Radovan Žerjav je v predstavitvi mandata med drugim poudaril pospešeno gradnjo avtocest. Foto: MMC RTV SLO
Radovan Žerjav je v predstavitvi mandata med drugim poudaril pospešeno gradnjo avtocest. Foto: MMC RTV SLO
Tudi na Darsu zatrjujejo, da jih nihče ni obvestil, da je omet odpadel že aprila. Foto: MMC RTV SLO
Žerjav izpostavil vinjete in skrb za varnost

To je bilo po njegovih besedah razvidno iz zapisnika, ki so mu ga posredovali nadzornik, projektant, zavod za gradbeništvo in SCT. Zapisnik je nastal 23. aprila, v njem pa je navedeno, da je 20. aprila prišlo do odpada ometa, da je izvajalec mesto odstopanja že ugotovil, zdaj pa se bo lotil sanacije. "Če ta dogodek aprila ni bil problem in tudi ni predstavljal problema ob tehničnem pregledu, pa bi moral nekdo nanj opozoriti prvega julija, ko je odpadel omet," meni Žerjav, ki za zaplet še vedno krivi SCT, del odgovornosti pa bi po njegovem lahko nosil tudi nadzornik.


Ta bi namreč po njegovih besedah moral ugotoviti, ali je vezni sloj pri nanosu protipožarnega ometa sploh potreben. "Če bi moral biti, pa ga ni, je krivda deljena," je dejal.

Žerjav: Cilji uvedbe vinjet doseženi
Minister za promet Radovan Žerjav je sicer na tiskovni konferenci predstavil dosežke mandata. Kot je dejal uvodoma, je z opravljenim delom ministrstva v večjem delu zadovoljen. Po dobrem mesecu od uvedbe vinjet meni, da so cilji uvedbe vinjetnega sistema doseženi. Tako naj bi bila pretočnost prometa večja, onesnaževanje okolja pa manjše, prav tako pa naj bi bila uporaba vinjet za voznike cenovno ugodnejša. Ministrstvo pa si pospešeno prizadeva tudi za uvedbo elektronskega cestninjenja, je še povedal.

Poudaril je, da je zlasti vesel pospešene gradnje avtocest. V štirih letih njegovega mandata je bilo prometu predanih 81,3 kilometra avtocest, do konca leta pa načrtujejo še odprtje dodatnih 82 kilometrov avtocest, predvsem na pomurskem kraku.

Sankcije nepriljubljene, toda ceste so varnejše
Žerjav je dejal, da je bila njegova glavna prednostna naloga zagotovitev večje varnosti v cestnem prometu, zato si je tudi prizadeval za spremembe pristojne zakonodaje. Četudi kazni niso najbolj priljubljene, se je na ta način smrtnost v prometnih nesrečah očitno zmanjšala, je dejal.

Žerjav je ob pregledu mandata poudaril tudi uspehe na železniškem področju, zlasti 8,9 milijarde evrov vreden projekt posodobitve železniške infrastrukture, ki se bo izvajal do leta 2023. Na področju pomorstva je omenil predvsem uredbo, ki ureja način upravljanja in vodenja koprskega tovornega pristanišča ter pogoje za opravljanje pristaniške dejavnosti. Vlaganja v infrastrukturo so potekala tudi na področju letalstva, saj je ministrstvo leta 2004 začelo posodobitev infrastrukture na letališču Maribor.

Žerjav izpostavil vinjete in skrb za varnost