Dušan Ivković s srbsko izbrano vrsto ni izpolnil zastavljenih ciljev. Foto: EPA
Dušan Ivković s srbsko izbrano vrsto ni izpolnil zastavljenih ciljev. Foto: EPA
Nick Calathes, Miloš Teodosić, Nenad Krstić
Glavna nosilca srbske igre Nenad Krstić in Miloš Teodosić. Organizator igre na zadnjih tekmah ni pokazal svoje prave vrednosti. Foto: EPA

Za skromno sedmo mesto se bosta pomerila morda celo najslovitejša selektorja na prvenstvu Ivković in Božidar Maljković. Skupaj sta petkrat postala evropska klubska prvaka - "Boža" štirikrat, "Duda" enkrat, Ivković pa je trikrat postal evropski prvak še z reprezentanco, ki jo je popeljal tudi do svetovnega naslova.
Ivkovića čaka obračun z dobrim prijateljem
Obračun za sedmo mesto bo za obe reprezentanci, ki z doseženim ne moreta biti zadovoljni, saj sta v Litvo prišli z visokimi cilji, nekoristen. Ivković je tako tekmo označil kar za neumno: "S slovenskim selektorjem Maljkovićem sva velika prijatelja. Reprezentanci se dobro poznata. V preteklosti smo se velikokrat srečali, tudi na raznih turnirjih. Tekma o ničemer ne odloča. Brez tekmovalnega naboja. Neumno je igrati tako tekmo, toda taka so pravila. Moram pripraviti ekipo, da bo dala vse od sebe in turnir zaključila z zmago."

Ivković, ki je na zadnjem Euorbaksetu s Srbijo osvojil srebrno odličje, potem ko je v polfinalu premagal Slovenijo na čelu s svojim učencem Juretom Zdovcem, je na novinarski konferenci najprej spregovoril o tekmi z Grčijo: "Od zadnje tekme nismo imeli dovolj časa za pripravo in počitek, vendar to ni izgovor. To tekmo, ki je bila zelo pomembna, smo izgubili že v prvi četrtini. Nismo mogli nadoknaditi visoke razlike. Grki so odlično moštvo. Tokrat so nas nadigrali, bili so boljši in so seveda zasluženo zmagali."
Žal mu je za olimpijske igre
Katastrofalno prvo četrtino (34:8) je izpostavil tudi kapetan "orlov" Nenad Krstić, ki je razočaran predvsem nad izgubljenimi olimpijskimi igrami: "Prva četrtina nas je povsem "ubila". Zaostali smo kar za 26 točk in po tem se je skoraj nemogoče pobrati. Borili smo se naslednje tri četrtine, vendar enostavno ni šlo. Velika škoda, da se nam ni uspelo uvrstiti v kvalifikacije za olimpijske igre prihodnje leto. Ostati moramo skupaj, s pozitivnimi mislimi naprej."

Iz Kaunasa,