Nihad Đedović bo eno glavnih orožij Sabita Hadžića na prihajajočem evropskem prvenstvu. Foto: Vladimir Nikolič
Nihad Đedović bo eno glavnih orožij Sabita Hadžića na prihajajočem evropskem prvenstvu. Foto: Vladimir Nikolič
Niha Đedović
V prihodnosti si Nihad močno želi priti v prvo ekipo Barcelone. Foto: Vladimir Nikolič
Nihad Đedović
Cilj z Bosno in Hercegovino v Litvi je uvrstitev v drugi krog. Foto: Vladimir Nikolič
Nihad Đedović
Đedović je navdušen nad ljubljansko dvorano in se že veseli evropskega prvenstva leta 2013. Foto: Vladimir Nikolič
Nihad Djedović, Samo Udrih
Z rimsko Lottomatico je letos gostoval v Ljubljani. Foto: EPA
Olimpija - Lottomatica
V Rimu, kjer je sodeloval tudi s Filipovskim, bo ostal še eno sezono. V pretekli je bil eden glavnih nosilcev igre Lottomatice. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nihad Djedović
Pri Lottomatici je bil hitri in spreti Đedović med najboljšimi strelci. Foto: EPA

Đedović velja za enega najbolj nadarjenih košarkarjev z območja nekdanje Jugoslavije, kar dokazuje tudi visok znesek, ki ga je Barcelona plačala za njegov prestop pri rosnih 16 letih.

Mesec dni pred 17. rojstnim dnem je Đedović kot neizbrušen diamant bosenske košarke iz sarajevske Bosne prestopil v veliko Barco. Katalonci naj bi zanj odšteli celo okrog milijona. Kljub zajetnemu znesku, ki so ga zanj odšteli, pa trenutno 21-letni branilec še ni našel mesta v prvi ekipi katalonskega ponosa. Tako je najprej dve leti preživel na posodi v drugi španski ligi, lani pa je za dve leti na posodo odšel k rimskemu Virtusu.

Pri Lottomatici se je 196 centimetrov visoki košarkar odlično znašel in dokazal, da gre za enega najobetavnejših evropskih igralcev, ki počasi postaja celo eden izmed najboljših branilcev stare celine. Đedović bo pomemben člen Bosne in Hercegovine na prihajajočem EP-ju, na katerem gre po besedah Nihada Slovenija lahko povsem do konca. Velika želja Đedovića za prihodnost je končno obleči dres Barcelone.


Za vami je turnir v Stožicah. Kakšen se vam je zdel in kaj je Bosna in Hercegovina odnesla od tega turnirja?
Turnir je bil izjemno močan. Vsi tekmeci iz nekdanje Jugoslavije so zelo dobri. Odigrali smo tri težke in zahtevne tekme. Turnir je bil kar naporen. Za ta del priprav je takšen turnir več kot dobrodošel. Odigrali smo tekmi z Makedonijo in Srbijo. Makedonce nam je uspelo premagati, Srbi pa so enostavno kakovostnejši in nismo imeli veliko možnosti. V prvi vrsti smo na turnir prišli z namenom, da se uigramo in dvignemo raven telesne pripravljenosti. Rezultat je bil drugotnega pomena.

Do prvenstva je še daleč. Kako dobro ste trenutno pripravljeni? Na kakšni stopnji je vaša ekipa?
Trenutno se fizično pripravljamo, manj časa posvečamo tehniki in samim napadalnim akcijam. Smo približno na 70, mogoče na 80 odstotkih naših sposobnosti. Še veliko je prostora za napredek. Treba je trdo delati.

Selektor Sabit Hadžić je dejal, da je cilj na EP-ju uvrstitev v drugi krog. Mislite, da bi morda lahko posegli še višje?
Želimo v drugi del. Vemo, da je skupina težka. Čakajo nas močni nasprotniki, a če bomo igrali zbrano in tako, kot znamo, mislim, da z napredovanjem ne bi smeli imeti težav. Predvsem je treba najprej priti v drugi krog, nato pa bomo videli, kako bo.

V Ljubljani ste se pomerili tudi s Slovenijo. Proti njej sicer niste igrali, pa vseeno - kaj je po vašem mnenju Slovenija sposobna narediti v Litvi?
Slovenja gre lahko povsem do konca. Mislim, da je tega sposobna. Ta ekipa je sicer pomlajena, a vseeno izjemno kakovostna. Skupinski del bi morali z lahkoto preskočiti. Pozneje pa je treba imeti tudi nekaj sreče. Odvisno je tudi od tega, kakšnega nasprotnika dobiš. Menim, da ima Slovenija veliko možnosti, da napravi vrhunski rezultat.

Kako pa za novo sezono? Posojeni ste bili za dve leti, torej še ostajate pri Lottomatici?
Ostajam v Rimu. Čaka me še eno leto. Tam sem izjemno zadovoljen. Imam vse možnosti za velik napredek. Zelo sem zadovoljen. To leto bom poskušal čim bolj izkoristiti. Ne bomo igrali v Evroligi, tako da nas čaka le italijansko prvenstvo. Morda je tudi tu nekaj pozitivnega. Imeli bomo več časa za treninge in počitek. Odlično se počutim v Rimu.

V Rimu vas je nekaj časa vodil Slovenec Sašo Filipovski. Kako je bilo delati z njim?
Ni prišel v pravem času. Prišel je šele v drugem krogu. Lepo je bilo delati z njim. Ekipa je bila sestavljena, kot je bila. Ni imel možnosti, da bi kar koli spremenil. Ni nam uspelo izpolniti zastavljenih ciljev, a vseeno je bilo sodelovanje z njim dobro.

Si, glede na to, da ste uradno član Barcelone, želite nekoč obleči dres katalonskega velikana?
Seveda. Vsako sezono znova upam, da se čim prej vrnem. Zavedam se, da mora miniti še nekaj časa, da bom lahko oblekel dres Barcelone. Sem še mlad igralec, tako da se ne vznemirjam. Čaka me še ena sezona v Rimu in treba jo bo izkoristiti na najboljši način. Upam pa, da bom nato čim prej zaigral tudi za Barco.

Ob odhodu iz domovine se je za vas zanimalo kar nekaj klubov, med drugim tudi Tau Ceramica. Zakaj ste izbrali prav Barcelono?
Enostavno, Barcelona je Barcelona. To je znamka, veliko ime, ki bo vedno veliko pomenilo. Brez premislekov sem se takoj odločil za Barcelono. Enostavno se ji ne reče ne.

V zadnji sezoni ste naredili velik korak naprej. Kašne so vaše želje za prihodnost, ste zadovoljni s svojim napredkom? Pričakujete, recimo, da boste na EP-ju eden izmed nosilcev svojega moštva?
Treba je iti iz sezone v sezono. Ne razmišljam še toliko za naprej. Letos želim odigrati bolje, kot sem lani. Tudi iz reprezentančne akcije želim odnesti čim več. Upam, da bom po tej sezoni zaigral za Barcelono, kar bi bilo izvrstno. Najprej si seveda želim obleči dres Barce. Vem, da ne smem izgubljati glave. Treba je iti korak za korakom. Z napredkom sem zelo zadovoljen, saj je bila zadnja sezona najboljša v moji karieri. Kar se tiče reprezentance, sem pripravljen prevzeti to vlogo, vendar je to odločitev selektorja. Imamo kar nekaj igralcev, ki so sposobni nositi veliko breme. O tem sicer nisem govoril s selektorjem. Iz tekme v tekmo bo več jasno. Dal bom vse od sebe, želim biti med nosilci, a še enkrat, o tem odloča selektor.

V manj kot letu dni ste zdaj drugič igrali v Ljubljani. Kako vam je všeč dvorana, ki bo gostila sklepni del EP-ja čez dve leti?
Dvorana je prelepa. Enostavno spektakularna. Lepo je igrati tu. Odlično bo na evropskem prvenstvu tu. Bosna in Hercegovina je blizu, kar je še dodaten velik plus.