Slovenija

Poudarki

  • Erjavec: Slovenija bo tožbo proti Hrvaški Evropski komisiji posredovala do konca februarja
Arbitraža je spremenila tudi mejo na kopnem Foto: BoBo
Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je dejal, da je namen današnje seje OZP-ja predvsem seznanitev poslancev z vsemi dejavnostmi v povezavi z uveljavitvijo arbitražne razsodbe. Foto: Reuters
VIDEO
Enotnost slovenske politi...

Dodaj v

Slovenska politika enotna glede arbitraže

Seja OZP-ja DZ-ja
12. januar 2018 ob 12:34,
zadnji poseg: 12. januar 2018 ob 18:26
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko je potrdil, da gre vlada v pravi smeri v svojih dejavnostih za izvajanje arbitražne razsodbe o meji s Hrvaško. Zadovoljna je tudi opozicija.

Seja odbora DZ-ja za zunanjo politiko je za zaprtimi vrati potekala štiri ure. Po njej je predsednik vlade Miro Cerar pojasnil, da je poslancem predstavil dozdajšnje dejavnosti vlade v povezavi z implementacijo arbitražne odločbe.

"Prikazal sem, da vlada deluje odgovorno, organizirano in dosledno in da je to tisto, kar najbolj potrebujemo v tem trenutku in v prihodnjih mesecih. Samo na ta način bomo lahko domačo in tujo javnost prepričali o tem, da je edina pot za dokončno zaprtje tega izziva implementacija arbitražne odločbe," je dejal premier.

Razpravo na seji OZP-ja je označil za zelo konstruktivno. "Odbor je na koncu na neki način potrdil, da gre vlada v pravi smeri," je povedal premier in zatrdil, da bo vlada nadaljevala dejavnosti kot doslej.

"Pripravljamo tudi vse za to, da bomo vložili ustrezna pravna sredstva, če Hrvaška ne bo spoštovala arbitražne odločbe," je napovedal Cerar.

Priprava tožbe proti Hrvaški
Pri tem je Cerar potrdil napovedi, ki jih je še pred začetkom seje podal zunanji minister Karl Erjavec, da bi Slovenija lahko gradiva za tožbo poslala Evropski komisiji že do konca februarja.

"Bomo pa najprej zahtevo naslovili na Evropsko komisijo, če bodo evidentne kršitve, da se najprej ustrezno odzove komisija, šele potem - tako določa tudi postopek - če komisija tu ne bi bila dovolj aktivna, bo Slovenija morala sama vlagati pravna sredstva. Vsekakor pa dokumentiramo vse kršitve Hrvaške in jih evidentiramo," je v napovedi tožbe Hrvaške pred Sodiščem EU-ja pojasnil Cerar.

"Najbolje bi pa bilo, če bi Hrvaška privolila v implementacijo, da ne bi bili takšni koraki potrebni," je predlagal.

Glede morebitnega posredovanja Evropske komisije v sporu je Cerar izrazil pričakovanje, da bo bodisi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bodisi prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans "ponudil neke konkretne možnosti, ki bi privedle do implementacije arbitražne odločbe".

"O tem bom verjetno informiran v prihodnjih dneh, ko bo to na ravni komisije do neke mere izdelano," je dejal.

Izrazil je tudi zadovoljstvo, da je hrvaški premier Andrej Plenković napovedal odhod v Bruselj in srečanje z Junckerjem. "To vidim kot zelo pomembno dejanje, kajti najprej je zelo pomembno, da komisija skuša nagovoriti Plenkovića, torej Hrvaško, s svojim stališčem, ki je identično slovenskemu, da je treba odločbo implementirati. Potem pa se bom tudi sam, če bo to potrebno, vključil v take pogovore," je dejal Cerar.

"Bistveno pa je, da Slovenija povsem mirno, odgovorno in dosledno izvaja arbitražno odločbo," je še dodal premier.

Cerar: V stiku smo s prebivalci, z ribiči
Poudaril je, da so slovenske oblasti "vsakodnevno v stiku z ljudmi ob meji, ko gre za vprašanje njihovega statusa in druga vprašanja". "Tudi smo v stiku s slovenskimi ribiči, tako da ljudje dobivajo odgovore, če imajo kaka vprašanja. Zakonodajo smo ustrezno sprejeli, zdaj jo dopolnjujemo še v tistih detajlih, ki so potrebni, da se zadeva dokončno izvrši," je povedal Cerar.

Glede kazni, ki jih slovenske oblasti napovedujejo hrvaškim ribičem, ker lovijo v morju, ki je po arbitražni razsodbi pripadlo slovenski strani, pa je Cerar opozoril, da gre za izvajanje korakov, ki jih je Slovenija že prej "jasno in javno napovedala".

"Zdaj enostavno dosledno izvajamo novi režim, nove pristojnosti, ki nam jih daje arbitražna odločba. Rok za pripravo implementacije je potekel in zdaj se ta implementacija dogaja," je poudaril.

"To pomeni, da na neki način rutinsko izvajamo postopke. Če seveda hrvaški ribič ali kdor koli stori neki prekršek na našem morju ali ozemlju, se pač to evidentira, izda ustrezna odločba, in če je za to predvidena denarna ali druga sankcija, bo ta izvršena. To počne vsaka država," je povedal.

"To so tista dejanja, s katerimi zelo jasno izkazujemo, da mislimo resno, ko govorimo o pravu. In spoštovanje vladavine prava je tista pot, ki jo Slovenija v tem in vseh podobnih primerih zagovarja," je še izjavil slovenski premier.

Erjavec: Sem za time-out
Erjavec meni, da se bo na današnji seji OZP-ja znova potrdila enotnost slovenske politike pri reševanju arbitražnega zapleta s Hrvaško. "Vse politične stranke menijo, da je treba uveljaviti arbitražno razsodbo. Predsednik opozicijskega SDS-a Janez Janša meni, da je čas za time-out. Lahko ga imamo, vendar moramo nadaljevati vse dejavnosti, kar zadeva pripravo tožbe za Sodišče EU-ja," je dejal. "Sem pa za to, da imamo time-out, ko gre za incidente, ki jih enostransko povzroča hrvaška stran, vendar to ni v naši moči," je še povedal zunanji minister.

Teh incidentov je bilo na morju po podatkih policije od 30. decembra, ko je Slovenija uveljavila arbitražno razsodbo, 55, od tega 21 vplutij ribiških plovil in 34 vplutij policijskih.

Lani v pol leta - od razglasitve arbitražne razsodbe - so našteli več kot tisoč vplutij hrvaških plovil v območje, ki ga je Sloveniji kot njeno potrdilo arbitražno sodišče. V prejšnjih letih pa so jih v vsem letu našteli okoli 300 ali 400.

Janša zadovoljen
Janša je sejo označil za koristno. "Če kaj, nam je, mislim, uspelo poenotiti vladno politiko glede tega vprašanja," je dejal. Tako je potrdil enotnost slovenske politike glede izvrševanja arbitražne razsodbe. "Ostaja tudi enotnost s samega začetka, da je ta arbitražni sporazum dejstvo, mimo katerega ne moremo," je potrdil. "So pa seveda razlike v oceni, koliko je to za Slovenijo dobro ali ne," je hkrati dodal.

V opisu poteka seje, ki je sicer potekala za zaprtimi vrati, je Janša povedal, da so poslanci slišali "nekaj koristnih informacij iz različnih pogovorov, ki omogočajo nekoliko boljši pregled nad situacijo".

"Ključno je to, da se ne vzbujajo prevelika pričakovanja. Drugič, da je Slovenija dosledna in da vlada govori z enakim jezikom, da se tu ne zaletavamo z raznimi blokadami. In da znamo našim sogovornikom stvari tudi pojasniti in da se nekaj naučimo tudi iz preteklih izkušenj," je povzel.

Odziv hrvaške politike
Hrvaško zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da ne vidijo nobenega razloga za slovensko tožbo na Sodišču EU-ja. Če bo Slovenija to naredila, pa bo Hrvaška ustrezno odgovorila. Kot so zatrdili, Hrvaška ne krši evropske zakonodaje s svojo odločitvijo, da ne bo sprejela arbitražne razsodbe, posledično pa niti njene implementacije. Dodali so, da so jasni razlogi, zakaj je Hrvaška izstopila iz arbitražnega postopka. Omenili so zakone, ki jih je slovenska vlada poslala v DZ zaradi arbitražne odločbe, ki je potrdila levi breg Dragonje kot hrvaško ozemlje, vključno s štirimi naselji. "Mlini, Škudelin, Bužin in Škrile so bili in ostali del Republike Hrvaške in pod nadzorom hrvaških državnih organov tako pred osamosvojitvijo Hrvaške kot po njej. Njihovi krajani so bili in so prebivalci Hrvaške. Zato ta slovenska poteza nima nobenih učinkov na prebivalce teh naselij," so odgovorili. "Slovenija je v 90. letih prejšnjega stoletja sprejela zakon, ki je protipravno zajel tudi del hrvaškega državnega ozemlja, a ni na noben način vplival na meddržavno mejo," so zapisali. "Hrvaška je takoj po sprejetju tega zakona protestirala in Slovenija je kmalu umaknila sporna določila, ki od takrat niso bila veljavna," so dodali.

G. C., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Gastrbajtr
# 12.01.2018 ob 13:04
@intelekt

Močno dvomim, da bi sodišče v Luxemburgu delovalo proti sodišču v Haagu.
Tao3
# 12.01.2018 ob 12:54
Sem tudi jaz bral prispevke na hrvaških portalih, kako se Hrvatje veselijo, da bi Janša uspel na volitvah 2018, ker jim je on še edina nada, da ne bo potrebno uveljaviti AS, drugače pa vsi že tiho priznavajo, da dolgo ne bo šlo. Ampak ja, ĐĐ se je samoustrelil v koleno in preimenoval stranko v SĐS.

Našim politikom pa, samo mirno in gremo po pravni poti. NIČ popuščanja Hrvatom, ker nas bodo spet žejne prinesli preko potoka. AS je mednarodno pravno veljavna in ad acta pogodba. To je to ... Oni bi sprejeli kar jim gre v prid in HKRATI bi še VEČ morja ... jok brate ...
peacebok
# 12.01.2018 ob 13:03
Pravilno, pa naj jih sodišče EU kaznuje.

Ko bodo postavljeni pred dejstvo velikih finančnih kazni, bodo morali priznati arbitražno odločbo.
moonylink
# 12.01.2018 ob 13:09
Kakšna napaka. Če enkrat pogrnemo na sodišču je konec debate. Hrvati dobijo svoje.

ne bomo nic pogrnili na sodiscu, dejstva so jasna - zgodile so se nepravilnosti ki pa niso bile dovolj velike da bi lahko eden od partnerjev kar odstopil od arbitraze.

To je bila izjemno neprofesionalna, enostranska in obupana poteza hrvaske strani ki je ne bo priznalo nobeno sodisce, to je dejstvo.
genniuuss
# 12.01.2018 ob 12:47
so že izjavili, da se z njim bojo lakše dogovarali. ja so se dogovarali, mutna posla balkanska spet

????
SamoRes
# 12.01.2018 ob 13:59
Janša je mnenja, da je čas za time out

Čas je za Janšev out iz politike
dusan21
# 12.01.2018 ob 15:31
Vsi tisti,ki navijate za Hrvate - naj vas bo ensotavno sram. Takih slovencev ne potrebujemo.
Kar se pa tiče pogovorov našega arbitra z našo predstavnico, pa naj dodam le tole :
a ste vi vsi skupaj res tako naivni in mislite, da se hrvaški arbiter ni nič pogovarjal s hrvaškimi predstavniki v tej zgodbi ?
Seveda se je, celo bival je v času arbitražnega postopka kar na hrvaški ambasadi.Res verjamete da se tam niso nič pogovarjali ???
Ne vem pa kaj je počela naša SOVA, pa naše vlade, da tega niso predstavile širši javnosti kot kršitev arbitražnega postopka.
Tako, da smo si vsi skupaj na jasnem :
naš arbiter se je pogovarjal z našo predstavnico
in
hravški arbiter se je pogovarjal s hrvaškimi predstavniki v postopku.
Kar se pa tiče Hrvaške, pa vsi vemo, da je panično iskala dlako v jacu, samo da bi lahko odpeketali iz te zgodbe. A jim to ensotavno ni uspelo.
Zdaj pa vsi hrvatje v jok in na drevo ....
penzl
# 12.01.2018 ob 13:22
Nisem pravnik, a kolikor sem seznanjen s to temo se mi zdi, da Slovenija te tožbe ne more izgubiti. Nihče razen Hrvatov ne izpodbija integritete in pristojnosti arbitražnega sodišča, in kot je že @Gastrbajtr izpostavil, je zelo malo verjetno da bo eno mednarodno sodišče nasprotovalo drugemu.

Vprašanje samo kako bodo naši dripci izpeljali to zadevo.
garmond
# 12.01.2018 ob 16:18
Res, kako nekateri vlečejo s Hrvati. Zgleda, da se kolaboracije v Sloveniji ne bomo nikdar rešili. To je tudi slab znak za to, da bomo Slovenci v prihodnosti obstali kot narod.
samogledam
# 12.01.2018 ob 13:15
Pričakovano...gremo dalje v skladu z postopki.
komsomolec
# 12.01.2018 ob 13:08
general Čad je predlagal Sloveniji, da ji preda komplet Reški korpus in ne Zagrebu. Niso hotli. Tako bi imela Slovenija močne adute za mejo na morju.

https://www.jutarnji.hr/tudman-je-slovencima-uoci-pada-vukovara-nudio-piranski-zaljev-u-zamjenu-za-oruzje

janša, peterle, kacin ...
dalton1
# 12.01.2018 ob 16:40
Janša, kot vodilni slovenski nacionalist, ne bo šel nikoli. tudi besedno ne , v odkriti konflikt s Hrvati. Če bi to storil bi že drugi dan Jutranji list objavil dokumente o prodaji orožja, koliko ga je bilo, koliko ogromno milijonov so zanj plačali, komu so denar v kešu izročili, gre za veliko količino denarja, ki ga slovenski proračun niti centa ni nikoli videl. Je pa Janša zaustavil pošiljko orožja na mariborskem letališču za Bosno, ki ni imela s čem plačati. To ni neki predvolilni prispevek, ampak so to že dolgo znana dejstva zapisana tudi v knjigah in številnih pričevanjih.
nonparel
# 12.01.2018 ob 16:06
Bravo Karl, ti si ded, pa domoljub tudi, za razliko od Janše, ki hodi v Zagreb k Plenkoviču paktirat s Hrvati.
politik kritik
# 12.01.2018 ob 13:31
Zadeve bi morali vložiti že 30.12.2017, ali pa vsaj po prvih incidentih.

Kakorkoli pa v primeru zmage seveda pričakujemo tudi denarno nadomestilo za po krivem, blatenje dobrega imena Slovenije in Slovencev (spomnite se kaj so hrvati počeli na skupščini Združenih narodov) in pa nadomestilo za nezmožnost uporabe našega ozemlja.
oliva
# 12.01.2018 ob 15:24
"Neverjetno kako janšisti zagovarjajo Hrvate in so proti temu, da Slovenija uveljavi arbitražno razsodbo."

Res grozljivo, prav za ne verjet (četudi jih poznaš)!
Praaslovan
# 12.01.2018 ob 14:38
Erjavec se dobro drži in ne popušča. Janševci nimajo kaj delat zraven Hrvati imajo vse podatke o trgovini z orožjem.
lojze47
# 12.01.2018 ob 13:37
Zakaj nihče ne spomni Junkerja kako je EU komisija nastopila proti Hrvaški v primeru ZERP in Lex Perković.
komsomolec
# 12.01.2018 ob 12:41
hrvati nalašč nočejo priznati arbitraže, da delajo janšatu reklamo in si želijo da zmaga volitve, so že izjavili, da se z njim bojo lakše dogovarali. ja so se dogovarali, mutna posla balkanska spet. se ni kaj dogovarjati s hrvaško vlado, arbitražna sodba je dokončna in hrvaška jo mora spoštovati in implementirati. Basta.
božo1
# 12.01.2018 ob 16:49
Kaj je možno razumeti "našu prijateljsku državu" za prijateljsko, ko tole pogledaš?
-hrvaška morska obala ob Jadranu : 1.777 km
-slovenska morska obala ob Jadranu : 43 km

a) črta med rti Savudrija-Piran = 4,9 km
a1) polovica črte = 2,45 km
a2) tretjina črte = 1,63 km
b) razlika a1-a2 = 0,82 km(800 metrov) (ta razlika za "prijatelje" ni sprejemljiva?!)

Op.: zelo poenostavljeno, ker v litrih vode je nekaj drugače ali pa še bolj v nebo vpijoče.
- kaj pa "stik" pomeni za nacionalni interes prijateljev?

Tu ni druge, le "sud", če je!
FemShepard
# 12.01.2018 ob 18:54
Torej si zdaj v CV poleg naturalizacije in propadlih poskusov podjetništva dodal še hipotetično vojno nakladancijo.

Reče se "če bi bil zdrav", ne pa "da sam bio zdrav"

Slovenština :)
FemShepard
# 12.01.2018 ob 17:56
Srbi, tudi, če bi hoteli, ne bi mogli biti naši sovražniki, ker so nas oni ustvarili.

Take izjave samo potrjujejo to, kar sem rekel. Poleg posameznih izbruhov "slovenštine", seveda.
ga_moram_imet
# 12.01.2018 ob 13:50
Iz principa mora biti dogovor ARBITRAŽA! Ne dogovor med Slovenijo in hrvaško, ampak arbitraža! Pa naj kolinda in plehkovič in ostali požrejo svoje lape.
Ples
# 12.01.2018 ob 18:58
Oo, tudi Nedolžni se strinja. Ganljivo.
FemShepard
# 12.01.2018 ob 17:44
@tupamaross

Mi že bomo preživeli. Bomo usposobilivsaj 30 tisoč vrhunskega vojaškega kadra in po državi razmestili vsaj tisoč raket srednjega dosega, da se tako zavarujemo

srbi ste kronično v stanju "ogroženosti" in samo sanjate o vojaških konfliktih, kot da vam niso dovolj prejete klofute iz zadnjih vojn.
Franc Jožef I.
# 12.01.2018 ob 13:27
V kot jih stisnt!
zozozo
# 12.01.2018 ob 13:26
A je Evropska komisija ali pa ECJ že kdaj razsojala o mejnih sporih?

Hrvati bojo prej ali slej morali priznati arbitražo, ampak če Erjavec začenja postopke pred organi, ki o teh zadevah ne nameravajo odločati, potem od tega ne bo ne vem kake koristi.
oliva
# 12.01.2018 ob 15:23
"Ubogi Slovenski narod in prekleta bodi kačja zalega, ki se rediš na Slovenskem trebuhu."

Res! :x

(ta folk je z nami sobival, si jemal ugodnosti, navidez prijatelj, brat!!!, a vseskozi s figo v žepu, izdajalec izdajalski)
pajcan
# 12.01.2018 ob 14:05
Neverjetno kako janšisti zagovarjajo Hrvate in so proti temu, da Slovenija uveljavi arbitražno razsodbo.
Sam sem z Erjavcem kot ZM zelo zadovoljen. Pravi ZM ob pravem času.
veza
# 12.01.2018 ob 20:00
GRADNIK
# 12.01.2018 ob 19:43

leta 1955 so naši podpisali dogovor s HRV, da je meja na sedanji strugi reke Dragonje, nikogar ne bom obtoževal. očitno so HRV bolj gledali v prihodnost, danes ne moreš tega spremeniti.
Heldarion
# 12.01.2018 ob 14:28
Res mamo srečo, da se uveljaljanje arbitraže začenja glih ~6 mesecev pred volitvami. Tako bo vlada zainteresirana, da vlada da nekaj jajc na mizo in vztraja pri uveljavitvi.

Če ne, bi najbrž gledal cincanje in odlaganje.
pajcan
# 12.01.2018 ob 21:30
penzl
# 12.01.2018 ob 14:29
Prijavi neprimerno vsebino
@pajcan: glede Erjavca je treba poudariti, da zdaj zgolj rešuje lastno sr..nje. Konec koncev je njegova podrejena nedovoljeno komunicirala s slovenskim arbitrom, pa še to na skrajno amaterski način.

Tako da je kot ZM objektivno odgovoren, da se je zadeva z arbitražo še dodatno zapletla zaradi nesposobnosti njegovih kadrov.
----------------------------------------
Vsi tisti, ki škodoželjno navijate za Hrvate, smešite Erjavca in ga krivite za odstop Hrvatov od arbitraže se globoko varate. Hrvati bi tako ali drugače odstopili od arbitraže saj so bili ves čas proti in so samo iskali izgovor kako to narediti. Lovijo se na nekakšne prisluhe kar je milo rečeno smešno. Slovenija mora vstrajati pri odločitvi arbitrov in spoštovanju mednarodnega prava in blokirati Hrvate pri vstopu v Shengen in še kje, v mednarodne institucije kot stran, ki ni sposobna živeti v sožitju s svojimi sosedi na podlagi dobrososedskih odnosov in nespoštovanja mednarodnega prava. Pika.
DrKult
# 12.01.2018 ob 23:31
Benji "Erjavec je nedvomno najmanj sposoben slovenski politik vseh časov. Zaradi proporcionalnega volilnega sistema lahko tak klovn zganja svoj cirkus in ne sprejema subjektivne ali vsaj objektivne odgovornosti za AS polom in še kaj drugega.
Izgubili smo večino kopna, koprsko pristanišče bo paralizirano zaradi provokacij ki jih bojo Hrvati izvajali v svojih vodah, investicija v drugi tir se bo zato izkazala kot stran vržen denar.
Kar počne naša politika sedaj je pranje možganov in nabiranje političnih točk za naslednje volitve. Hočejo prikazati poraz kot zmago.
Mimogrede, Slovenija pravtako ne upošteva AS-ja, saj se nismo umaknili s Trdinovega Vrha, tako so bo tožba stran vržen davkoplačevalski denar.
Nasprotni politični pol je goljufiv, pomaga nam lahko le kmečki punt."


Krneki. Kot prvo, naš volilni sistem je čisto ok, čeprav so kandidati pač kakršni so. Kot drugo so Hrvati počeli isto, kot smo počeli mi. Sekolec je govoril z agentko slovenske vlade, Vukas je pa spal na hrvaškem veleposlaništvu, kjer je bila gomila hrvaških agentov. Izgubili nismo nič, temveč je sodišče odločilo, da to pač ni naše. Sodba je daleč od idealne, a jo je potrebno spoštovati, kakršna je. Hrvati bodo lahko izvajali provokacije, ki bi vplivale na koprsko pristanišče samo v primeru, da jim dopustimo neupoštevanje arbitraže. Kar počne naša politika zdaj je točno to, kar mora početi, pa četudi se tebi zdi kot pranje možganov.

In še najpomembnejše, v tej točki najbolj izkažeš svoj domet. Slovenija še kako upošteva AS, vendar Trdinovega vrha po mednarodnem pravu ne more preprosto zapustiti, ker gre za vojaški objekt. Predajanje vojaških objektov pa predvideva določen protokol, ki je bil sprejet kmalu po drugi svetovni vojni s strani ZN in kasneje uveden v pravni sistem Evropske unije. Protokol veleva, da ga mora naša vojska predati njihovi, to pa ni mogoče, dokler Hrvaška ne prizna arbitraže.

Isuse bože, bi rekli Hrvati, koliko neznanja v enem komentarju.
veza
# 12.01.2018 ob 21:41
GRADNIK
# 12.01.2018 ob 21:05

Veza: To o podpisu dogovora leta 1955 je čista izmišljotina. Če vztrajaš da ni, pa mi povej kje in kdaj je bil ta dogovor ali sporazum objavljen! Jugoslovanski uradni list ta in ta ali slovenski Uradni list ta in ta ali hrvaški Uradni list ta in ta! Nikjer, nikoli, ničesar!


AS je to predstavilo, nihče ni protestiral, kaj imaš z mano?
Binder Dandet
# 12.01.2018 ob 19:11
Fantje in dekleta, slikajte ta naslov. Redko kot zeleni konji.
odprtizvezek
# 12.01.2018 ob 13:02
2 meseca prepozno!
bernr
# 12.01.2018 ob 21:05
To sem tudi jaz že enkrat napisal, da sumim v dogovore Janše.
Pustimo politiko, to so sami koristoljubneži in spletkarji. Bog ne daj da bi drugemu kaj uspelo.
noxy
# 12.01.2018 ob 20:41
Pravijo, da ne kršijo nobenega sporazuma, a kršijo že svojo pristopno pogodbo k EU. Pa jih naj razume, kdor jih lahko.
Franc 1952
# 12.01.2018 ob 13:29
Kadar Erjavec izjavlja kar koli, dobim koprivnico, ups, po novem, ošpice! Njegov jezik nas je že dovolj "koštal", pa še kar nabija!:(
ivod
# 12.01.2018 ob 13:29
Moge je dal Drnovšku črno na belem na mizo ... a bi bilo za Republiko Slovenijo prehudo ... in je zadeva končala bogsigavedikje :)
veza
# 12.01.2018 ob 22:23
pajcan
# 12.01.2018 ob 21:30

imaš prav, samo ne smemo izjavit, da blokiramo HRV, moramo natančno razložit razloge, zaradi katerih ne moremo podpirati HRV, to je pa nedoločena meja z vsemi sosedami, razen Madžarske.
Še Juncker je izjavil, da odslej ne bo nobene širitve v Evropi, dokler se ne bodo vpletene države vsega dogovorile.
Se pravi, ne moremo dovoliti Hrvatom vstopa v Šengen, ne pa, da nočemo tega storiti, ker nam nagajajo ali ker imamo to možnost in lahko izsiljujemo šibkejšega.
rudes
# 12.01.2018 ob 22:11
Zala10@, nisem pravnik, pa vprašam tebe. Kaj enostranska zavrnitev odločbe arbitražnega sodišča, je pa po mednarodnem pravu dopustna?
bleeeee
# 12.01.2018 ob 13:47
Če bi se Sodišče EU izreklo za pristojno (kar ni nujno), bi morda tožba tudi uspela. Vendar se mi glede na zadnjo reakcijo Hrvaške zdi, da utegne res priti do dogovora že pred koncem postopka pred SEU.
cairns
# 12.01.2018 ob 22:46
Hrvaško zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da ne vidijo nobenega razloga za slovensko tožbo na Sodišču EU-ja.

Slovenija pa ima samo en razlog.

Nespoštovanje odločbe AS.
Bombek
# 14.01.2018 ob 07:35
Slovenija z arbitražo več zgublja kot dobiva! Če bi se ji odrekli in zgodovinska dejstva vrgli na mizo pod nos hrvaški bi pa bilo drugače pol. In bi imeli na Hrvaškem dolge nosove, ker bi morali vrniti Međimurje z Čakovcem in še do reke Mirne ozemlje..cona B ! Samo naši politiki nimajo jajc ali poguma v zvezi tega so izdajalci lastnega naroda !
zapravico
# 13.01.2018 ob 09:18
Že 25 let gledam ene in iste face,kmalu bodo na položajih že njihovi otroci,in še zmeraj isto sranje
enix
# 13.01.2018 ob 09:04
to bi bila blamaža za hrvate, da akceptirajo kontaminiran AS,... sledi neuspešno tožarjenje!
DrKult
# 12.01.2018 ob 23:16
zozozo "A je Evropska komisija ali pa ECJ že kdaj razsojala o mejnih sporih?"

Saj Slovenija ne gre h komisiji in na sodišče EU z namenom razsodbe mejnega spora. Mi gremo na sodišče EU tožiti Hrvaško, ker ne upošteva sodbe arbitražnega sodišča. To sodišče torej ne bo odločalo o meji, temveč bo odločalo o tem, če je hrvaško neupoštevanje že sprejete sodbe o meji legalno ali ne. Ker bo to sodišče ugotovilo, da je neupoštevanje sodbe arbitražnega sodišča nelegalno, bo Hrvaški naložilo tudi ustrezne finančne in druge sankcije, kar bo na dolgi rok Hrvaško prisililo v implementacijo arbitraže. Verjemi, manj jim je važnih 5 litrov izgubljene vode kot pa izgubljene stotine milijonov, sploh glede na to, da so revni kot cerkvene miši. Sploh glede na to, da je večina arbitraže njim v prid.
GRADNIK
# 12.01.2018 ob 22:59
Veza, nič nima s tabo. Želim le, da ne ponavljaš neresnic!
Pred tedni sem bil na zelo odmevnem ljubljanskem predavanju prof.dr.Marka Pavlihe o Arbitražni razsodbi. Postavljeno mu je bilo vprašanje, če je on kdaj videl dokument, na katerega se je sklicevalo arbitražno sodišče pri svoji odločitvi, da naj ozemlje južno od Dragonje pripade Hrvaški. Priznal je, da dokumenta ne pozna in da ga ne pozna niti noben njegov znanec iz vrst pravnikov ter politikov. Zagotovil je, da takšen dokument ni bil nikoli nikjer objavljen. Kaj torej? S katerim dokumentom je Slovenija ozemlje južno od Dragonje odstopila Hrvaški? Takoj naj ga navede tisti, ki ga pozna, ne pa da nekaj lupetate brez veze in brez znanja, meni pa dajete negativne točke.
Ozemlje je bilo de-iure ves čas del Republike Slovenije in bi de-iure del Republike Slovenije tudi ostalo, če se ga ne bi zdajšnja izdajalska slovenska politika odločila takorekoč vsiliti Hrvaški. Kar je čista NACIONALNA VELEIZDAJA!
veza
# 12.01.2018 ob 22:27
in tudi HRV je prišla lahko v EU šele potem, ko smo zaprli določena pogajalska poglavja, to smo llahko naredili,ker smo se oboji strinjali z arbitražo.
Enako velja za naš vstop v Šengen, Šengenska meja je bila določena z podpisom HRV in SLO, da bo AS dokončno določilo mejo na tistih nekaj točkah, kjer se nismo mogli zmenit!
mežnar
# 12.01.2018 ob 21:37
tupamaross
# 12.01.2018 ob 17:36
Prijavi neprimerno vsebino
Kakorkoli obrnemo, Hrvaška se je ustrelila v koleno pa naj se
ta zadeva konča tako ali drugače. Če bo trmasta, si bo še v
drugo koleno ustrelila... Mi že bomo preživeli. Bomo usposobili
vsaj 30 tisoč vrhunskega vojaškega kadra in po državi razmestili
vsaj tisoč raket srednjega dosega, da se tako zavarujemo...
---------------------
tupamaross si ti Hrvat? Samo vprašam.
Kazalo