Ni izključeno, da bo Mandarić predlagal spremembo dolga v lastništvo, kar pomeni, da bi postal lastnik FC-ja Koper. Foto: www.alesfevzer.com
Ni izključeno, da bo Mandarić predlagal spremembo dolga v lastništvo, kar pomeni, da bi postal lastnik FC-ja Koper. Foto: www.alesfevzer.com

Mandarić in njegov odvetnik Franci Matoz sta predlog za navadno prisilno poravnavo vložila že takoj, ko je postalo jasno, da je predlog FC-ja Koper za poenostavljeno prisilno poravnavo, ki so si ga junija izmislili koprski župan Boris Popovič in njegovi iz koprskega nogometnega kluba, nič drugega kot prozoren manever — izigrati največjega upnika Milana Mandarića in izriniti njegov dolg.

FC Koper nima sreče na sodišču
Ko je nato na začetku novembra poenostavljena prisilka na sodišču dokončno padla, saj klub ni mogel dokazati, da spadajo med mikropodjetja, je predlog za navadno prisilno poravnavo takoj vložil tudi klub, a ga je sodišče danes zavrglo prvič zato, ker je bil nepopoln, in drugič, ker je bil Mandarić hitrejši.

Usodo kozličkov bo krojil šef zmajev
Škarje in platno ima zdaj v rokah Mandarić, ki mora v treh mesecih predložiti finančno reorganizacijo FC-ja Koper. "V postopku bo upnik Milan Mandarić predlagal takšno finančno reorganizacijo kluba, ki bo preprečila morebitni stečaj kluba. Bo pa imel upnik seveda zdaj možnost "poštenega"postopka prisilne poravnave z enakopravnim obravnavanjem vseh upnikov, ki imajo resnične terjatve do dolžnika," je za TV Slovenija povedal Mandarićev odvetnik Franci Matoz.

Mandariću žal za igralce in navijače. Bo lastniško prevzel klub?
Mandarića smo "ujeli" v tujini, ravno ko je izstopil iz letala. Njegov prvi komentar je bil, da ne želi nič slabega ne igralcem ne navijačem FC-ja Koper: "Žal mi je, da se s klubom nismo mogli uspešno dogovoriti. V Kopru so me sami "nagnali" na sodno pot reševanja dolga. Želim, da se to zdaj reši na zakonit in 'fer' način, da se klub ohrani pri življenju, nato pa naj gre svojo pot čim bolj uspešno naprej."

Ni izključeno, da bo Mandarić predlagal spremembo dolga v lastništvo, kar pomeni, da bi postal lastnik FC-ja Koper. S to idejo naj bi se resno poigraval, vendar ne on ne Matoz te možnosti nista želela komentirati.

Konec finančne samovolje Popoviča
Upniki imajo za prijavo terjatev mesec dni časa. Upravitelj, odvetnik Matija Vičar, ima od danes naprej v rokah celotno poslovanje kluba in nadzor nad financami. Zdaj bo tudi mogoče ugotoviti, kako se je stekal denar v klub in iz njega, saj so mnogi prepričani, da je delovanje kluba netransparentno in brez nadzora.

Bo med upniki tudi davčna oaza?
Zanimivo bo tudi videti, ali bo tudi v tem postopku, kjer je treba do golega razkriti in črno na belem dokazati terjatve, te prijavila tudi agencija Swiss Sport Agency, ki naj bi ji klub dolgoval 2,2 milijona. Agencija iz davčne oaze se je pojavila čez noč, nenavadno pa je imela ravno dovolj terjatev, da bi sama odločala o uspehu poenostavljene prisilne poravnave in izrinila do tedaj največjega upnika Mandarića. Ta je dolg izpodbijal, češ da je v celoti fiktiven, dvom pa so "nenavadnosti" vzbudile tudi sodišču, saj "obstaja sum, da so si dolg v klubu izmislili, da bi izigrali zakonodajo za oškodovanje resničnih upnikov."

Klub je nato sodišču predložil dokumentacijo, ki naj bi dokazovala pristnost terjatev, vendar se sodišče s tem sploh ni ukvarjalo, saj je ugotovilo, da klub ne izpolnjuje niti formalnih pogojev za poenostavljeno prisilno poravnavo.

Za pojasnila smo se obrnili tudi na FC Koper, njihove odgovore pa še pričakujemo.