Z zahtevo za spremembo gradbenega dovoljenja so poskušali ustaviti rušenje. Foto: MMC RTV SLO
Z zahtevo za spremembo gradbenega dovoljenja so poskušali ustaviti rušenje. Foto: MMC RTV SLO
Vitoslav Türk
Družina Vitoslava Türka trdi, da objekt ni postavljen nezakonito. Foto: BoBo

Na upravni enoti so ugotovili enake okoliščine, kot so jih ugotavljali že ob našem razkritju, da so Türkovi gradili na črno - to je, da je gradnja neskladna z veljavnimi prostorskimi akti občine Piran. Na območju kmetijskih zemljišč take gradnje, kot jih imajo Türkovi, niso dovoljene.

Z zahtevo za spremembo gradbenega dovoljenja so Türkovi poskušali ustaviti rušenje. To jim je za nekaj mesecev tudi uspelo. Inšpekcija jim je namreč novembra lani odobrila odlog za čas, dokler upravna enota ne bo odločila o gradbenem dovoljenju.

Türkovi bi morali vili z bazenom porušiti do 30. oktobra lani, vendar tega niso storili. Gradbena inšpekcija bi lahko objekte že pred zahtevo za odlog porušila sama. Odločba gradbene inšpekcije za rušitev je bila namreč kljub vsem pritožbam Türkovih pravnomočna in izvršljiva. Razkošne nezakonite posesti pa še niso porušili, ker še ni prišla na vrsto.

Türkovi sicer vztrajajo, da ne gre za nezakonit objekt, ker gradbeno dovoljenje imajo in so ga zdaj želeli le dopolniti. Kot je znano, bi smela na zemljišču na Parecagu po takrat, in še zdaj veljavnih občinskih prostorskih aktih, stati le sušilnica sadja, saj imajo Türkovi gradbeno dovoljenje le za tak objekt.

Še vedno pa čakajo na odločitev Vrhovnega sodišča, kamor so se obrnili zaradi revizije glede inšpekcijskih odločb. Upravno sodišče jim je namreč tožbe zavrnilo.

Vil sicer ne smejo uporabljati, saj jim je to z odločbo prepovedala inšpekcija. Rižanski vodovod jim je odklopil vodo, Elektro Primorska pa elektriko, saj črne gradnje niso upravičene do komunalnih in drugih priključkov.

Da bi Türkovim na podlagi trenutnih prostorskih aktov in predvidenih sprememb prostorskega načrta uspelo pridobiti tako spremenjeno gradbeno dovoljenje, s katerim bi lahko legalizirali svoje objekte, je malo verjetno, menijo tudi na občini Piran. »Občina pripravlja osnutek novega prostorskega načrta in vanj ne bomo vnesli Turkovih hiš, apartmajev, bazena in garaže, ampak le tisto, kar jim je omogočalo gradbeno dovoljenje iz leta 2002, to so gospodarski objekt, podporni zidovi in rastlinjak. V OPN vnašamo izključno objekte, ki imajo pravnomočna upravna dovoljenja,« so nam odgovorili s piranske občine.

Gradbeni inšpektorji so lani porušili 21 objektov, 27 objektov se je rušenju izognilo z legalizacijo. Od decembra 2013, ko je bil sprejet zakon, ki omogoča odlog rušenja, je gradbena inšpekcija izdala 300 sklepov o odlogu. Gradbena inšpekcija neuspeh v boju s črnimi gradnjami redno pripisuje premajhnemu številu inšpektorjev in skromnemu razpoložljivemu proračunu. Za rušenje so imeli lani na voljo nekaj manj kot 200 tisoč evrov.

Eugenija Carl, TV Slovenija