši uporabnik
# 30.12.2017 ob 09:11
Zakaj je potrebno ljudi stalno medijsko posiljevat s to sramotno arbitražo? Če kdo računa na poceni volilne točke se je pošteno zmotil. Bitka je bila izgubljena v trenutku podpisa pristopa Hrvaške v EU.
Zakaj pa lahko Grki preprečujejo vstop Makedoncem v EU samo zaradi imena republika Makedonija?
politik kritik
# 30.12.2017 ob 08:34
Mene samo zanima zakaj ni še vložena tožba? Na kaj se spet čaka???
Kekec99
# 30.12.2017 ob 12:58
Vojaki na Trdinovem vrhu zahtevajo dodatek za delo v tujini.
-------------------------------------
Odpoved vsem
speedmiška
# 30.12.2017 ob 11:17
Čas za urejanje meje je bila osamosvojitev in vstop Hrvaške v EU. Zamudili smo vse.Kakšen fantastičen dan?!
patriot1970
# 30.12.2017 ob 08:46
iluzionistka
# 30.12.2017 ob 08:28

....Drugace pa upam, da je triglav zasidran v neposredni blizini nase morske meje


....mogoče res ne bi bilo slabo,...da se zmenimo s Hrvati da vsaka stran parkrat ustreli v zrak,.......ter da se nas razglasi za vojno območje;......nas vsaj Bruselj ne bo več posiljeval z migrantskimi kvotami!
Ejga
# 31.12.2017 ob 07:27
Vsi se nekaj jajcate in pametujete. Ko bo prišel čas dopustov, boste pa trumoma letel k njim !!!
Joker
# 30.12.2017 ob 12:07
Dodatek za delo v tujini?! To se zgodi, ko postane vojska pametnejša od oblasti.
Pa ne, da bi bila vojska kaj bolj brihtna kot pred nekaj desetletji; politika je postala zabita kot noč.
firtoh
# 30.12.2017 ob 12:07
Sindikat ministrtstva za obrambo od države zahteva, naj pripadnike Slovenske vojske v vojaškem objektu Trdinov vrh plača za opravljanje dela v tujini.
Kaj,če bi jim dali kar odpoved v roke.Vojska pa taka.Ko so mi vlekli žico čez vinograd,so naredili tako štalo kot,da je šlo skoz parcelo deset tankov
luckyss
# 30.12.2017 ob 11:55
Sindikat ministrtstva za obrambo od države zahteva, naj pripadnike Slovenske vojske v vojaškem objektu Trdinov vrh plača za opravljanje dela v tujini.

No, tole pa zveni kot del besedila iz Monty Python show.....
Aardvark
# 30.12.2017 ob 23:44
Poleti boste pa spet rinili k njim na dopust, a ne? Mene ze 25 let ni bilo na Hrvaskem in me nikoli vec ne bo, ker jih bojkotiram.
Gringos
# 30.12.2017 ob 17:00
@garmond - moj sopodpis. S Črno goro - Prevlaka še ni rešena.
Sam bi dodal še to : tudi mi imamo na oblasti, ne bizgece ampak "brezjajčnike" (se opravičujem izrazu)Prvo : ko je bila na HR še vojna so naši (ve se kateri) HR zunanjemu ministru Valentiću dovolili postavitev kontejnerjev na Plovaniji - da se "spasi HR turistička sezona". Nato so se kontejnerji podrli in pričeli so se graditi objekti. Naši "zavedni" politiki pisali protestne note, Gradnja se je za teden dni ustavila in se nato nadaljevala. In zopet nota...ustavitev, nota...ustavitev - do stanja kakršno je danes. Včasih je tabla HRVATSKA stala cca 2 km višje pod hribom Kaldanija - odcep za Umag ( bilo prikazano na TV).
Drugič : še nekaj primerov "prihvatanja". Snežnik, Čabranka, Šuma Žumberačka, Hotiza, Mirišče,Murska šuma. Nihče tudi ne postavi vprašanja (o tem je bilo mnogo govora že pred 20-timi leti) o "krivotvorenih" mejnih dokumentih v Bujah (Bužini, Mlini, Škrili, Škodelin).
Tretjič : Nihče tudi ne postavi vprašanja, ob "aferi" Sekolec - Drenikova - kako je bilo ob tem času, da je sodnik arbitražnega sodišča, Vukas, stanoval pri hrvaškem veleposlaniku ! Menda se nista pogovarjala samo o vremenu (o arbitraži pa nič) ??? "Blagor ubogim na duhu" ?
Četrtič : Zakaj je ob razpadu Yuge HR prepovedala delo LB (Ljubljanska banka) na ozemlju HR ? HR varčevalci samo tožijo, da se jim vrnejo prihranki. Seveda je prav, da se jim vrne kar so imeli v banki. Vendar bi moralo biti prav tudi to, da se vrne dolg HR podjetij, ki so si izposodila denar pri LB. Vendar tega naši "zavedni" politiki nikjer ne omenijo ? Mogoče se bojijo za nepremičnine na HR (110.00 Slovencev ima nepremičnine na HR).
Kar se dolgov,enih in drugih tiče je bilo stanje leta 2012,takšno (prepisano iz časopisa) :
- dolgovi LB do HR varčevalcev z obrestmi vred - 187 mio evrov
- dolgovi HR podjetij do LB, tudi z obrestmi vred - 1.035 mio evrov
In psi lajajo, karavana gre dalje.
Za Hrvate smo še vedno Alpski Hrvati in "bečki konjušarji". Žal ??? - katere pač lahko obračaš kakor se ti ljubi.
In "ponižni Slovenceljni", napolnimo "turistično malho" Lijepi naši s cca 1,5 milijarde evrčkov.
patriot1970
# 30.12.2017 ob 14:18
Šefic: V slovensko morje vplule tri hrvaške ribiške ladje s policijskim spremstvom

.......da so nezakonito prestopile državno mejo ter da so v prekršku in da bo policija izvedla ustrezne prekrškovne postopke, je v izjavi za medije v Kopru pojasnil Šefic.

Kaj to je ta isti Šefic,......katerega leta 2015 ni nič motil vstop v Slovenijo tudi po 10.000 ilegalcev na dan?
metod.zaplotnik
# 30.12.2017 ob 12:55
Naj še teh par slovenskih ribičev zahteva dodatek za delo v tujini vsakič ko grejo po tiste pol kile giric na drugo polovico.
hizli tren
# 30.12.2017 ob 12:36
Slovenska vojska me zelo spominja na Slovenske železnice....
Polom
Majestic12
# 30.12.2017 ob 12:06
"Vojaki na Trdinovem vrhu zahtevajo dodatek za delo v tujini."

Ahahahah jokam
SLOBloodPatriot
# 30.12.2017 ob 11:17
Premier Miro Cmerar se je še 1x več hlapčevsko usral pred hrvaškimi ribiči, ki še vedno nemoteno lovijo ribe v našem morju in se delajo norca iz naših policijskih gumenjakov. Ni denarja za policijske čolne, je pa denar za njegove najnovejše BMW-jeve terence.
blef
# 30.12.2017 ob 09:49
Dokler v Sloveniji nebo slovenske vlade bo tako kot je.
Bivši uporabnik
# 30.12.2017 ob 08:46
Čisto nič se ne bo zgodilo. NIkoli ne uredili mejes Hrvati.
a) ker imamo povsem brezjajčno vlado - ne glede na to, a prihaja z leve ali desne. SDS in HDZ sta pa tako ali tako brarski kleptomanski stranki, ki delujeta po povsem identičnem modusu operandiju.
b.) 3/4 politikov ima vikendice v 'Lipi naši', prav tako ostali smrtniki. Kaj mislite, kakšne so njihove prioritete? Itak da njihova lastnina, ne pa nacionalni interesi
c) in konec koncev, kam bo kranjec hodil na dopust, če s Hrvati 'zaropotamo'?
mavricmarko
# 31.12.2017 ob 07:34
Revščina se začne v glavi. Da ob 700 kilometrih obale želiš še sosedov ribnik, moraš biti kar poseben.
apollo11
# 30.12.2017 ob 19:33
Rezultat politike našega Erjavca. Bravo. Aja ,s Hrvati smo sicer zamočili arbitražo in odnose ,se zgodi. Gremo naprej, gremo zdaj priznat Palestino, to bo pa zmaga za našo diplomacijo.

Nesposobni Erjavec je bistvu velik frajer, narod mu bo na naslednjih volitvah dal 10% ,Desus bo spet v vladi, Desus je tako non stop v vseh vladah že od leta 1996, celih 22 let so na oblasti. In zdaj bo Erjavec spet zvezda naslednjih volitev. Ma mi smo res bolana nacija.
krneki2110
# 30.12.2017 ob 15:23
Tisti, ki se ne strinja z mano da je bistvo "težav" z morsko mejo kjer je Slovenija dobila "skoraj" vse kar je želela in Hrvaškim nepriznavanjem AS v LUKI KOPER naj si pogleda finančne podatke in kaj dejansko Luka Koper pomeni za Slovensko gospodarstvo. Če bi Hrvati preprečili prost dostop ladjam, ki plujejo v Luko Koper se naše gospodarstvo sesuje kot hišica iz kart.

Dostop do luke Koper,nam ne morejo preprečiti nikoli,tudi če je samo plovni koridor in ta pas ni naša last.Kar se pa tiče same luke Koper,jo bomo vsaj po zadnjih dogajanjih uničili sami,tako kot mnoge firme in podjetja do sedaj...
Lešnik
# 30.12.2017 ob 14:10
V slovensko morje vplule tri hrvaške ribiške ladje s policijskim spremstvom

Hrvati se z vami igrajo in dobro vedo, da ne boste storili nič.
Pisanje not in zaznamki dogodkov pač niso > arbitaža iz papirja v prakso<.

V Zagrebu se valajo po tleh od smeha. Jim niti ne zamerim.
el kondor prevc
# 30.12.2017 ob 14:02
Nismo mi Izraelci. Oni bi iz včeraj na danes že obvladovali celotno Istro in morje do Pule, do 1. januarja pa bi zraven kot bonus vzeli še Krk in Pag.
drg
# 30.12.2017 ob 12:14
Na našo vojsko se skratka ne sme več računati. Če bo do česa prišlo, bomo prepuščeni sami sebi. Morda se bo naša vojska spravila celo na nas .. me ne bi presenetilo.
metod.zaplotnik
# 30.12.2017 ob 12:11
Kakršna država, takšna vojska.
foxhunt
# 30.12.2017 ob 11:34
Kako dodatek za delo v tujini? Saj za Hrvate je to Sovenija. Ce delas v EU to ni tujina. Lahko bi bili veseli, da se borijo za svojo drzavo, oni bi dodatek za sedenje na hribu. Svasta. Ce bi general Maister zahteval dodatek, bi danes Stajerska bila pod avstrijo.
veza
# 30.12.2017 ob 09:09
božo1

Ne vem ali se temu lahko reče še kako drugače, kot igre brez meja.

ja, a druge ni, če ne bo zaropotala EK, bo odločalo mednarodno sodišče, tam bodo pa ugotavljali, kaj se je dogajalo na spornem območju, naši morajo vsakič priplut in registrirat- posnet, kaj se je zgodilo.
Kazalo