Eden izmed glavnih nosilcev igre Marcus Faison. Foto: EPA
Eden izmed glavnih nosilcev igre Marcus Faison. Foto: EPA
Thomas van den Spiegel
Najbolj znani belgijski košarkar Thomas van den Spiegel. Foto: EPA
Eddy Casteels
Eddy Casteels še ni okusil slasti zmage. Foto: EPA

Vrsta Eddyja Casteelsa je v Klaipedi izgubila vse tri tekme in trenutno zaseda zadnje mesto v skupini D. V 1. krogu so morali Belgijci priznati premoč Gruziji (59:81), sledil je poraz z Bolgari (68:65) in nazadnje je bila pričakovano premočna še Rusija (79:85).


Belgija je 13-krat nastopila na evropskih prvenstvih. Najboljši izid so dosegli na prvenstvu leta 1947. V Pragi so zasedli četrto mesto. Deset let pozneje pa je bil Eddy Terrance s povprečjem 22 točk na tekmo najboljši strelec prvenstva v Bolgariji. Leta 1977 je Belgija gostila evropsko prvenstvo. Gostitelji so ga končali na osmem mestu, evropski prvak pa je postala Jugoslavija, za katero je igral tudi Joško Papič.
Dvoboj na EP-ju 1993 dobili Belgijci
Nazadnje so Belgijci nastopili na evropskem prvenstvu leta 1993, ki so ga pripravili v Nemčiji. Nemci so pozneje tudi osvojili turnir, Belgija pa je tekmovanje končala na 12. mestu. V skupini D, ki je igrala v Berlinu, se je Belgija pomerila tudi s Slovenijo in jo nadigrala z 82:61. Za Slovenijo je Teoman Alibegović dosegel 22 točk, Jure Zdovc pa jih je dodal 16.
Najbolj znana Mbenga in van den Spiegel
Na stavnicah sta nižje od Belgije kotirali le Portugalska in Ukrajina. Zasedbi Casteelsa se malo možnosti pripisuje tudi zaradi poškodbe najboljšega posameznika reprezentance Alexa Hervella. Košarkar Bilbaa se je poškodoval le nekaj dni pred prvenstvom. Casteels je v izbrano vrsto po poškodbi prvega zvezdnika znova poklica DJ-a Mbenga. Center, ki se je rodil v Kinšasi, je z Lakersi osvojil dva prstana. Nazadnje je igral za Hornetse.
Evropskim ljubiteljem košarke je sicer najbolj znan še en center – Thomas van den Spiegel. 33-letni košarkar je z moskovskim CSKA-jem skupaj z Matjažem Smodišem dvakrat postal evropski klubski prvak.
Krka spoznala nekaj reprezentantov
Najboljši belgijski strelec na prvenstvu trenutno je center Charleroija Christophe Beghin, ki v povprečju dosega nekaj več kot deset točk na srečanje. Sledi branilec Oostendeja Marcus Faison, svoj delež pa poleg van den Spiegla in Mbenge pristavlja tudi organizator igre Zaragoze Sam van Rossom.
Z belgijskimi klubi se je letos spoznala tudi novomeška Krka. V skupinskem delu Top 16 Eurochallenga so slovenski prvaki v skupini igrali z Dexio Mons in Antwerpen Giantsi. Vse štiri dvoboje z belgijskima kluboma je Krka dobila. Zaključni turnir tretjega najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja je gostil Osotende. V polfinalu so se Novomeščani, ki so pozneje slavili v tekmovanju, pomerili z Oostendejem in zmagali z 79:65. Za te tri klube igrajo štirje reprezentanti, Faison, van den Spiegel za Oostedne, Randy Oveneke in Roel Moors pa za Antwerpen.