Cekuta bo na zaslišanju najverjetneje moral pojasniti tudi obtožbe Janeza Janše. Foto: MMC RTV SLO
Cekuta bo na zaslišanju najverjetneje moral pojasniti tudi obtožbe Janeza Janše. Foto: MMC RTV SLO
Anton Rop
Rop je dejal, da je bil v času, ko je prišlo do afere Patria, opozicijski poslanec, ki ni imel nobenega vpliva. Foto: EPA
Janez Janša
Janeza Janšo so kriminalisti v četrtek zasliševali več kot tri ure. Foto: MMC RTV SLO
Zaslišanja v zadevi Patria

Cekuta je bil zaslišan kot osumljenec, tako kot v četrtek Janez Janša, ki je po zaslišanju dejal, da iz vabila ni bilo vidno, česa je osumljen. Janša je tudi dejal, da so mu finski zasliševalci pokazali dokument, iz katerega naj bi bilo razvidno, da je Jure Cekuta zbiral informacije o tem, kako priti do posla v Sloveniji.

Cekuta: Dokument verjetno ne obstaja ...
Cekuta je te navedbe zavrnil in ob prekinitvi zaslišanja dejal, da dokument, o katerem je govoril Janez Janša, verjetno ne obstaja, saj ga ni videl.

Janša: Dokument obstaja
Janez Janša
se je na trditev odzval in dejal, da Cekuta ne more zanikati obstoja štabnega dokumenta, "ker pač obstaja, to je znano dejstvo". Po njegovih besedah lahko "zanika svojo vlogo pri nastajanju tega dokumenta, čeprav na vrhu piše, da je nastal na podlagi informacij Cekute in so tudi navedene pozicije, ki jih obvladuje, zato da Patria dobi ta posel".

Cekuto so kriminalisti zasliševali od osmih zjutraj in po prekinitvi za kosilo nadaljevali do večera. Na vprašanje novinarja, kdo torej laže, on ali tisti, ki je v finski Patrii dokument napisal, je Cekuta odvrnil "jaz nikoli ne lažem". Ob tem je Cekuta še zanikal, da bi Patrii sporočal kakršne koli informacije, prav tako pravi, da ni posredoval informacij o nekdanjem premierju Antonu Ropu.

Poslovneža Walterja Wolfa je nazadnje videl pred desetimi leti, trdi, nič pa ne ve niti o drugih imenih, ki se pojavljajo v zadevi Patria.

"Nisem dolžan dajati poročil o mojih dohodkih"
"Sem samostojni ustvarjalec na področju kulture, nisem vključen v nobeno stranko, v nobeno podjetje in nisem dolžan dajati poročil o mojih dohodkih," pa je Cekuta odgovoril na vprašanje novinarjev, zakaj je od poslovneža Wolfganga Riedla prejel 340 tisoč evrov.

Po njegovih besedah so bili finski zasliševalci korektni, njegovo zaslišanje pa končano, zato pričakuje, da bo "zdaj izključen iz tega dogajanja".

Rop Cekute ne bi niti prepoznal
Na četrtkove izjave Janeza Janše pa se je odzval tudi Anton Rop. Dejal je, da sploh ne ve, ali bi Jureta Cekuto prepoznal, če bi ga srečal na cesti.

Kot je znano, je Janez Janša v četrtek po zaslišanju medijem dejal, da mu je bil predstavljen štabni dokument, ki je nastal maja leta 2005, kjer naj bi pisalo, da je finsko podjetje načrtovalo, kako posel dobiti v Sloveniji. Dodal je, da je iz tega dokumenta razvidno, da je nastal na podlagi informacij Jureta Cekute. V dokumentu je po Janševih besedah tudi zapisano, da ima ta oseba, ko gre za lobiranje za posel, "pokrite" nekatere stike, kot so predsednik države in predsednik vlade (takrat Janez Drnovšek in Anton Rop).

Rop je odvrnil, da gre za absurd in stvar, ki ni vredna komentarja. Pojasnil je, da je bil v času, ko je prišlo do afere Patria, opozicijski poslanec brez vpliva. "Nedvomno pa nisem imel nobenega vpliva na Janšo." Dodal je, da takšen dokument po njegovem lahko citira samo nekdo, ki želi na poceni način obrniti pozornost na drugega. Ob tem je dejal še, da če bi kar koli iz tega "obskurnega dokumenta" držalo, bi bil na zaslišanju on, ne pa Janša. "Jaz pa sem bil leta 2005 v Sloveniji verjetno zadnji, ki bi lahko vplival na to, da se Janša odloči za nakup patrij."

Janša: Rop na drugem mestu med politiki
Janez Janša pa trdi, da je Ropovo ime "na tem štabnem dokumentu napisano na drugem mestu med politiki, do katerih naj bi že ti viri Patrie imeli kanale v Sloveniji, tako da, če se želi Rop prepirati, se mora s tistimi, ki so te informacije posredovali, ali s preiskovalci". "Jaz sem samo povedal tisto, kar piše na tem dokumentu," še dodaja.

Prvak SDS-a je za POP TV komentiral tudi svoje zaslišanje, ki je zaradi prevajanja in pregledovanja zapisnika trajalo okoli štiri ure. Dejal je, da so mu vmes zastavili dve, tri vprašanja, vmes pa naj bi finski preiskovalec Kaj Erik Björkquist pisal sms-sporočilo in, tako Janša, celo dajal izjave za tuje televizije.

Prepričan je, da proti njemu dokazov nimajo, saj je bil v štabnem dokumentu omenjen le enkrat, in sicer z imenom, priimkom in funkcijo. Vloga finskega preiskovalca naj bi bila bolj politična kot strokovna.

V dokumentu: Kako priti do Janše?
Dokument izpostavlja tudi težavo, kako priti do predsednika vlade po volitvah, torej Janeza Janše in njegove stranke, ter kako zadovoljiti njihove potrebe, je še pojasnil Janša. Nekdanji predsednik vlade se tako sprašuje, od kod finskemu novinarju Magnusu Berglundu podatki, da je J (ki naj bi predstavljal Janšo), prejel podkupnino, saj njemu samemu na zaslišanju ni bil, razen štabnega dokumenta, predstavljen niti en papir, v katerem bi bilo omenjeno njegovo ime ali črka J.

Cekuta: Nikoli nisem sodeloval s Patrio
Cekuta se je na Janševe navedbe odzval že v četrtek in dejal, da takšen dokument ne obstaja. Zatrdil je, da nikoli ni sodeloval v kakršnem koli podkupovanju v zvezi s Patrio. Na vprašanje časopisa Dnevnik, zakaj je prejel 340.000 evrov, pa je dejal, da imajo vse pogodbe preiskovalci in da s Patrio ni poslovno povezan. "Če pa sem kdaj opravljal kakršno koli svetovanje, sem bil za to tudi plačan," je dodal Cekuta, ki naj bi denar prejel od Wolfganga Riedla.

Zadnji dan finskih zaslišanj v Sloveniji
V četrtek naj bi bil po neuradnih informacijah poleg Janeza Janše zaslišan tudi uslužbenec ministrstva za obrambo Marjan Senica, že v sredo pa je bil zaslišan poslovnež Rudolf Leban. Z današnjim dnem bodo finski kriminalisti zaslišanja v Sloveniji končali, preiskavo pa bodo nadaljevali na Tajskem, kjer bodo zaslišali poslovnega partnerja Wolfganga Riedla, Apičata Sirithaporna.

Zaslišanja v zadevi Patria