Kljub v Sloveniji rojenemu otroku so družino deportirali na Hrvaško. Foto RTV Slovenija. Foto:
Kljub v Sloveniji rojenemu otroku so družino deportirali na Hrvaško. Foto RTV Slovenija. Foto:
Protest, azilni dom Ljubljana
Protestniki pred azilnim domom so želeli postopek ustaviti. Foto: Tina Lamovšek.

Niti protesti pred azilnim domom niti opozorila varuhinje človekovih pravic niso ustavili deportacije sirske družine na Hrvaško po skoraj dveh letih bivanja v Sloveniji. Ministrstvo za notranje zadeve se je sklicevalo na dublinsko uredbo in odločanje preložilo na hrvaške organe.

Ob negativni odločbi pobegneš drugam
Devet mesecev pozneje Korba z družino še vedno čaka na odločitev hrvaške birokracije. "Zelo je težko in zapleteno. Če dobiš tri negativne odgovore, moraš vzeti dokumente in pobegniti v drugi del Evrope," pripoveduje Carol Korba, ki je nastanjena v Zagrebu. Prav zato si želi, da Ahmad ne bi doživel usode njene družine.

"Mi smo izgubili vse"
"Ahmad govori slovensko in ima delo. Tudi moj mož je imel službo v Sloveniji. Zdaj nima službe. Ahmad bo veliko izgubil, kot smo mi. Mi smo izgubili vse. In Ahmad bo na istem,” nam je povedala Korba.

Podajanje med državamiVaruhinje niso slišali
Njene deportacije na Hrvaško ni ustavilo niti njeno zdravstveno staje in ne pozivi varuhinje človekovih pravic. "Gre pa za izjemen primer, kjer menimo, da je treba uporabiti vso človečnost in ravnati z največjo mero pravičnosti,” je tedaj povedala Vlasta Nussdorfer.

Nekaj mesecev pozneje so družino deportirali. Iz Slovenije jo še vedno obiščejo prijatelji, drugih stikov nima. Čeprav bi morali odločiti v šestih mesecih, odločitve zamujajo. In nihče ne ve, ali je ne bodo morda z novo odločitvijo prestavili le korak naprej v birokratskem kolesju.