Matija Pintarič je hitro pozabil slabo predstavo z nedeljske tekme. V zadnji tretjini je z nekaj sijajnimi obrambami rešil zmago. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matija Pintarič je hitro pozabil slabo predstavo z nedeljske tekme. V zadnji tretjini je z nekaj sijajnimi obrambami rešil zmago. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
John Hughes
John Hughes je podal za zadetek Jamieja Fraserja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Hannu Järvenpää
Hannu Järvenpää je bil zelo zadovoljen z igro svojih izbrancev v drugi in tretji tretjini. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Gregor Baumgartner
Gregor Baumgartner je v sedmi minuti poskrbel za vodstvo Linza in zdelo se je, da bo serije konec že po četrti tekmi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tilia Olimpija ostaja v igri

i Ebel. V nadaljevanju so zaigrali precej bolje in uspelo jim je preprečiti "metlo". Po sijajni sezoni si tega zares ne bi zaslužili.
V zadnjih 40 minutah je bilo prisotno veliko več energije, taktično so zmaji prvič v tej seriji nadigrali tekmece. Niso se spuščali v divjanje gor in dol. Taka igra seveda odgovarja črnim krilom, ki imajo na razpolago štiri napade. Odlični napadalec Pat Leahy je že nared po poškodbi, a ga trener Rob Daum ni uvrstil v kader, saj ima dovolj kakovostnih igralcev. Pri Ljubljančanih zelo manjkajo vsi poškodovani igralci, ki so verjetno že končali letošnjo sezono, saj je težko verjeti, da bi se lahko vrniti tudi za državno prvenstvo naslednji teden.
Pintariču se pozna, da je preveč sedel na klopi
Na drugi in tretji tekmi je bil eden izmed glavnih krivcev za poraz Olimpije Matija Pintarič, ki je prejel preveč poceni zadetkov. V nedeljo je v Linzu prevzel odgovornost za visok poraz. Tudi na četrti tekmi je bil v prvi tretjini nezbran, v sedmi minuti mu je Gregor Baumgartner potisnil plošček med nogama v mrežo. V nadaljevanju je "Pinta" blestel, zbral je 39 obramb in bil izbran za najboljšega igralca tekme.
"V končnici ni časa za žalost. Tudi, če na kakšni tekmi nič ne gre po načrtih, ti ostale le kakšen dan, da se pobereš. Uspelo nam je. Treba bo zadržati to raven igre. Pozna se, da sem celotno sezono več ali manj sedel na klopi. Minevali so meseci, pa nisem branil niti ene tekme. Manjka mi nekaj kilometrine. Zdaj ne smemo biti preveč v oblakih. Moramo biti zbrani in pozitivni," je poudaril Štajerec v zeleno-belem dresu.
"Na tekmah končnice je najbolj pomembna igra v obrambi, to se je pokazalo že v seriji proti Sapi. Tokrat so branilci uspeli blokirati veliko strelov in odrinili njihove napadalce izpred vrat, zato sem imel boljši pogled do ploščka. Na koncu smo imeli tudi nekaj sreče, ko so uspeli spremeniti smer ploščka pred vrati, a ni pristal v mreži. V prejšnjih tekmah se je zdelo, da jim uspeva čisto vse, kar si spomnijo. Zaenkrat ta zmaga še nima zelo velikega pomena, lepo pa je bilo, da smo navijačem poklonili še eno zmago doma," je še dodal Pintarič, ki bo v vratih Olimpije stal tudi v državnem prvenstvu, saj se Jean Philippe Lamoureux še ne bo uspel vrniti.
V Linzu bo težko presenetiti
Na veliki preizkušnji bo že v četrtek: "V Linzu bo zelo težko, to smo vedeli že prej. Oni so veliki favoriti. Res je težko igrati v njihovi dvorani, imajo kvalitetnejšo ekipo, a mi imamo večje srce. Pomembna bo prva tretjina. Ne smemo dobiti poceni golov na začetku tekme, nikakor ne smemo imeti veliko kazni. Če jih bomo uspeli zaustaviti, bi znalo biti še zanimivo."
Hughes: Začeli smo s premalo energije
Zelo zadovoljen je bil tudi John Hughes. "To je bila velika zmaga za nas in naše navijače. Če smo že prišli tako daleč v letošnji sezoni, si pa res ne bi smeli privočiti poraza s 4:0. Še vedno vodijo s 3:1, a serije še ni konec. Linz ni zastonj najboljša ekipa v ligi. Pintarič je imel sijajen večer, končno pa smo izkoristili "power play", to je naredilo razliko," je dejal najboljši strelec Lige Ebel.
"V prvi tretjini smo igrali s premalo energije, to je bilo čutiti tudi na klopi. Ob prvem odmoru smo se zmenili, da se ne bomo kar tako predali in poklonili zmago v seriji Linzu. Stopili smo skupaj in zaigrali precej bolje," je še povedal Hughes.

Goličiču se je odvalil kamen od srca

Drugi zadetek je dosegel Boštjan Goličič, ki je z natančnim strelom v bližnji kot matiral Alexa Westlunda. "Odvalil se mi je kamen od srca. Že nekaj tekem nisem uspel zadeti, čeprav sem imel veliko priložnosti. Ključ do zmage je bil vsekakor "power play". Na prvih treh tekmah nismo zadeli z igralcem več, tokrat pa kar dvakrat. Metali smo se pod plošček, nismo komplicirali, ponesli so nas navijači. Doma igramo precej bolje kot v gosteh. Na Madžarskem smo enkrat že uspeli zmagati, zdaj moramo še v Linzu."
Ž. Pance: Ko dosežemo gol, letimo po ledu
"Na vsak način smo si želeli podaljšati serijo. V drugi tretjini nam je končno steklo, igra z igralcem več je bila odločilna. To je dobra popotnica za peto tekmo v Linzu. V obrambi smo bili disciplinirani, pomagali smo Pintariču, kar nam na prejšnjih tekmah ni uspelo. Na zadnji tekmi v Linzu smo preveč hitro zaostali za več golov, tokrat pa smo zaostajali le za en gol. Prejšnji teden smo se v Tivoliju vrnili po zaostanku z 1:3. Ko dosežemo en gol, dobimo krila in letimo po ledu. V Linzu ne smemo ničesar spreminjati, ampak igrati tako kot tokrat. Energije je še dovolj, na sredinem treningu pa se moramo psihično pripraviti na četrtek," je vtise strnil Žiga Pance.
Potovanje dan pred tekmo se ni odneslo
Trener Hannu Järvenpää, ki je bil potrt predvsem po porazu na dramatični drugi tekmi v Tivoliju, je bil tokrat seveda popolnoma drugačne volje: "V prvi tretjini smo bili preveč nervozni, izgubili smo ogromno ploščkov, podaje niso bile točne. Igralcem sem rekel, da naj se sprostijo. Res smo potisnjeni ob steno, vendar se ne smemo počutiti tako. Najbolj pomembno je bilo, da so začeli uživati v igri. V drugi in tretji tretjini se je vse spremenilo. Igra z igralcem več je končno stekla. Za zmago nad Linzem je vedno potrebna odlična obramba. Izpostavil bi vratarja Pintariča. Res je bil izjemen."
"V četrtek nas čaka nova tekma, v Linzu ne moremo ničesar izgubiti. Če jih je Dunaj lahko premagal v njihovi dvorani, sem prepričan, da lahko uspe tudi nam. Dvakrat smo odpotovali v Linz že dan pred tekmo, a se ni obneslo, zato bomo šli tokrat na pot kar na dan tekme," je zaključil finski strateg.
Linz ima v četrtek novo priložnost, da zaključi serijo. V Keine Sorgen Areni Ljubljančani v letošnji sezoni niso bili blizu uspehu. V rednem delu so izgubili trikrat (4:2, 4:0 in 4:0), v končnici pa s 4:2 in 6:1.

Tilia Olimpija ostaja v igri