Vila družine Türk še stoji. Foto: MMC RTV SLO
Vila družine Türk še stoji. Foto: MMC RTV SLO


Podjetje Virtus in zakonca Türk so namreč 29. junija prejeli dve odločbi, v katerih je zapisano, da sta počitniški hiši nelegalno zgrajeni, zato ju morajo porušiti v dveh mesecih. Včeraj so še trdno stali, zato je zdaj na potezi inšpektor.

Tega Türkovi pričakovano sami niso storili, so se pa na odločbo pritožili. Vitoslav Türk nam je v telefonskem pogovoru zagotovil, da zakonito zgrajenih objektov niti pod razno ne bodo porušili in da bodo zakonito gradnjo dokazali v postopku na sodišču. Na inšpekcijsko odločbo so se pritožili, obravnava jo ministrstvo, zato še ni pravnomočna. A na inšpektoratu pravijo: pritožba ne zadrži njene izvršitve, zato bodo po današnjem dnevu opravili kontrolni pregled in nato odločili o izvršbi - to pomeni, da bi lahko inšpekcija rušenje naročila sama. Prvi Türkov sosed Jože Mejak se s takšno rešitvijo ne strinja: "Jaz bi svetoval, da ne rušijo. Bolje bi jo bilo vzeti in dodeliti dobrodelni ustanovi."
Takšno pobudo je slišati pogosto, a je s pravnega vidika nemogoča. V tem trenutku ni mogoča niti legalizacija, pravi načelnik upravne enote Piran, Ivan Seljak. "To bi bilo mogoče, če bi občina sprejela takšen prostorski akt, ki bi legalizacijo takšnega objekta omogočil."
To se je denimo zgodilo z dolgoletno črno gradnjo Marka Jakliča, v piranski občini pa o tem ne razmišljajo. Türkovi nepremičnin na Parecagu v skladu z odločbo ne bi smeli niti uporabljati, a sosedje jih tam še vidijo, čeprav so jim odklopili elektriko in vodo.
Tjaša Škamperle, Radio Koper