V živčni trekmi, na kateri je večkrat preskočila iskrica, je Slovenija na koncu vendarle slavila. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V živčni trekmi, na kateri je večkrat preskočila iskrica, je Slovenija na koncu vendarle slavila. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenija bo danes igrala s Hrvaško. Zmagovalec bo igral v finalu, poraženec pa na tekmi za 3. mesto. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prvi strelec Slovenije je bil Erazem Lorbek s 14 točkami. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Vrsta Božidarja Maljkovića je z zmago začela stoženski turnir nekdanjih jugoslovanskih reprezentanc. Po nekoliko zadržanem začetku in visokem vodstvu v prvem polčasu je po prihodu iz garderobe sledil velik padec, ki ga je izbrana vrsta Črne gore s pridom izkoristila in se vrnila v igro. Slovencem je šele ob koncu tekme uspelo znova priti v vodstvo in na koncu zmagati na srečanju.
Ogromno težav z visokimi Črnogorci
Največ težav je slovenskim košarkarjem povzročala črnogorska centrska linija, kar je tudi najmočnejše orožje reprezentance, ki bo letos debitirala na evropskem prvenstvu. "Skozi vso tekmo smo imeli težave s črnogorsko igro pod obročem. Veliko problemov – tako kot vedno – nam je povzročal Nikola Peković. Naredili smo veliko osebnih napak. Nismo našli prave obrambe vse do zadnje četrtine. V zadnjih minutah smo postavili pravo obrambo. Odigrali smo dovolj čvrsto in z nekaj uspešnimi akcijami v napadu nam je uspelo tekmo dobiti," je po tekmi povedal Erazem Lorbek.
Krilni center, ki je imel tako kot vsi visoki slovenski igralci ogromno težav z robustnimi Črnogorci, predvsem s kapetanom Nikolo Pekovićem, je bil s 14 točkami najboljši strelec slovenske vrste. Lorbek je v statistiko vpisal še pet skokov. Razlog za grobo igro, ki je zaznamovala vso srečanje, je po besedah Erazma v načinu črnogorskega igranja: "Črnogorci igrajo tako igro. Pod obročem so zelo močni in visoki. Enostavno je bil pretep. Ni bila lepa in atraktivna igra. Na koncu smo zmagali in naredili kar velik korak naprej. Zadovoljni smo z našim delom. Do prvenstva je še veliko časa in lahko popravimo pomanjkljivosti ter se dobro pripravimo na Litvo."

Na prvenstvu ne bo slabih ekip
Kapetan Jaka Lakovič kljub težavam, ki so jih imeli visoki igralci, verjame, da so se slovenski centri sposobni kosati z najboljšimi evropskimi: "Mislim, da imamo odgovore na te visoke igralce. Taktično se nismo pripravljali še na nobeno ekipo. Ko se pozna nasprotnika, se lažje odigra v obrambi in ne ena na ena, tako kot igramo na teh pripravljalnih srečanjih."
Srečanje s Črno goro je dokaz, da se nikogar ne sme podcenjevati. Lakovič pred prvenstvom poudarja, da v Litvi ne bo slabih ekip: "Črna gora je zelo dobra ekipa. Kot že ves čas govorimo, na evropskem prvenstvu ne bo nobenega lahkega nasprotnika. So same dobre ekipe. Predvsem je skozi vso tekmo treba biti stoodstoten, da lahko na koncu računaš na zmago. Naša igra ni bila prava, še posebej, če jo primerjamo s tisto proti Litvi. Črnogorci so izkoristili našo slabšo igro."
Zaspan začetek Slovencev
V ključnih trenutkih je nekaj pomembnih točk prispeval Samo Udrih. Branilec je bil na koncu z 11 točkami tretji strelec Slovenije. "Tekmo smo začeli nekoliko zaspano. Po nekaj minutah smo se le uspeli prebuditi. Smo povedli, a nato padli v igri. Ne vem, kaj je bil razlog za slabši začetek in poznejši padec v igri. Igra ni bila dobra. Še veliko stvari moramo popraviti tako v obrambi kot tudi v napadu," je tekmo jedrnato opisal Udrih.