Inšpekcija je Türkovim z odločbo prepovedala uporabo objektov, Rižanski vodovod jim je odklopil vodo, Elektro Primorska pa elektriko. Foto: MMC RTV SLO
Inšpekcija je Türkovim z odločbo prepovedala uporabo objektov, Rižanski vodovod jim je odklopil vodo, Elektro Primorska pa elektriko. Foto: MMC RTV SLO
Türkovim odložili rušenje

Družini Türk nezakonite gradnje v Parecagu tako še ni treba porušiti. Gradbena inšpekcija ji je namreč odobrila odlog rušenja, saj je zaprosila za spremembo gradbenega dovoljenja. To ji omogoča decembra lani sprejeta zakonodaja, s katero je takratna vlada stopila naproti črnograditeljem.

Gradbena inšpekcija bi lahko hiši družine Türk v Parecagu do prejšnjega tedna porušila sama. Odločba o črni gradnji in rušenju je bila kljub številnim rednim in izrednim pravnim sredstvom, ki jih uporabljajo Türkovi, pravnomočna in izvršljiva. A očitno to ni bila prioriteta.

Zdaj so jih Türkovi prehiteli in zaprosili za odlog. Na Upravno enoto Piran so vložili vlogo za spremembo gradbenega dovoljenja, kar je potrdil načelnik Ivan Seljak.

"Zahtevo za spremembo gradbenega dovoljenja smo od podjetja Virtus prejeli pred desetimi dnevi, odločili bomo v mesecu, dveh. Zdaj preverjamo pogoje," je povedal Seljak, ki ne želi prejudicirati odločitve upravne enote. Prostorski akti v piranski občini pa se po njegovih besedah v zadnjem času niso spremenili tako, da bi bile možne takšne gradnje, kot so si jih na kmetijskem zemljišču privoščili Türkovi.

"Z gradbenim dovoljenjem razpolagamo od 15. 2. 2002 dalje. Odlog je odobren zaradi vloge za dopolnitev dovoljenja," vztraja Metka Türk.

Še vedno pa čakajo odločitev Vrhovnega sodišča, kamor so se obrnili zaradi revizije glede inšpekcijskih odločb. Upravno sodišče jim je namreč tožbe zavrnilo. Inšpekcija jim je z odločbo prepovedala uporabo objektov, Rižanski vodovod jim je odklopil vodo, Elektro Primorska pa elektriko. Gradbena inšpekcija je od decembra lani, ko smo dobili popravljen zakon o graditvi objektov, odobrila okoli 200 odlogov za rušenje.

Člen 156. a Zakona o dopolnitvi Zakona o graditvi objektov pravi, da se lahko inšpekcijske odločbe odložijo, če inšpekcijski zavezanec izkaže, da gre za stanovanjsko stavbo, v kateri vsaj od začetka inšpekcijskega postopka dejansko in neprekinjeno prebiva inšpekcijski zavezanec ali druge osebe in nimajo v lasti in posesti drugega primernega stanovanja, če se v objektu vsaj od začetka inšpekcijskega postopka neprekinjeno opravlja gospodarska dejavnost in bi zaradi izvršitve inšpekcijskega ukrepa inšpekcijskemu zavezancu grozila hujša gospodarska škoda, če je zavezanec dal pobudo za spremembo prostorskega akta, ki jo je občina že vključila v postopek sprememb prostorskega akta in se je pisno opredelila, da jo bo upoštevala pri naslednjih spremembah in če je zavezanec vložil popolno zahtevo za izdajo gradbenega ali uporabnega dovoljenja.

Tjaša Škamperle, Radio Koper

Türkovim odložili rušenje