Bratuškova kot podpredsednica vlade, nič SAB-ovih ministrov? Mogoče, pravi generalni sekretar SAB-a Jernej Pavlič. Foto: BoBo
Bratuškova kot podpredsednica vlade, nič SAB-ovih ministrov? Mogoče, pravi generalni sekretar SAB-a Jernej Pavlič. Foto: BoBo


Glede na kadrovski razrez, partnerski sporazum in protokol o sodelovanju bo po napovedih generalnega sekretarja SAB-a Jerneja Pavliča svet stranke odločal, ali je sodelovanje v manjšinski vladi lahko koristno za državo. Njihova prioriteta je polno operativna vlada z več kot 46 glasovi, zato so tudi še vedno zelo zadržani do manjšinske vlade. "Ta pomeni prosti tek, veliko usklajevanja za malo rešitev," je dejal.

Na vprašanje, kako problematična je zahteva Levice po soglasju vsakemu ministrskemu kandidatu posebej, čeprav ne bi sedeli v vladi, je Pavlič odgovoril, da "če želiš uresničevati koalicijski oziroma partnerski sporazum, moraš za to zagotoviti kadre in prevzeti odgovornost".

Na vprašanje, koliko resnice je v tem, da Bratuškova noče biti ministrica, ampak izključno podpredsednica vlade, je Pavlič odvrnil, da je "veliko resnice v tem, da se resno pogovarjamo, da ne damo ministrov v to vlado".

O kadrovskem razrezu se sicer še niso pogovarjali, najprej morajo videti, ali bo sploh mogoče sodelovati v tej vladi, je dejal Pavlič. V SAB-u ne izključujejo možnosti, da bi projektno sodelovali z manjšinsko vlado. "Tudi od kakovosti ministrov je odvisno, ali bomo sposobni uresničiti, kar smo zapisali. Papir prenese vse," je dejal ob tem.

Pavlič kritičen do Tomićeve
Rešitve glede zdravstva in upokojencev, ki so jih po Pavličevih besedah izpogajali že z NSi-jem, so ostale v pogodbi enako zapisane, preden se je pogajanjem priključila Levica. Tako je bil kritičen do navedb poslanke Levice Violete Tomić, da bi po morebitni podpori Levice Marjanu Šarcu nekatere izmed socialnih ukrepov izključili iz pogodbe, saj po njegovem mnenju rušijo mir med partnericami, ki poskušajo oblikovati vladno koalicijo.

Poudaril je še, da je SAB-a med pogajanji iz koalicijske pogodbe izvzel kar nekaj rešitev iz predvolilnih zavez. Med njimi je tudi nižanje dohodnine, čemur je nasprotovala Levica.

Šarec ima za zdaj 43 podpisov
Stranke peterice, ki se dogovarjajo o oblikovanju manjšinske vlade, so sicer v DZ vložile kandidaturo Šarca za predsednika vlade s 43 podpisi. Rok za vlaganje mandatarskih kandidatur v drugem krogu po junijskih volitvah se izteče v petek, a ni pričakovati, da bi do takrat kandidaturo vložil še kdo. Glasovanje za mandatarja je predvideno prihodnji petek.