Žiga Pance je zadnjih pet tekem počival zaradi poškodbe kolena. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Žiga Pance je zadnjih pet tekem počival zaradi poškodbe kolena. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Justin Taylor
Justin Taylor bo zelo manjkal na prvi tekmi. V četrtfinalu proti Sapi se je izkazal, še posebej na peti tekmi, ko je bil najboljši igralec tekme. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Hannu Järvenpää
Hannu Järvenpää je bil na treningu zelo dobro razpoložen. Duhoviti Finec se zaveda, da zdaj res nima česa izgubiti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matija Pintarič
Matija Pintarič je odslužil kazen šestih tekem. V tej seriji bo nosil glavno breme, saj je Jean Philippe Lamoureux poškodovan. Foto: Marko Kovič
Matej Hočevar
Matej Hočevar je blizu vrnitve na led, v torek ima pregled čeljusti. Morda bi lahko zaigral že ta teden. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Alex Westlund
Alex Westlund je bil junak končnice leta 2008, ko je Olimpija klonila šele po administrativni napaki v finalu, tokrat pa bo veliki adut Linza. Foto: MMC RTV SLO
Mike Ouellette
Mike Ouellette je drugi najboljši strelec Lige Ebel. Prispeval je že 62 točk (22 golov in 40 podaj). Foto: MMC RTV SLO

Zelo dobra novica za trenerja Hannuja Järvenpääja je, da se vrača Žiga Pance, ki je že vadil na zadnjih dveh treningih. "Ni prijetno spremljati tako pomembnih tekem s tribune, tega ne privoščim nobenemu igralcu. Vsi bi bili rajši ob soigralcih. Na tribuni si nemočen. Vesel sem, da sem se vrnil nazaj," je po dopoldanskem treningu povedal napadalec zmajev, ki je počival na zadnjih petih tekmah. S soigralci je že odpotoval v Linz, saj je pot dolga več kot 400 km. Svežina je na tako pomembnih tekmah ključna, kar se je pokazalo že v četrtfinalu.

"Westyju" v Tivoliju ne bo lahko
Črna krila so v nedeljo na sedmi tekmi četrtfinala odpravila Dunajčane kar z 8:3. "Res je, da je Linz igral sedem tekem. Morda so malce bolj utrujeni, a v tem ne vidim naše prednosti. Pred svojimi navijači so fantastični, blestijo v vseh elementih igre. Moramo igrati svojo igro, v našem ritmu. Če bomo izkoristili njihove napake, jih lahko presenetimo tudi v Linzu. Nismo še gledali videoposnetkov njihovih tekem, to nas čaka v torek. Za zdaj smo trenirali predvsem igro z igralcem več in z igralcem manj. S fanti smo se že pogovarjali, da se bomo znova srečali z Alexom Westlundom. V Tivoliju mu ne bo lahko, saj se bo spomnil, kako je bilo pred štirimi leti. V letošnji končnici imamo znova sijajno vzdušje. Vse bomo naredili, da ga čim večkrat premagamo," je še dodal Žiga Pance, ki še ne ve natančno, kako dobro je pripravljen po petih tekmah počitka.

Järvenpää že opazil slabosti v igri Linza
Odlično je bil razpoložen trener Järvenpää, ki se mu je po uvrstitvi v polfinale odvalil kamen od srca. Izpolnil je veliki cilj in v nadaljevanje končnice gre lahko sproščeno, saj je Linz veliki favorit na papirju.
"Ogledal sem si sedmo tekmo med Linzem in Dunajem, že po devetih minutah je bilo 3:0 in vse je bilo odločeno. Linz je najboljša ekipa v Ligi Ebel v tej sezoni, o tem ni nobenega dvoma. Imajo odličnega vratarja, spretne napadalce in novega trenerja. Mi v tej seriji ne moremo veliko izgubiti, še vedno nam manjka šest igralcev. Pred začetkom serije ne morem veliko obljubljati, a prepričan sem, da naše sezone ne bo kar tako hitro konec. Mislimo, da imamo možnosti. V lanski sezoni smo že zmagali v Linzu, poznamo ta občutek, večina fantov je bila zraven. Zanimivo bo videti, kako sveži bodo na prvi tekmi, potem ko so v nedeljo končali dolgo serijo z Dunajem. Švedski kolega Tommy Samuelsson je opravil odlično delo, vse do sedme tekme se mu je uspelo upirati Linzu. Skupaj si bomo ogledali posnetke v torek v Linzu. Izgubili so tri tekme proti Dunaju, na teh tekmah ni bilo prave discipline v njihovi igri," je pojasnil finski strateg, ki se veseli, da bodo na tekme v Linz potovali že dan pred tekmo. Na prvih dveh tekmah v Szekesfehervarju so zeleno-beli doživeli polom (2:7 in 1:8), potem ko so potovali z avtobusom na dan tekme.

Na prvi tekmi bo manjkalo šest igralcev
Najbolj ga skrbijo poškodbe, znova bo lahko sestavil le tri napade. "Naš prvi vratar bo Matija Pintarič. Vrača se po odsluženi kazni. Potreboval bo veliko podporo obrambe. Rezervni vratar bo Matic Boh, ki se je zares izkazal na ključni tekmi proti Sapi. Žiga Pance se bo vrnil, manjkali pa bodo vratar Lamoureux, Hočevar, Šachl, Taylor, Hotham in Ropret. To je zelo dolg seznam igralcev, vsi so odlični in bi nam prišli zelo prav. Nič ne morem storiti, prepričan sem, da imamo še vedno dovolj dobro ekipo," je ostal optimističen Järvenpää.

"Pinta" marca vedno v najboljši formi
Pintarič je v Ligi Ebel nazadnje branil v Salzburgu, ko je zapustil vrata pri kazenskih strelih in dobil šest tekem kazni. Odločitev je bila očitno pravilna, saj so Ljubljančani izločili Madžare s 4:2 v zmagah, rdeči biki pa so z istim izidom izgubili proti KAC-u.
"Težko je povedati, v kakšni formi sem. Branil sem za drugo ekipo Olimpije, v Mariboru sem ga v petek polomil v zadnji sekundi tekme. Počutim sem bolje kot na začetku sezone, vedno najbolje branim v marcu. Proti Westlundu sem v letošnji sezoni že dvakrat branil, izid v zmagah je 1:1. Lani smo dobili kar štiri tekme proti Linzu, ko sem bil v vratih. Nimam prevelikega spoštovanja pred Westlundom, vsekakor pa obstaja zdravo spoštovanje. Tudi napolnili smo že njegovo mrežo, poznamo njegove slabosti in njegove dobre stvari," je dejal "Pinta".

Vsaka ekipa enkrat pade
"Zelo pomembno bo, kako bomo igrali v obrambni tretjini. Ko smo proti Sapi zaprli obrambno tretjino, smo dokazali, da smo med najboljšimi ekipami v ligi. To bo popolnoma drugačna serija. Madžari so prežali na protinapade in bili precej slabši v igri v napadalni tretjini. Igralci Linza zelo dobro kombinirajo, plošček hitro kroži in pride do strelov z modre črte, napadalci pa nato čakajo pred golom na odbitke in motijo pogled vratarja. Velikokrat se jim plošček tudi srečno odbije v mrežo. Če bomo tako borbeni kot proti Madžarom, bo vsaki ekipi proti nam zelo težko," je še pojasnil Pintarič, ki se je lani zelo izkazal na maratonski peti tekmi četrtfinala v Salzburgu.

"Prepričan sem, da vsaka ekipa enkrat pade. V rednem delu so bili prepričljivo najboljši, že v drugem delu so malce padli, proti Dunaju pa so se zelo namučili. Njihova krivulja gre dol, naša pa gor. Realno gledano bo na sporedu vsaj šest tekem. V polfinalu bodo izidi tesni, tu ni predaje," je sklenil vratar zeleno-belih.

Westlund še posebej opozoril na Hughesa
Ekipi sta se v končnici nazadnje pomerili pred štirimi leti, ko so Ljubljančani v epski seriji slavili s 4:2 v zmagah. Najboljši igralec serije je bil vsekakor vratar Alex Westlund, ki je zaklenil vrata na šesti tekmi 9. marca 2008 v Tivoliju (2:0). Po tisti sanjski sezoni je "Westy" odšel v Linz, kjer je že štiri sezone. Leta 2010 je bil izbran za najkoristnejšega igralca lige, a vseeno je naslov pripadel Salzburgu, Linz je klonil v finalu z 2:4 v zmagah. V letošnji sezoni so Črna krila v sijajni formi, po prvem in drugem delu so bila prepričljivo na prvem mestu Lige Ebel.

"Mislim, da ima vsaka izmed preostalih štirih ekip veliko samozavesti. Lepo bi bilo serijo začeti z zmago na domačem ledu. Mi se moramo osredotočiti na svojo igro, ne smemo preveč razmišljati o nasprotniku. Olimpija je v četrtfinalu prikazala zelo dobre predstave. V napadu so zelo močni, še posebej John Hughes je nevaren, naj bo treba posebej paziti. Lepo je videti, da so se znova vrnili med najboljše v ligi. Pred štirimi leti se nam je vse poklopilo, zdaj bi te občutke rad doživel še z Linzem," je povedal Westlund, ki je bil jeziček na tehtnici v seriji proti Dunaju. Vratar Capitalsov Sebsatian Stefaniszin je bil povprečen, na odločilni sedmi tekmi pa zelo slab.

Linz gladko dobil vse tri tekme doma
Zmaji so v letošnji sezoni v Keine Sorgen Areni izgubili vse tri tekme (4:2, 4:0 in 4:0). Gostitelji so izkoristili štiri od 12 "power playev", zeleno-beli pa niti enkrat niso unovčili prednosti igralca več. Curtis Murphy je na tekmah proti Olimpiji zbral že sedem točk, po tri zadetke so prispevali Mike Ouellette, Brian Lebler, Danny Irmen in Justin Keller.

Navijači komaj čakajo četrtkov večer v Tivoliju, ko bo na sporedu druga tekma. Boj za vstopnice za drugo in četrto tekmo se bo začel v torek ob 16.00. Cene vstopnic bodo za simboličen evro dražje v primerjavi s četrtfinalnimi tekmami (8, 12 in 16 evrov).

Polfinale, prvi tekmi, torek ob 19.15:
LINZ - TILIA OLIMPIJA

MEDVEŠČAK - KAC CELOVEC

Igrajo na štiri zmage. Druge tekme bodo v četrtek, tretje v nedeljo, četrte pa naslednji torek. Termini preostalih tekem so 15., 18. in 20. marec.