V slovenski vrsti je bil tokrat najbolj razigran Goran Dragić. Foto: EPA
V slovenski vrsti je bil tokrat najbolj razigran Goran Dragić. Foto: EPA
Mirza Begić
Mirza Begić je Belgijcem ogromno težav povzročal v prvem polčasu. Foto: EPA
Luka Rupnik
Več priložnosti je proti Belgiji Božidar Maljković namenil tudi najmlajšemu v izbrani vrsti, Luki Rupniku. Foto: EPA

Slovenija proti Belgiji, ki je prišla v Litvo brez najboljšega posameznika Alexa Hervella in je v prvih treh krogih pokazala v skupini D najmanj, ni blestela, vendar so izbranci Božidarja Maljković odigrali toliko, kolikor je bilo potrebno za četrto zmago na prvenstvu. V zadnjih minutah je odločila slovenska obramba. V ponedeljek se bo tako Slovenija z Rusijo, ki je prav tako dobila vse štiri tekme, udarila za prvo mesto v skupini in večje število točk v drugem delu.

Najboljši v slovenski vrsti je bil tokrat Goran Dragić, ki je vpisal 18 točk, Mirza Begić je blestel v prvem polčasu, ko je dosegel 12, do konca tekme pa je prispeval še dve. Pri Belgiji je dobro odigral izkušeni center Thomas van den Spiegel (16). Selektor je tokrat odpočil Saša Ožbolta. Junak tekme z Gruzijo je v soboto dobil neprijeten udarec in Slovenci niso želeli tvegati.

Belgijci zadevali trojke, pri Sloveniji odličen Begić
Maljković je tokrat v prvo peterko uvrstila Gorana in Zorana Dragića, Sama Udriha, Matjaža Smodiša ter Begića. Po košu Begića na začetku tekme so s tremi trojkami zapored - dve je zadel Marcus Faison, eno pa Christophe Beghin - Belgijci napravili serijo 10:0 (nad Beghinom je Smodiš napravil še osebno napako). Po minuti odmora Maljkovića je Slovenija umirila nalet Belgije. Že v sedmi minuti tekme je selektor na parket poslal tudi najmlajšega udeleženca prvenstva Luko Rupnika. Minuto pozneje pa je v igro prišel še Goran Jagodnik in takoj po vstopu zadel izza črte za vodstvo Slovenije s 13:12. Belgija je dobila četrtino za točko (15:14).
Večino časa v drugi četrtini je Slovenija igrala s tremi najmlajšimi košarkarji (Z. Dragić, Murić, Rupnik). Izid je bil praktično ves čas izenačen. Slovenija je poskusila v obrambi s cono, vendar je kar tri trojke tako zadel Dimitri Lauwers in Belgijo povedel do prednosti štirih točk. Izid polčasa je s košem in zadetim dodatnim prostim metom postavil Begić (30:29), ki je v prvi polovici srečanja dosegel 12 točk.
Slovenci do zmage z dobro obrambo v zaključku
Po treh minutah igre v drugem polčasu si je Slovenija po zaslugi razigranega Gorana Dragića, ki je lepo podal najprej Begiću za zabijanje in nato še mlajšemu bratu pod koš, priigrala štiri točke naskoka. V peti minuti nadaljevanja je zelo strogo nešportno osebno napako dobil Zoran Dragić. Van den Spiegel je poskrbel, da se je Belgija približala le na točko zaostanka (43:44). Slovenci so odgovorili s trojko Uroša Slokarja, nato pa sta še hitro akcijo za 50:43 izpeljala Rupnik in Goran Dragić. Do konca četrtine so varovanci Eddyja Casteelsa dosegli še štiri točke (47:50).

Slovencem ni uspelo streti Belgijcev, ki jih je v igri držal veteran van den Spiegel. Slovenija je sicer povedla za nekaj točk, a pet minut pred koncem je Sam van Rossom
v protinapadu priključil na 55:56. Po minuti odmora je Faison s trojko poskrbel za izenačenje. Goran Dragić je s prodorom in dodatnim košem priigral Maljkovićevi zasedbi vodstvo za 62:58, nekaj več kot dve minuti do konca pa je Beghin izza črte vrnil Belgijo v igro. Z dobro obrambo so Slovenci obrnili tekmo v svojo korist.

Izjave po tekmi:
Božidar Maljković, selektor: "V prvem polčasu smo igrali brez pravega koncepta, medtem ko smo v drugem delu vendarle našli nekaj energije in zasluženo zmagali. Igrali smo dobro, vendar pa ne pametno. Sašo Ožbolt ni bil stoodstotno pripravljen, zato ga raje nisem poslal v igro, medtem ko upam, da je koleno Matjaža Smodiša zdržalo udarec. Jutri nas čaka tekma za prvo mesto, v kateri mislim, da so možnosti 50-50."

Goran Dragić: "Težka tekma za nas. Belgija je dobra ekipa, kar je danes tudi dokazala. V prvih dveh četrtinah smo igrali zelo slabo v obrambi, dovolili preveč metov na koš, nato pa smo vendarle zaigrali nekoliko bolj čvrsto, dosegli nekaj lahkih košev in prišli do načrtovanih dveh točk."

Zoran Dragić: "Na začetku nismo imeli prave zbranosti. Delovalo je, kot da jih malce podcenjujemo, zato smo se hitro našli v zaostanku. Tako kot na vseh dosedanjih tekmah smo lovili rezultat, vendar smo se na koncu vendarle zbrali in zmagali."

Skupina D:
BELGIJA - SLOVENIJA
61:70 (15:14, 15:15, 17:21, 14:20)

v.d. Spiegel 16  G. Dragić   18
Faison       13  Begić       14
Lauwers       9  Lorbek       7
Beghin        9  Slokar       7
Steinbach     5  Z. Dragić    6
Moors         4  Lakovič      5
de Zeeuw      3  Jagodnik     5
Muya          2  Smodiš       4
                 Udrih        2
                 Murić        2
  
Met za 2 točki: 10/28; 23/40
Met za 3 točke: 10/22; 3/18 
   Prosti meti: 11/14; 15/27 
         Skoki: 28; 40      

GRUZIJA - UKRAJINA
69:53 (10:17, 20:16, 21:11, 18:9)
Cincadze in Markoišvili po 14, Šengelia 12; Bertt in Pečerov po 11.

BOLGARIJA - RUSIJA
77:89 (18:23, 20:19, 21:25, 18:22)
D. Ivanov 23, Videnov 17, Rowland 14; Kirilenko 25, Mozgov 15, Fridzon 13, Hrjapa 12.

Lestvica:                          
RUSIJA         4  4 0  +49  8
SLOVENIJA      4  4 0  +33  8
GRUZIJA        4  2 2  +19  6
UKRAJINA       4  1 3  -18  5
BOLGARIJA      4  1 3  -28  5
BELGIJA        4  0 4  -55  4