Janez Janša na javni seji senata višjega sodišča v zadevi Patria leta 2014. Foto: BoBo
Janez Janša na javni seji senata višjega sodišča v zadevi Patria leta 2014. Foto: BoBo

"Po več kot petnajstih letih sage o Patrii je slovenska karikatura pravne države končala zadevo z razglasitvijo nedolžnosti," je v odzivu na sklep ustavnega sodišča na Twitterju zapisal Janez Janša. Dodal je, da je ustavno sodišče "po dolgem oklevanju zavrglo našo pritožbo zoper zastaranje in sporočilo, da ima njihova odločitev enake pravne posledice kot oprostilna sodba".

Sorodna novica Janša želel vsebinsko odločitev pri Patrii, a vrhovno sodišče potrdilo zastaranje zadeve

Proces Patria, ki ga je Janša označeval za politično motiviranega, je predsedniku SDS-a sprva prinesel obsodilno sodbo. Zaradi prejemanja obljube daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov Patria je bil obsojen na dveletno zaporno kazen. Kazen je začel prestajati junija 2014, tik pred državnozborskimi volitvami, po odločitvi ustavnega sodišča so ga nato izpustili iz zapora. Kljub zaporu je bil sicer na volitvah 2014 izvoljen za poslanca, SDS pa je tedaj prehitela stranka SMC.

V ponovljenem sojenju je zadeva leta 2015 zastarala, Janša pa se je zoper zastaranje pritožil na ustavno sodišče, saj je tedaj ocenjeval, da bi lahko v ponovnem postopku dosegel oprostilno sodbo in tako nedvoumno dokazal svojo nedolžnost.

Kot je razvidno iz sklepa, ki ga je objavil Janša, je ustavno sodišče njegovo pritožbo zdaj zavrglo, saj po soglasnem mnenju tričlanskega senata, ki so ga sestavljali Katja Šugman Stubbs, Rajko Knez in Marijan Pavčnik, zanjo ni bilo izkazanega pravnega interesa. "Postopek pred sodiščem je bil ustavljen in se je končal brez obsodbe, zato pritožnik neizpodbojno velja za nedolžnega," je zapisano v odločbi.