Kaj jemo? Foto: EPA
Kaj jemo? Foto: EPA
Konjsko meso
Dozdajšnje ugotovitve namigujejo na to, da do zamenjave mesa ni prišlo po nesreči, ampak je šlo za delovanje dobro organizirane kriminalne združbe. Foto: EPA

Švicarsko podjetje je zato ustavilo dobavo mesne hrane, ki jo dobiva od nemškega dobavitelja. Iz Nestleja so sicer sporočili, da je bila raven konjskega DNK-ja zelo nizka, a višja od enega odstotka, kar je dovolj za umik proizvodov. Še prejšnji teden so Švicarji zatrjevali, da njihovi izdelki ne vsebujejo konjskega mesa. "Zaradi odkritja ni ogrožena varnost hrane, toda napačno označevanje proizvodov pomeni, da nismo upoteštevali zelo visokih standardov, ki jih potrošniki pričakujejo od nas," so dejali.

Nestle se je tako pridužil celi seriji velikih evropskih proizvajalcev že pripravljene zamrznjene hrane, ki so kot po tekočem traku začeli odkrivati, da je v njihovi hrani, ki naj bi vsebovala govedino, v resnici od nekaj do kar sto odstotkov konjskega mesa.

Začelo se je na Irskem in na Otoku
Spomnimo, afera s konjskim mesom v deklarirano govejih izdelkih je izbruhnila v Veliki Britaniji, potem ko so tam odkrili sumljive lazanje. Sicer pa so primere konjskega mesa v uradno govejih izdelkih odkrili že na Irskem sredi januarja, in sicer v hamburgerjih, ki so jih naključno testirali. Do zdaj o zamenjavi konjskega z govejim mesom poročajo že iz 12 evropskih držav.

Avstrijske oblasti so tako odkrile konjsko meso v tortelinih, v katerih naj bi bilo samo goveje meso. Torteline prodajajo v Lidlu v Avstriji, ki je že odpoklical izdelek. Konjsko meso v govejih izdelkih so našli tudi na Norveškem.

Najbolj sporna zamrznjena hrana
V Franciji so medtem delno umaknili prepoved prodaje za izdelke podjetja Spanghero, ki se ukvarja s predelavo mesa. Vlada še preverja obtožbe, da so delavci omenjenega podjetja zavestno zavajali potrošnike in prodajali konjsko meso namesto govejega. Spanghero bo lahko nadaljeval prodajo mletega mesa, klobas in pripravljenih obrokov, ne pa tudi zamrznjene hrane. Prav ta je najspornejša, zato tudi v Veliki Britaniji in Nemčiji največ testov opravijo prav v zamrznjenih lazanjah in testeninah z mesom.

V Veliki Britaniji so sicer do zdaj opravili preizkuse na 2.500 mesnih proizvodih in odkrili le 29 izdelkov, v katerih je bilo tudi konjsko meso. A to za nacionalno agencijo za varnost prehrane še ni razlog za olajšanje.

Ukrepala je tudi Evropska unija, saj so se na izrednem sestanku države strinjale, da naj usklajevanje nacionalnih preiskav afere prevzame evropski urad Europol. Prav tako so ministri osmih držav, ki so najbolj vpletene v afero, v pozvali k prednostni obravnavi načrtovane reforme označevanja predelane hrane. V tem okviru se razmišlja o možnosti uvedbe obvezne oznake države izvora predelanih mesnih izdelkov.