Ob koncu tekme se košarkarji Olimpije zaradi odločitve Saša Pukla niso mogli pomiriti. Foto: www.alesfevzer.com
Ob koncu tekme se košarkarji Olimpije zaradi odločitve Saša Pukla niso mogli pomiriti. Foto: www.alesfevzer.com

Bila je osebna napaka, in zato je sodnik tudi piskal. Marinović me je udaril po roki. Stvari, ki so se potem dogajale, so nepotrebne, a to je vroča kri. Ti dve zmagi sta veliki. Presenetili smo jih v Stožicah. Tu smo vedeli, da bomo imeli bučno podporo. Zahvala navijačem, ki so nam dali dodatna krila.

Jure Pelko
Marko Marinović
Marko Marinović je bil tragični junak tekme. Foto: www.alesfevzer.com
Gašper Okorn
Veliko slavje po presenetljivi zmagi. Foto: www.alesfevzer.com

To so mladi fantje, niso prišli sem, da jih nekdo okrade. Ne rečem, kriva je tudi uprava. Olimpija nima več statusa. Ni samo ta tekma, so tudi ostale. Kaj narediti? Imaš slabšo tekmo, si pod pritiskom in ne odigraš najbolje, potem ti pa še vzamejo. Ne govorim samo za zadnji met. Že prej … Vsi se spoznamo na košarko. Torej nočeš piskati? Hočeš navijati za eno ekipo? Potem pa navijaj in je tako, kot je. V tujini se to ne dogaja, samo tu, žal.

Memi Bečirović
Kyle David Casey
Kyle Casey je bil z 22 točkami sicer prvi strelec tekme. Foto: www.alesfevzer.com
Bečirović: Žal mi je, da sem se vrnil

miriti, vročih glav pa so v izjavah po srečanju ostro obsodili sodniški kriterij.

Domžalčani, ki so igrali Ligo za obstanek, so presenetljivo na kolena spravili Olimpijo, ki je odkrito naskakovala naslov prvaka, njena pot pa se je končala že v četrtfinalu. Helios je slavil že v Stožicah in po 'brejku' je imel doma zaključno žogo. Po odličnem prvem polčasu in vodstvu gostiteljev za 14 je Olimpija v drugem hitro izničila prednost in povedla. Razlika v ljubljansko korist je v zadnji četrtini znašala že sedem, a po napakah zmajev in preudarni igri so se Domžalčani vrnili ter dobili napeto končnico (72:69).

"Drugo leto Pukl odločil Olimpijino usodo"
Pet sekund pred koncem je Luka Rupnik lepo podal za zabijanje za izenačenje Alenu Omiću, ki sicer v tekmi znova ni znal izkoristiti svoje višine. Pet sekund je ostalo domačim košarkarjem, ki so žogo spravili do Jureta Pelka. Ta je metal z velike razdalje, Sašo Pukl pa je pri metu dosodil osebno napako Marka Marinovića, ki se potem ni mogel pomiriti. Prišlo je do prerivanja med obema ekipama in do številnih verbalnih obračunavanj.

Tudi po koncu tekme se nekateri Olimpijini košarkarji niso mogli pomiriti. Umirjeno je pred novinarje stopil Dino Murić, prvi pa je spregovoril Goran Jagodnik: "V drugem polčasu smo igrali zelo dobro. Zmago so nam preprečili sodniki. To je že drugo leto, da Sašo Pukl, ki je eden najboljših sodnikov v Evropi, odloča o usodi Olimpije. Lani je to naredil v finalu, letos pa v četrtfinalu. To je sramota, da se tako borbena tekma, pred takim občinstvom, odloča s tremi prostimi meti, ko Pelko meče z desetih metrov. Marinović je v joku dejal, da ni naredil osebne napake. Pelko je dal noge naprej in ga je brcnil. To je v Evroligi osebna v napadu. Pukl je izkušen sodnik in, kot kaže, ima nekaj proti Olimpiji. To je sramota za slovensko košarko, da o usodi takega kluba, kot je Olimpija, odloča sodnik."

Bečirović: Novinarji naredili famo iz Olimpije
Res je, da so bili sodniki znova precej opazni. Nekateri od njih odlično sodijo evropske tekme, ko se jih ne vidi, na slovenskih parketih pa vse prevečkrat odigrajo vidno, če ne celo glavno vlogo. Tako kot že vso sezono so tudi tu "revolveraško" sodili, tudi tehnične, ki jih sodijo praktično na vseh tekmah Lige Telemach. A sodniške napake so oškodovale obe ekipi. Zmaga Heliosa je popolnoma zaslužena. Domžalčani so dobili dve tekmi in na obeh samo še poudarili slabosti Olimpije. V prvem polčasu je bila igra katastrofalna. Znova pa so se zmaji zanašali le na met za tri točke. Ko jim ni šlo nič od rok, so vrgli izza črte. V prvem delu kar 20-krat, zadeli pa le dvakrat.

V drugem delu so izpustili visoko prednost iz rok in tudi če bi sodniki pomagali nasprotniku, bi ob sedmih točkah naskoka Olimpija morala zadržati prednost. Vendarle gre za ekipo, ki je igrala Eurocup in Ligo ABA, Helios pa ima za sabo viharno sezono, ko je bil celo na repu državnega prvenstva in igral ligo za obstanek ter dodobra prevetril ekipo med sezono. A s kakovostnim razkorakom se Memi Bečirović ne strinja: "Ni take kakovostne razlike. To ste novinarji naredili famo in to, da je Olimpija znamka. Poglejmo Olimpijo pred desetimi leti in jo poglejmo danes. Poglejmo proračun. Zakaj druge podcenjujemo?"

"Vsi bi radi videli Olimpijo na kolenih"
Bečirović, ki je sicer vedno korekten sogovorec, je bil tokrat do sedme sile kar oster: "Vsi napadajo Olimpijo in brez nje ne bo slovenske košarke. To si zapomnite. Vsi so proti Olimpiji. Vprašajte Pukla, ali je on nad Olimpijo, nad slovensko košarko ali je sodnik? Poglejmo posnetek tekme, koliko je bilo osebnih napak in koliko jih je bilo dosojenih. Pa ne mislim zadnje situacije, čeprav tega ne bi nikjer piskali. Bi se to piskalo v Srbiji? Partizanu? Zvezdi? O tem pišite, če želite dobro slovenski košarki. Ne zmanjšujem zmage Heliosa, a vsi bi radi videli Olimpijo na kolenih. Olimpija je na kolenih, a kaj imate vi od tega. Boste pisali o drugi ligi? Je to cilj? Če je, potem v redu. Zakaj nikoli ne pišete o sodnikih in zakaj oni niso nikoli krivi? Imamo polno mladih fantov. Kaj bodo delali? Seveda jim ni vseeno, da se tako konča."

Prvič v zgodovini je Olimpija ostala brez polfinala. Do zdaj le leta 2000, ko jo je v polfinalu ugnala Krka, ni igrala v finalu. Letos je že izpadla v polfinalu pokala, ko jo je presenetil Zlatorog, in ostala je drugo leto zapored brez lovorike. Agonija se v Stožicah tako nadaljuje, kaplja čez rob pa sta bila ta dva poraza proti Heliosu. Že dalj časa je jasno, da je ljubljanski voz na strmi poti navzdol, in vprašanje, kakšne (če) sploh so rešitve.

Okorn Domžalčane povezal v ekipo
Na drugi strani je treba poudariti tudi uspeh Heliosa, ki je v zadnjem času naredil lepo zgodbo, ko se je z dna dvignil, kjer je bil še pred neposrečenim začetkom letošnje sezone. "Več kot zasluženo smo v polfinalu. Dvakrat smo premagali Olimpijo po tesnih končnicah. Dokazali smo, da lahko premagamo tudi kakovostnejšo ekipo. Na koncu žal slab priokus za obnašanje gostov, ki ne sodi na košarkarska igrišča. Jokanje iz Olimpijinega tabora, da je Pelko dobil tri proste mete … Naj si pogledajo posnetek," je dejal glavni tvorec uspeha Gašper Okorn.

Ko so zmaji prevzeli pobudo in povedli za sedem, je nekdanji trener Olimpije, ki je leta 2007 izgubil finale državnega prvenstva prav proti Heliosu in Bečiroviću, znal umiriti svoje varovance in iz njih iztisniti še zadnje za dokončanje serije: "To so najtežji trenutki. Takrat ne veš, ali ti bo ekipa splavala. Poskušaš z nekaterimi menjavami, minuto odmora … Poskušaš pomiriti ekipo. Odkrito pa povem, da sem tej ekipi začel zaupati. Liga za obstanek in ta težka situacija, ko sem prišel, sta nas bolj povezali. Razdelili smo vloge v ekipi. Igralci so jih sprejeli in to je ključno za trenerja. Ve se, kaj kdo dela, in to nas je povezalo. Fantje so postali ekipa, kar prej niso bili, pa imamo tri Američane. Prihod Šćekića pred Ligo za obstanek nam je dal še globino in smo zasluženo v polfinalu. S tem smo rešili sezono."

"Olimpijino jokanje je smešno"
"Sem človek, ki je s srcem še vedno Olimpijin. Dala mi je kruh in me izstrelila tudi v tujino, da sem lahko nekaj zaslužil. Žal mi je, da se to dogaja s tem klubom. Brez Olimpije ni močne slovenske košarke, pa se lahko vsi tisti, ki tega nočejo slišati, na glavo postavijo,"
je razočaran nad situacijo v nekdanjem velikanu, oster pa je bil tudi do vedenja Olimpijinih košarkarjev ob koncu tekme: "To jokanje se mi zdi nesmiselno. 15 minut so imeli časa, da nas po zaostanku za 14 premagajo, ko so bili v prvem polčasu nebogljeni kot majhni otroci. Roko na srce, sem v afektu, ker to je smešno, da so se na koncu tako obnašali. Po -14, ko so v napadu in obrambi zgledali smešni, imajo 15 minut časa, se jim dovoli, da se Helios pretepe sredi Domžal, pridejo v vodstvo, izkušena Olimpija povede, na koncu pa potem jokajo, ko izgubijo. To je smešno. Pokazali smo, da smo čvrsti, prava ekipa, morda nimamo individualne kakovosti kot recimo Rogaška in Zlatorog, ki imata odlične posameznike, a imamo srce in verjamemo v to, kar delamo."

"Kar je Olimpija prikazala na koncu, se meni zdi smešno. Da zdaj jokajo v Domžalah, po porazu proti sedmouvrščeni ekipi rednega dela in da so jih sodniki okradli. Marinovića sem pa želel samo pomiriti, ko je zmerjal vse po čez," je dodal Okorn in končal: "Res smo si zaslužili. Kdor tega odkrito ne reče … To ni ena tekma. V eni tekmi je vse mogoče, tukaj pa je treba dobiti dve. Treba je dobiti serijo. Smo jo dobili? Smo, konec debate."

Bila je osebna napaka, in zato je sodnik tudi piskal. Marinović me je udaril po roki. Stvari, ki so se potem dogajale, so nepotrebne, a to je vroča kri. Ti dve zmagi sta veliki. Presenetili smo jih v Stožicah. Tu smo vedeli, da bomo imeli bučno podporo. Zahvala navijačem, ki so nam dali dodatna krila.

Jure Pelko

To so mladi fantje, niso prišli sem, da jih nekdo okrade. Ne rečem, kriva je tudi uprava. Olimpija nima več statusa. Ni samo ta tekma, so tudi ostale. Kaj narediti? Imaš slabšo tekmo, si pod pritiskom in ne odigraš najbolje, potem ti pa še vzamejo. Ne govorim samo za zadnji met. Že prej … Vsi se spoznamo na košarko. Torej nočeš piskati? Hočeš navijati za eno ekipo? Potem pa navijaj in je tako, kot je. V tujini se to ne dogaja, samo tu, žal.

Memi Bečirović
Bečirović: Žal mi je, da sem se vrnil