Mirko Mulalić in Nebojša Joksimović sta spregovorila o razočaranju po izpadu Krke v polfinalu državnega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com
Mirko Mulalić in Nebojša Joksimović sta spregovorila o razočaranju po izpadu Krke v polfinalu državnega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com
Malcolm Armstead
Malcolm Armstead je bil letos najboljši igralec Krke. Blestel je v Ligi ABA, v državnem prvenstvu pa, čeprav je dal na zadnji tekmi 27 točk, še zdaleč ni prikazal tako vrhunskih iger kot v jadranskem tekmovanju. Foto: www.alesfevzer.com

Letos smo videli veliko obrazov Krke, kar je najhuje. Od tega, da smo premagali evroligaške ekipe, do tega, da smo osemkrat izgubili v rednem delu državnega prvenstva. Potrebuješ konstanto, mi pa smo imeli preveč težav. Igralci so bili poškodovani, Armstead, ki je bil naš najboljši igralec, je imel težave s kolenom. Dejansko te potem vrže iz ritma. Če treniraš z nekom, se ga navadiš in potem to preneseš na tekme, če ga ni, sledi prilagajanje, ko pa se vrne, se je treba znova navajati nanj. Vso sezono se nam je to dogajalo. Druge ekipe pa so rasle in bile v pravem trenutku v najboljši formi. Imeli so tudi več sreče pri zdravju, nam pa se je na vrhuncu porušilo.

Mirko Mulalić
Tajfun
Novomeščan Domen Bratož je na drugi tekmi Krki nasul kar 30 točk. Foto: www.alesfevzer.com
Krka presenetljivo izpadla v polfinalu
Tajfun v polfinalu izločil Krko

Sago – kot je zapisano na steni dvorane Leona Štuklja – osvajanja državnih naslovov Novomeščanov je po petih zaporednih slavjih prekinil Tajfun. V zadnjih letih je bilo v slovenski košarki vse v znamenju Krke in Olimpije, letos pa nobenega izmed teh dveh klubov ne bo v finalu. Za Šentjurčani, ki so se še lani komaj izognili izpadu iz prve lige, je najuspešnejša sezona. Blesteli so v rednem delu državnega prvenstva, ko so izgubili le eno tekmo. Slabše jim je potem šlo v Ligi za prvaka, a v končnici je ekipa Dejana Mihevca znova odigrala odlično. Najprej je izločila Zlatorog, nato pa v dveh tekmah še Krko.

Tajfun je že v Novem mestu naredil brejk in izničil prednost domačega igrišča Krke. Uspeh je nadgradil na domačem terenu, ko je bil boljši (89:81). Krka, ki je v zadnjih letih vedno v vrhu v mlajših kategorijah, je v tej sezoni le namenila priložnost tudi nekaterim mlajšim igralcem iz svojih vrst, a se ti košarkarji niso proslavili. Junak zmage Tajfuna na drugi tekmi pa je bil Domen Bratož, Novomeščan, ki v matičnem klubu ni dočakal priložnosti. Po osvojenem naslovu mladinskega prvaka in nazivu MVP-ja tistega turnirja mu pri Krki niso dali priložnosti in 22-letni Bratož je prek Slovana prišel k Tajfunu in na drugi polfinalni tekmi nasul 30 točk.

Slaba obramba eden izmed razlogov za izpad
"Mislim, da smo veliko zapravili na prvi tekmi, ko smo prepustili prednost domačega igrišča in dopustili Tajfunu, da povede. Na drugi tekmi je Tajfun dokazal, da gre zasluženo v finale. Skozi vso sezono so igrali dobro košarko. Bili so močan nasprotnik in že v rednem delu so nas dvakrat premagali. Vsak dvoboj z njimi je bil zahteven. Na žalost nismo izpolnili dogovorov in nalog, ki smo ji dobili od strokovnega štaba. Za ta neuspeh smo glavni krivci igralci
," je o polfinalu povedal Joksimović, ki je bil v tej seriji najboljši novomeški igralec.

Mirko Mulalić pa je po izpadu izpostavil slabo obrambo na obračunih s Tajfunom: "Nepričakovano! Realno smo bili na papirju favoriti, na papirju imamo tudi boljšo ekipo, čeprav ne želim zmanjševati uspeha Tajfuna. Treba jim je čestitati, saj so bili zasluženo boljši. Za naš poraz je več razlogov. Prvi je zagotovo slaba obramba, ki je bila na obeh tekmah katastrofalna in žal mi je, da vrhunsko delo strokovnega štaba igralci nismo bili sposobni prenesti na igrišču."

Armstead v državnem prvenstvu ni bil pravi
V izjavi v javnost so po končani sezoni pri Krki napovedali spremembe in zapisali, da so izpolnili vse cilje z izjemo naslova prvaka. Krka je osvojila superpokal in pokal, a je to dvoje vendarle slaba tolažba po neuspehu v državnem prvenstvu. V Ligi ABA je zasedla deveto mesto, v Ligi za prvaka pa je suvereno osvojila prvo mesto, ko je izgubila le v Stožicah. Toda tudi v Ligi za prvaka so se Novomeščani nekajkrat pošteno namučili in rešili v končnici tekem. Krka je igrala tudi v rednem delu Lige Telemach, kjer je izgubila kar osemkrat in se komaj prebila v Ligo za prvaka. Res je, da je Aleksandar Džikić, ki je še naprej do medijev zelo muhast in večkrat nedostopen, dal priložnost nekaterim mlajšim košarkarjem in spočil nosilce, a odnos na teh tekmah v Novem mestu ni bil pravi. Tajfun je Krko dvakrat ugnal že v rednem delu, veliko srečo pa so Novomeščani imeli v polfinalu pokala, ko so Šentjur premagali v izdihljajih srečanja s trojko Malcolma Armsteada.

Američan, ki je blestel v Ligi ABA in bil tudi najboljši strelec jadranskega tekmovanja, je bil prvi Krkin strelec na zadnji tekmi, a pred tem pravega motiva za igre v državnem prvenstvu – z izjemo dvobojev proti Olimpiji – pri njem ni bilo zaznati. Armstead je imel tudi letos težave s kolenom, zaradi česar je izpustil celotno lansko sezono. Nasploh so Krko tudi letos močno pestile poškodbe, najbolj pa se je poznala odsotnost Jasmina Hukić.

Poškodba Hukića velik udarec
"Največji minus je bila odsotnost Jasmina Hukića, kar se nam je močno poznalo. Na poziciji krilnega centra je bil s svojim znanjem, izkušnjami in nevarnostjo za koš pomemben dejavnik in je bilo nekaj čisto drugega, ko ni bil z nami. Delal je višek za naše centre. Nevaren je bil tudi z meti z razdalje in igra je bila odvisna od njega. Nasprotnik se je na nas povsem drugače pripravljal, ko smo bili brez njega. Naša igra se je spremenila. Težave s poškodbami smo imeli skozi vso sezono in na koncu smo plačali ta davek,"
je o kapetanu povedal Joksimović, Mulalić pa dodal: "Zagotovo je velik dejavnik Hukić. Potrebuješ konstanto. Lovorike se osvajajo s konstanto in intenzivnostjo na treningih, kar se potem prenese na tekme. Pri nas je bilo preveč oscilacij. Nismo mogli ujeti tega zelenega vala, da bi kakovostno trenirali in dobesedno razvili to harmonijo, kar se je videlo na terenu. Vsak, ki se spozna na košarko, je videl, da nismo bili pravi. A to na koncu nikogar ne zanima. Izpadli smo in zelo mi je žal, da se je tako končalo."

Po izpadu Olimpije se je zdelo, da ima Krka odprto pot do šestega zaporednega naslova. Porazi iz rednega dela niso bili pravo opozorilo in po zanesljivi zmagi v četrtfinalu proti Portorožu je sledil hladen tuš s polfinalnim šokom. "Definitivno je nepričakovano. Malo je bilo tistih, ki so na začetku sezone stavili na tak scenarij. Vsi smo nekako pričakovali finale med Krko in Olimpijo, a to je bilo le na papirju. Stvari so se na terenu odvijale drugače. Pokazalo se je, da favoriti ne zmagujejo vedno in se dvoboji dobivajo na parketu. Klecnili smo mi in Olimpija. Nismo se držali navodil trenerja in strokovnega štaba, kar je nasprotnik izkoristil. Porazi v državnem prvenstvu bi nas morali opozoriti, da je vsak nasprotnik nevaren. Žal smo se tako odzvali," je razmišljal Joksa.

Po izpadu Olimpije prevelik pritisk
Mulalić, 27-letni Ljubljančan, ki je v Novo mesto prišel s Polzele, pa pravi, da je bil po izpadu Olimpije, ki jo je v četrtfinalu presenetil Helios, na Krko prevelik pritisk, saj so vsi pričakovali naslov: "Pozablja se, da smo imeli z Olimpijo več tekem kot drugi klubi, kar prinese svoj davek. Igrali smo v Ligi ABA, Olimpija še v evropskem pokalu, kjer je intenziteta višja kot v slovenski ligi. Če nimaš kompletnega moštva s popolno rotacijo, imaš težave. Imeli smo še nekaj mladih igralcev, ki še niso zreli. Po porazu Olimpije je bil na nas ogromen pritisk, saj so vsi pričakovali, da bomo prvaki. Tega pritiska nismo prenesli."

Vsi so pričakovali naslov, to je res, zdi pa se, da so bili v to še najbolj prepričani igralci in tekme niso vzeli stoodstotno oziroma s polnim motivom, kot je to treba, kajti preostali slovenski klubi so dokazali, da premorejo dovolj kakovosti, da kadar koli lahko premagajo Olimpijo ali Krko. Že nekaj časa se je videlo, da v Olimpijinem moštvu nekaj ni prav in da košarkarji niso dovolj kakovostni, da bi kljub težavam premagali slovenske klube; podobno je bilo s Krko. Če zavzetost ni popolna in če zataji kdo izmed nosilcev (Hukić, Armstead, Chris Booker ali Joksimović), drugi ne premorejo dovolj kakovosti. Novomeščani so letos odigrali nekaj izvrstnih tekem, ko so na primer prekinili niz neporaženosti evroligaške Crvene zvezde. Tudi proti Olimpiji, kar predstavlja za novomeške košarkarje dodaten motiv, so predvsem v Štuklju igrali odlično, a spodrsljajev je bilo med sezono vendarle preveč in sledila je streznitev v končnici DP-ja.

"Pomanjkanje motiva? To se ne vzame v obzir"
V polfinalu pa tudi tiste borbenosti, ki jih je krasila na prej omenjenih tekmah med sezono, pri nekaterih posameznikih ni bilo zaznati. "Ne moreš tako razmišljati, če nisi v finalu. Prideš v finale in potem lahko razmišljaš o naslovu. Do tja je kar nekaj korakov. Težko je govoriti, vendar smo vsi, ki smo nekaj izkusili, vedeli, kakšna je nevarnost in da je treba premagati vsakega nasprotnika in da je vsak zelo nevaren. Zavedali smo se, da ne bo nič lažje, če nasprotnik ni recimo Olimpija. Pomanjkanje motiva? Tega ne vzamem v obzir," je dejal Joksimović, ki je lani z Olimpijo neuspešno lovil svoj prvi naslov. Po razburljivi odločilni peti tekmi finala so nastala trenja med zmaji in Novomeščani. Izkušenemu Primorcu je med prepirom član strokovnega štaba zabrusil, naj, če želi naslov, že pride h Krki … Letos je tudi ta "nedotakljivost" končana.

"Zase in za slovenske igralce ter te, ki prihajajo z Balkana, lahko trdim, da motiv ni bila težava. Sicer ne morem govoriti za druge, a če je imel kdo težave z motivacijo v boju za naslov ob tem, kar pomeni naslov državnega prvaka, potem je z njim nekaj narobe," je ob koncu dejal Mulalić, Joksimović pa pristavil: "Igraš polfinale in ni važno, proti komu, vedno moraš odigrati z največjim mogočim motivom in tako daš lahko vse od sebe. Motiv mora biti sam možnost, da prideš v finale in potem igraš za naslov prvaka."

Letos smo videli veliko obrazov Krke, kar je najhuje. Od tega, da smo premagali evroligaške ekipe, do tega, da smo osemkrat izgubili v rednem delu državnega prvenstva. Potrebuješ konstanto, mi pa smo imeli preveč težav. Igralci so bili poškodovani, Armstead, ki je bil naš najboljši igralec, je imel težave s kolenom. Dejansko te potem vrže iz ritma. Če treniraš z nekom, se ga navadiš in potem to preneseš na tekme, če ga ni, sledi prilagajanje, ko pa se vrne, se je treba znova navajati nanj. Vso sezono se nam je to dogajalo. Druge ekipe pa so rasle in bile v pravem trenutku v najboljši formi. Imeli so tudi več sreče pri zdravju, nam pa se je na vrhuncu porušilo.

Mirko Mulalić
Krka presenetljivo izpadla v polfinalu
Tajfun v polfinalu izločil Krko