20-letni Nino Niederreiter, ki je odigral že nekaj deset tekem za New York Islanderse v Ligi NHL, je pokazal izjemen talent. Foto: EPA
20-letni Nino Niederreiter, ki je odigral že nekaj deset tekem za New York Islanderse v Ligi NHL, je pokazal izjemen talent. Foto: EPA
Finska
Sakari Salminen in Veli-Matti Savinainen proslavljata zmagoviti gol Finske, ki je imela veliko premoč, o čemer priča tudi razmerje strelov na gol - 38:18. Foto: EPA
Michel Miklik
Michel Miklik je načel mrežo Francije. Foto: EPA
Radim Vrbata
Radim Vrbata je takole zadel za 2:0. Foto: EPA

Švicarji so povedli v 23. minuti, ko je Matthias Bieber z leve strani podal pred vrata, kjer se je plošček od drsalke enega od švedskih branilcev odbil za hrbet Jacoba Markströma.

Niederreiter poskrbel za potezo tekme
V 29. minuti je sledila najlepša poteza na tekmi. 20-letni Nino Niederreiter se je na levi strani dokopal do ploščka, preigral domačega branilca, nato pa s strelom med nogama matiral Markströma. Švedska se je tik pred zadnjim odmorom vrnila z golom Johana Franssona.

Gardner poslal plošček v prazna vrata
Švedi so v zadnji tretjini napadali za izenačenje, a jim to ni uspelo. V zadnji minuti in pol so poskušali brez vratarja in s šestimi igralci v polju, kar se jim je maščevalo, saj je Ryan Gardner 33 sekund pred koncem zatresel prazno mrežo s strelom čez celotno igrišče. Deset sekund pozneje je Simon Hjalmarsson znižal zaostanek, a za preobrat je bilo že prepozno. Razmerje strelov je bilo 31:24 za Švede.

Kontiola in Savinainen rešila Fince
Tudi drugi gostitelji prvenstva Finci so bili na srečanju z Nemci že na robu poraza, a so se rešili v podaljšek, kjer je Veli-Matti Savinainen zabil gol za zmago s 4:3. Kazalo jim je na poraz, saj je Torsten Ankert v 57. minuti povedel Nemce v vodstvo s 3:2. "Finske leve" je nato iz težkega položaja rešil Petri Kontiola, ki je v 59. minuti s svojim drugim golom izenačil. Sledil je podaljšek, ki ga je v domačo korist po slabih dveh minutah odločil Savinainen.

Slovaki niso imeli težav s Francozi
Že prej je Slovaška v uvodni tekmi prvenstva s 6:2 premagala Francijo. Slovaki, srebrni z lanskega prvenstva na Finskem, so prvo tretjino dobili z 1:0, potem ko je zadel Michel Miklik. Slovaška je nato z goli Petra Olveckega, Tomaša Zaborskega, Branka Radivojevića in Miroslava Šatana v 45. minuti povedla s 5:0, s čimer je bil zmagovalec že odločen. Razmerje strelov je bilo 37:26 v korist Slovaške.

Voraček in Vrbata strla čvrste Beloruse
Češka je le z 2:0 ugnala Belorusijo. V 12. minuti je ob prednosti dveh igralcev več zadel Jakub Voraček, končni izid pa je v 50. minuti postavil Radim Vrbata, ki je prav tako izkoristil prednost igralca več. Čehi so "nadstreljali" Beloruse kar s 36:21, a je v vratih Belorusije blestel Vitalij Belinski.

Slovenija bo uvodno tekmo prvenstva začela v soboto ob 12.15 proti Norveški.

77. SP V HOKEJU NA LEDU
1. DAN
HELSINKI

FRANCIJA - SLOVAŠKA
2:6 (0:1, 0:2, 2:3)
Raux 46., Fleury 52.; Miklik 9., Olvecky 26., Zaborsky 29., Radivojević 44., Šatan 45., Hudaček 59.
FINSKA - NEMČIJA
*4:3 (1:0, 1:1, 1:2)
Kontiola 11., 59., Pesonen 40., Savinainen 62.; Schutz 31., Ehrhoff 43., Ankert 57.
* - v podaljšku
STOCKHOLM
ČEŠKA
- BELORUSIJA
2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Voraček 12., Vrbata 50.

ŠVEDSKA - ŠVICA
2:3 (0:0, 1:2, 1:1)
Fransson 39., Hjalmarsson 60.; Bieber 23., Niederreiter 29., Gardner 60.