Dvorana Lietuvos rytas Arena, kjer klub igra domače tekme v državnem prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO/ T. J.
Dvorana Lietuvos rytas Arena, kjer klub igra domače tekme v državnem prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO/ T. J.
Terrell McIntyre, Jonas Valančiunas
Eden najbolj nadarjenih košarkarjev na svetu, Jonas Valančiunas, bo v prihajajoči sezoni igral pod vodstvom Aleksandra Džikića. Foto: EPA

Tekme drugega dela so odigrane v Siemens Areni. V dvorani, ki sprejme 11.000 gledalcev, Rytas igra vse evropske tekme ter domače derbije z velikim tekmecem in sicer mnogo uspešnejšim Žalgirisom. Ob Siemens Areni je manjša Lietuvos rytas Arena s približno 1.700 sedeži, v kateri vilenski klub gosti ostala srečanja. V tej manjši dvorani, ki se praktično drži Siemens Arene pa je med prvenstvom medijski center.
Đikić odpeljal moštvo iz Vilne
Tako je moštvo ostalo brez prostorov in se je na priprave pred novo sezono, v kateri ga bo vodil Aleksandar Džikić, podalo iz litovske prestolnice. Đikić, ki je v zadnjih dveh sezonah osvojil državna naslova s Krko, je trenutno tudi še brez treh igralcev, ki še igrajo na prvenstvu. Manjkajo makedonski center Predrag Samardžiski, srbski branilec Aleksandar Rašić in supertalentirani Litovec Jonas Valančiunas.
Pomemben pečat pustili tudi Slovenci
V zadnjih letih je klub dosegal odlične rezultate v evropskih tekmovanjih in se tudi dvakrat zavihtel na vrh drugega najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Prvič je Rytasu to uspelo leta 2005, ko ga je vodil slovenski strokovnjak Tomo Mahorič. V ekipi so bili tedaj med drugim Haris Mujezinović, Roberts Štelmahers, Tomas Delininkaitis, Mindaugas Lukauskis, Robertas Javtokas in Simas Jasaitis.
Naslednjo sezono je pod vodstvom dobrega znanca Slovenije, Šibeničana Nevena Spahije, debitiral v Evroligi. Pomočnik je bil tedaj Gašper Okorn. Za tem je v Vilni deloval tudi Zmago Sagadin. Pred dvema letoma so še drugič slavili v pokalu Uleb. Blestel je novopečeni član Barcelone Chuck Eidson.
"Litovsko jutro" le premagalo Žalgiris
Vilenski klub je bil ustanovljen leta 1964 kot Statyba, leta 1997 pa ga je kupil časopis Lietuvos rytas, kar v prevodu pomeni litovsko jutro. Časopisna hiša je vložila veliko denarja v ekipo, ki ji je v vsega treh letih uspelo osvojiti državni naslov in prvič v zgodovini samostojne države s prestola vreči Žalgiris.
Lietuvos rytas je postal petkrat državni prvak, dvakrat je torej osvojil pokal Uleb (danes Eurocup), trikrat pa baltsko ligo. Za Rytas so v preteklosti igrali odlični litovski košarkarji kot so Šarunas Marčiulionis, ki je tu tudi pričel svojo bogato kariero, Jonas Kazlauskas, Arturas Karnišovas, Rimas Kurtinaitis, Ramunas Šiškauskas, Šarunas Jasikveičius, Rimantas Kaukenas, Arvydas Macijauskas

Iz Vilne,