Slovenska policija si preko Europola izmenjuje vedno več informacij. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Slovenska policija si preko Europola izmenjuje vedno več informacij. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Slovenija bo v soboto praznovala deseto obletnico polnopravnega članstva v Europolu - evropskem policijskem uradu.

Slovenska policija in Europol bosta v policijski akademiji v Tacnu pripravila dvodnevni strokovni seminar, ki je namenjen obravnavi operativnih dejavnosti Europola in zaznamovanju 10. obletnice polnopravnega članstva slovenske policije v Europolu

Europolovi glavni nalogi sta omogočanje izmenjave operativnih informacij in učinkovita podpora policijam držav članic pri preprečevanju in preiskovanju najhujših oblik mednarodno organizirane kriminalitete.

Zasnova sodelovanja, ki ga daje Europol, predvideva tesno sodelovanje in izmenjavo tudi najobčutljivejših informacij, ki ključno vplivajo na uspešen potek in zaključek operativnega sodelovanja.

"Preko Europolove mreže je bilo samo v letu 2013 izmenjanih skupaj več kot 300.000 informacij. Slovenija je v letu 2009 izmenjala 2800 informacij, lani pa že okoli 5000, kar nas uvršča na peto mesto po številu informacij," pravi Drago Menegalija z Generalne policijske uprave.

Pri tem Mengalija izpostavlja tudi dejstvo, da je Slovenija dejavno sodelovala pri izmenjavi podatkov, saj je v mnogih primerih posredovala ključne informacije, pri tem pa je izpostavil tudi konkreten primer dobre prakse, v katerem so se uporabljali izključno kanali Europola. Izmenjanih je bilo več kot 50 različnih informacij.

"Europolovi analitiki so izdelali 10 poročil "cross-check" in pri izmenjavi informacij o osebah in uporabljenih telefonskih številkah je prišlo do 15 zadetkov v bazah Europola," še dodaja Drago Menegalija.

V slovenski policiji še poudarjajo, da mreža uradnikov za zvezo, nastavljenih v Europolu, omogoča Sloveniji hiter in neposreden dostop ne le do policij vseh držav članic EU-ja, ampak tudi širše, npr. ZDA, Kanada, Avstralija, Kolumbija.

Europolov Center za računalniško kriminaliteto omogoča povezovanje klasičnih preiskav s preiskavami v medmrežju, kamor se seli veliko dejavnosti organiziranega kriminala. In še, v času zaostrenih finančnih razmer je ključna tudi zmožnost Europola, da finančno podpre posamezne obsežnejše preiskave.

Robert Škrjanc, Radio Slovenija