Anže Kopitar je v velikem finalu dosegel še drugi zadetek, Martina Brodeurja je spet premagal z leve strani. Foto: Reuters
Anže Kopitar je v velikem finalu dosegel še drugi zadetek, Martina Brodeurja je spet premagal z leve strani. Foto: Reuters

Statistika Anžeta Kopitarja na 3. tekmi: gol in podaja, +1, 2 kazenski minuti, 1 strel v okvir, 1 mimo, izgubljen in ukraden pak, blok, buliji 8-8 v 26 izmenah za 19:32 igre.

Veselje Kopitarja po golu za 2:0
Anže Kopitar ima v statistiki plus/minus kar +15 točk, s čimer vodi skupaj s soigralcem Dustinom Brownom. Foto: Reuters
Veselje Aleca Martineza
Alec Martinez je že 17. hokejist Los Angelesa, ki je zadel v letošnji končnici Lige NHL. Foto: Reuters
Kopitar in Williams pred vrati Brodeurja
Anže Kopitar je v velikem finalu dosegel tri točke (2 gola in podaja). Foto: Reuters
Travis Zajac in Jonathan Quick
Vragi so priložnost za zmago zapravili predvsem zaradi slabega izkoristka igre s hokejistom več (0/6). Foto: Reuters
Navijač Kingsov pred kipom Gretzkyja
Ogromno navijačev pred Staples Centrom se je slikalo pred kipom Wayna Gretzkyja, najboljšega hokejista do zdaj. Ta je tudi vrgel prvi plošček na tretji tekmi. Foto: Reuters
David Beckham na tekmi LA Kingsov
V Staples Centru je bil med številnimi zvezdniki tudi angleški nogometaš David Beckham. Foto: Reuters
Kopitar vse bližje Stanleyjevemu pokalu
Gol in podaja Kopitarja

Najboljši slovenski športnik tega trenutka je dosegel gol in podajo. V ključnih minutah druge tretjine je po izjemni akciji zadel za vodstvo z 2:0. Kopitar je podal pri zadnjem golu, s čimer je število točk v končnici povišal na 18, s tem je prevzel vodstvo po točkah v letošnji končnici. Že dolgo časa je jasno, da je AK11 eden najbolj vsestranskih hokejistov, to je dokazal tudi tokrat, saj je spet blestel s številnimi odličnimi potezami tudi v obrambi.

Kopitar: Smo samozavestni
"Videl sem Dustina, bili smo 3:3, otresel sem se svojega igralca, hitro dobil plošček in udaril," je svojo mojstrovino ob koncu druge tretjine skromno opisal Kopitar in dodal: "Smo samozavestni, a vemo, da bo najtežje priti do odločilne četrte zmage. Zdaj se moramo spočiti, da naberemo dovolj moči, da v sredo končamo finale."

Williams: "Brade govorijo zase"
Justin Williams
je na novinarski konferenci šaljivo odgovoril na vprašanje, ali zdaj v Los Angelesu, kjer hokej nikoli ni bil izjemno popularen, dobijo kaj več pozornosti: "Seveda, le poglejte naše brade. Odkar sem prišel v to mesto, je dvorana vedno polna. Da pa bomo res postali hokejsko mesto, moramo zmagovati konstantno, to nam letos res uspeva."

Lažje do zmage kot na prvih dveh tekmah
Kralji so zmago dosegli lažje kot na vzhodu ZDA, kjer so obe tekmi dobili v podaljšku z 2:1. Nikoli v svoji zgodovini še niso bili tako blizu uresničitvi sanj, v velikem finalu so namreč igrali le še leta 1993, ko so proti Montrealu zmagali "le" enkrat. Kar ni uspelo najboljšemu hokejistu vseh časov Waynu Gretzkyju, je očitno usojeno Kopitarju in njegovim soigralcem.

Kralji v vseh serijah vselej povedli s 3:0
Los Angeles je prva ekipa v zgodovini končnice Lige NHL, ki je prav na vseh štirih serijah povedla s 3:0 v zmagah. Kralji imajo neverjetno razmerje zmag (15-2), s sredino zmago pa bi izenačili dosežek Edmontona iz sezone 1988 (16-2).

Gagne zamenjal Richardsona
Tokrat se je zgodila menjava v kadru Kraljev, saj je Brada Richardsona v četrtem napadu zamenjal Simon Gagne. Ta je v ekipi zadnjič igral 26. decembra.

1. tretjina - 0:0 (streli 6:7)
Kralji preživijo zadnje minute
Spektakularen šov v Staples Centru se je začel. Prvi plošček je vrgel legendarni Gretzky. Prve minute je zaznamovala raztrgana igra, kjer si nobena ekipa ne pripravi resne priložnosti za zadetek. Kopitar si je prvo priložnost pripravil v sedmi minuti, ko je od daleč streljal z desne strani, a je bil dobro pokrit. Izjemno priložnost je v 14. minuti zapravil Dustin Penner. Dve minuti pozneje so imeli Vragi prvič igralsko premoč, saj so morali iz igre Mike Richards, po minuti pa se mu je na kazenski klopi pridružil še Jeff Carter, ki je zaradi grobega prekrška dobil 2+2 minuti. Kralji so preživeli minuto igre 5:3, nato jih je rešil prekršek Mareka Zidlickega, ki je zaustavil protinapad Richardsa.

2. tretjina - 2:0 (streli 9:9)
Njegove ime je Kopitar, Anže Kopitar
Drugi del igre so bolje začeli Vragi, ki so ves čas pletli pred vrati Jonathana Quicka, a prvi gol so dosegli Kralji. V zmedi pred Brouderjem je Dwight King sprožil strel, Alec Martinez pa je plošček le stlačil v mrežo. Sodniki bi gol lahko tudi razveljavili, saj je imel vratar Martin Brodeur plošček že pod kontrolo. Nekaj sekund pozneje je bil Kopitar zaradi zadrževanja s palico prvič v velikem finalu izključen. Slovenski as je nase opozoril pred koncem druge tretjine, ko je s ploščkom zdrvel v hitri protinapad in nato po podaji Browna in Williamsa mojstrsko spravil plošček tik pod prečko vratarja Brodeurja.

3. tretjina - 2:0 (streli 6:6)
Stekla še igra z igralcem več
Igra Kraljev s hokejistom več je na prejšnjih tekmah šepala, na začetku zadnje tretjine pa so na tak način zabili kar dva gola. V 45. minuti je po kazni Marka Fayna zadel Jeff Carter, dve minuti pozneje pa je po prekršku Zidlickega zabil še Justin Williams. Med podajalci se je znašel tudi Kopitar.

Finale Stanleyjevega pokala 2012 "v živo" spremljajte tudi na MMC-ju, kjer lahko s komentiranjem preganjate morebitno zaspanost in delite svoje mnenje o dogajanju na ledu. Za kakšno zanimivost ali vprašanje pa spremljajte tudi "čivke" @lavkeri in @duledoz oz. oznako #stane.

FINALE STANLEYJEVEGA POKALA:
3. tekma:
LOS ANGELES
(8) - NEW JERSEY (6) - 3:0
4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Martinez 26., Kopitar 37., Carter 45., Williams 47. (podaja Kopitar)
Obrambe: Quick 22; Brodeur 17.
Los Angeles (goli+podaje/ubranjeni streli; prejeti goli)

Vratar: Jonathan Quick (95,0%; 1,36 GAA)

1. par: Rob Scuderi (0+1) - Drew Doughty (2+10)
2. par: Willie Mitchell (1+2) - Slava Vojnov (1+2)
3. par: Alec Martinez (1+1) - Matt Greene (1+3)

1. napad: Dustin Brown (7+10) - Anže Kopitar (8+10) - Justin Williams (3+11)
2. napad: Dustin Penner (3+7) - Mike Richards (4+8) - Jeff Carter (6+5)
3. napad: Dwight King (5+1) - Jarret Stoll (2+2) - Trevor Lewis (1+5)
4. napad: Simon Gagne (0+0) - Colin Fraser (1+1) - Jordan Nolan (1+1)

New Jersey (goli+podaje/ubranjeni streli; prejeti goli)

Vratar: Martin Brodeur (91,9%; 2,09 GAA)

1. par: Bryce Salvador (3+8) - Marek Židlicky (1+7)
2. par: Andy Greene (0+1) - Mark Fayne (0+3)
3. par: Anton Volčenkov (1+1) - Peter Harrold (0+4)

1. napad: Zach Parise (7+7) - Travis Zajac (7+5) - Ilja Kovaljčuk (7+11)
2. napad: Patrik Eliaš (4+3) - Adam Henrique (3+8) - Dainius Zubrus (3+6)
3. napad: Aleksej Ponikarovski (1+5) - Jacob Josefson (0+1) - David Clarkson (3+8)
4. napad: Ryan Carter (4+2) - Stephen Gionta (3+4) - Steve Bernier (2+4)

1. tekma:
NEW JERSEY (6) - LOS ANGELES (8) - 0:1
1:2 (0:1; 1:0, 0:0) v podaljšku
Volčenkov 38.; Fraser 10., Kopitar 69.

2. tekma:
NEW JERSEY (6) - LOS ANGELES (8) - 0:2
1:2 (0:1, 0:0, 1:0)
Carter 43.; Doughty 8., Carter 74.
Obrambe: Brodeur 30; Quick 32.

4. tekma, četrtek ob 2.00:
LOS ANGELES (8) - NEW JERSEY (6)

V odebeljenem tisku izid serije. Termini morebitnih tekem: 5. tekma - 9. junija, 6. tekma - 11. junija in 7. tekma - 13. junija. Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Vrhunci tekme Los Angeles - New Jersey 4:0

LA - New Jersey 2:0 - Mojstrovina Anžeta Kopitarja

LA - New Jersey 1:0 - Alec Martinez izkoristi zmedo





Statistika Anžeta Kopitarja na 3. tekmi: gol in podaja, +1, 2 kazenski minuti, 1 strel v okvir, 1 mimo, izgubljen in ukraden pak, blok, buliji 8-8 v 26 izmenah za 19:32 igre.

Kopitar vse bližje Stanleyjevemu pokalu
Gol in podaja Kopitarja